Вересень 2018 року

Вересень 2018 року

Друк

Світ – це книжка. І той, хто не подорожує,

читає лише одну сторінку.

Св. Августин

28 вересня 2018 року згуртована команда відділу освіти райдержадміністрації, методичного кабінету, керівників закладів освіти Дубенщини  вирушила у чергову мандрівку. Цього разу об’єктом пізнання  та розширення кругозору став палацово-парковий комплекс «Маєток Самчики», розташований у Старокостянтинівському районі Хмельницької області.

Цікавою та змістовною була розповідь екскурсовода про історію маєтку-резиденції Самчики, яку на початку 18 століття заклав над річкою Случ Ян Самюель Хоєцький. Із захопленням усі члени делегації знайомились з унікальним палацово-парковим ансамблем із розкішною резиденцією, автор якого -  польський архітектор Якуб Кубицький, а ліплення, скульптури левів та горельєфів богинь парадного порталу виконав італієць Жан Батісто Цагпяно. В палаці збереглася ліпнина в Блакитному, Червоному та Римському парадних залах. Родзинкою палацу є Японський кабінет, розписаний за мотивами епохи Едо або Самураїв.

Гарний осінній день сприяв прогулянці туристів алеями та доріжками чудового парку, створеного відомим пейзажним архітектором Діонісієм Міклером, що займає 16,6 га.

_______________________________________________________________________________________________

27 вересня 2018 року відбувся заключний етап районного огляду-конкурсу  читців-гумористів “Поліські пересмішники”, у якому взяли участь 11 учасників, переможці відбіркових етапів, що проведені у Варковицькому, Вербському, Повчанському, Семидубському освітніх округах.

За рішенням членів журі переможцями конкурсу визнано

у І  віковій категорії

І місце – Павленко Анна, Парфенюк Олександр, учні Жорнівського НВК;

ІІ місце – Ліщук Валерій, учень Білогородського НВК;

ІІІ місце - Скаржевська Яна, учениця Повчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів;

Мартяк Іванна, Плосківської ЗОШ І-ІІ ступенів;

у ІІ  віковій категорії

І місце  - Артемчук Діана, учениця Сатиївської ЗОШ І-ІІІ ступенів;

ІІ місце – Собчук Анна, учениця Тростянецького НВК.

_______________________________________________________________________________________________

НОВІЙ ШКОЛІ – НОВІ УЧИТЕЛІ

З 26 по 27 вересня 2018 року на базі районного методичного кабінету проведено настановчу очну сесію для  вчителів, які  у  2019-2020 році будуть навчати учнів перших класів відповідно до нового Державного стандарту початкової загальної освіти, в ході якої  удосконалювали свій методичний та практичний рівень професійної компетентності 29 педагогів шкіл району.

Із учителями  працювали тренер Лічна Тетяна Йосипівна, учитель початкових класів Семидубського НВК та Лариса Миколаївна Грогуль, методист районного методичного кабінету.

В рамках настановної сесії педагоги опрацювали Концепцію Нової української школи, чинники якісної початкової освіти, мету і головні компоненти Нової української школи, ознайомилися із завданнями сучасного вчителя в контексті і концепції Нової української школи.

Цікавим і насиченим став практичний блок тренінгу, в ході якого Тетяна Йосипівна на прикладах продемонструвала, як згуртувати учнів 1 класу Нової української школи, виробити правила класу, розкрила сучасні методи організації заняття першокласників, особливості їх психічних та пізнавальних процесів.

_______________________________________________________________________________________________

Успішний старт лідерів у новий навчальний рік

26 вересня 2018 року відбувся перший у 2018-2019 навчальному році зліт лідерів учнівського самоврядування Дубенщини. Його мета – згуртування активу лідерів, формування  команд для реалізації районних цільових проектів, визначення шляхів їх реалізації, створення позитивних умов для колективної творчої роботи.

На засіданні розглядалося питання створення системи організації діяльності районних органів учнівського самоврядування на 2018-2019 н.р.

Лідери шкіл активно включилися в обговорення проблем учнівської молоді. На чолі з головою районної ради старшокласників «ТЕМП» Мартинчук Вікторією, лідери визначили пріоритетні напрямки роботи та завдання, розподілили доручення, розробили та затвердили план роботи на новий навчальний рік.

На 2018-2019 навчальний рік районною радою старшокласників Дубенщини рекомендовані для реалізації на всіх рівнях учнівського самоврядування наступні проекти:

«Одинадцять плюс один» - керівник проекту Калініна Анастасія, голова учнівської ради Птицької ЗОШ І-ІІ ступенів;

«Зробимо своє село яскравішим»керівник проекту Симуник Діана, голова учнівської ради Білогородського НВК;

«Твори добро, бо ти людина» - керівник проекту Хмара Діана, голова учнівської ради Стовпецької ЗОШ І-ІІІ ступенів;

«Організація цікавого дозвілля учнівської молоді» - керівник проекту Гамза Вікторія, голова учнівської ради Малосадівського НВК.

_______________________________________________________________________________________________

26 вересня 2018 року відбулося методичне об’єднання вчителів хімії  з теми «Інноваційні підходи до організації освітнього процесу з природничих предметів» між освітянами Дубенщини та Кореччини.

Метою зустрічі було  обговорення актуальних проблем організації освітнього процесу з природничих предметів у руслі компетентнісного підходу; поширення кращого педагогічного досвіду; обмін досвідом організації науково-методичної роботи з підвищення рівня компетентності педагогів; ознайомлення з краєзнавчими принадами Кореччини.

Школа - освітнє середовище навчального простору для творчості особистості. Вчителі Дубенщини мали змогу побувати  в Корецькій ЗОШ №1 і  побачити чим живе перша  школа  та пройти через терни до зірок з Великомежиріцьким  ліцеєм у становленні освіти Кореччини. Відвідали кабінети хімії, біології і привернули увагу перші класи нової української школи.

Поєднали приємне з корисним та відвідали краєзнавчі принади Кореччини. Побували у Корецькому краєзнавчому музею,

Святотроїцькому монастирі, на руїнах Корецького замку, палаці Стецьких, у костелі святого Антонія де існувала  піарська школа для дітей.

_______________________________________________________________________________________________

25 вересня 2018 року відбувся районний етап Всеукраїнського турніру юних правознавців. У півфінальних змаганнях взяли участь команди Варковицької гімназії, Тараканівського ліцею та Повчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів. У фінал вийшли команди Варковицької гімназії та Тараканівського ліцею. Школярі показали вміння логічно і доказово доповідати по тих чи інших питаннях, достовірно викладати факти, уміння вести наукову дискусію, висловлювати критичні зауваження.

Переможцем турніру стала команда Варковицької гімназії.

________________________________________________________________________________________________

Відповідно до Положення про Всеукраїнський конкурс авторських програм практичних психологів і соціальних педагогів «Нові технології у новій школі», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 31 травня 2018 року № 555, затвердженого в Міністерстві юстиції України 26 червня 2018 року за № 744/32196, з метою виявлення та поширення кращого досвіду Дубенський районний методичний кабінет інформує, що у період із 23 жовтня 2018 року до 30 листопада 2018 року буде проходити І етап (районний) Всеукраїнського конкурсу авторських програм практичних психологів і соціальних педагогів «Нові технології у новій школі» (далі - конкурс). До участі в конкурсі допускаються авторські програми, апробовані в закладі освіти та оформлені належним чином.

Учасники конкурсу мають подати повний комплект матеріалів:

  • заявку на участь у конкурсі;
  • авторську програму відповідно до вимог;
  • анотацію авторської програми (не більше 4000 знаків, до двох сторінок);
  • відгуки керівників закладів освіти, де проходила апробацію програма;
  • матеріали, що демонструють реалізацію програми в закладі освіти (фото, відео, відгуки учасників, публікації в ЗМІ).

Кожна авторська програма оформляється державною мовою, має бути відредагована, зброшурована (переплетена) та подана на паперовому і електронному носіях (у форматі Microsoft Word, шрифт TimesNewRoman, формат А4, на електронних носіях).

На титульній сторінці комплекту конкурсної документації необ­хід­но зазначити:

  • вислів «На Всеукраїнський конкурс авторських програм практич­них психологів і соціальних педагогів «Нові технології у новій школі»;
  • номінацію;
  • назву програми;
  • прізвище, ім’я, по батькові автора(ів);
  • телефон, електронну адре­су.

Учасники конкурсу можуть протягом трьох календарних днів після оприлюднення рейтингового списку подати заяву в письмовій формі до оргкомітету щодо незгоди з результатами оцінювання.

Документи для участі у конкурсі приймаються до 23.11.2018 року (включно) за адресою: Рівненська обл., м. Дубно, вул. Данила Галицького, буд. 26, кабінет. 216.

________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________

У районі працює Дубенський інклюзивно-ресурсний центр, який надає комплексну оцінку розвитку дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років.

Діяльність Дубенського інклюзивно-ресурсного центру забезпечують педагогічні працівники: вчителі-логопеди, вчитель-дефектолог, практичний психолог, які здійснюють психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги відповідно до потреб дитини.

Працівники центру надають педагогічним працівникам закладів освіти Дубенського району консультації, методичну допомогу та проводять бесіди з батьками дітей з особливими освітніми потребами.

Новостворений заклад обладнаний за сучасними вимогами, оснащений мультимедійним комплексом, планшетами, ноутбуками, дидактичними та ігровими матеріалами.

Вінклюзивно-ресурсному центрі наявний кабінет психолога, який призначений для проведення психодіагностичної та корекційної роботи, а також обробки результатів обстежень, оформлення висновків та рекомендацій. У логопедичному кабінеті проводиться діагностика мовленнєвих порушень, а також надається допомога дітям, які мають різні вади мовлення.

Робота в закладі спрямована і на інтелектуальний, і на фізичний розвиток дітей.

_______________________________________________________________________________________________

10 вересня 2018 року представник Президента України у Верховній Раді України Ірина Луценко спільно з головою Дубенської РДА Юрієм Парфенюком та головою Дубенської районної ради Олександром Козаком відвідала навчальні заклади району.

Зокрема народний депутат України відвідала Вербську, Мильчанську, Повчанську загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів, де зустрілась із педагогами, технічним персоналом, учнями та батьками. В закладах було перевірено стан використання коштів по державній Програмі соціально-економічного розвитку, які виділялись за сприяння Ірини Луценко на проведення енергозберігаючих заходів. Так за ці кошти в Мильчанській, Вербській та Повчанській школах замінено вікна на металопластикові. В останній також була влаштована нова система опалення.

"Вітаю вас з початком нового навчального року, - звернулась Ірина Степанівна до учнів і вчителів. – Я рада, що тепер у декількох школах моєї малої батьківщини буде світліше і тепліше. Ми, депутати, і в подальшому працюватимемо над покращенням матеріально-технічної бази шкіл, аби ви могли здобувати якісну освіту в комфортних умовах. Мене приємно вразило, що у навчальних закладах створені музеї. Дуже дякую вам, що ви бережете наші традиції і прищеплюєте їх нашим дітям."

Ірина Луценко привезла до кожної школи подарунки (мультимедійні дошки, спортивний інвентар, солодощі тощо). В ході відвідин депутат вручила подяки колективам навчальних закладів.

________________________________________________________________________________________________

09 вересня 2018 року на Дубенщині відбулось традиційне  для району фольклорне свято «З народної криниці» та рейтинг громадської шани «Золотий колос», яке жодного року не проходить без активної участі освітян.

Свято розпочалось урочистою ходою, яку очолили володарі почесної відзнаки «Золоте зернятко» - 226 вихованців із 27 закладів загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти нашого району, переможці і призери обласних та Всеукраїнських олімпіад, конкурсів, змагань, фестивалів у 2017-2018 навчальному році.  155 з них – учні 18 шкіл, гуртківці Будинку учнівської молоді, Станції юних туристів, що підпорядковані відділу освіти райдержадміністрації. 71 дитина – вихованці закладів освіти Мирогощанської, Привільненської, Тараканівської ОТГ.

Дубенщина рідна славиться скарбами,

Що створені дитячими мріями, талантами  й руками.

Іде в майбутнє оновлена талантами Дубенська земля,

Де сходить юних дарувань зоря!!!

Наш край – край працелюбних і талановитих людей. І кожен з них починав із пошуку заповітного золотого зернятка, яке згодом перетворюється  у «Золотий колос»  і дарує щедрий урожай.

________________________________________________________________________________________________

В рамках Угоди про співпрацю між Дубенським районом та Седлецьким повітом Мазовецького воєводства Республіки Польща відбувається чимало цікавих та ефективних заходів, спрямованих на зміцнення та налагодження нових партнерських зв’язків, у томі числі й між закладами та установами освіти.

07 вересня 2018 року колективи Варковицької гімназії та Варковицького НВК зустрічали делегацію на чолі з Міхалом Окнінськім, віце-старостою Седлецького повіту.

Педагогічні колективи, учні закладів освіти села Варковичі приклали зусиль, щоб гостям цікаво було ознайомитись з діяльністю наших шкіл, з тим, як організовано освітній процес, позанавчальна діяльність та дозвілля школярів, як підтримуються й примножуються родинні традиції, формується почуття національної гідності, гордості за родину, країну, свій народ засобами родинної педагогіки та виховання.

________________________________________________________________________________________________

Про результати конкурсу на заміщення вакантних посад педагогічних працівників комунальної установи “Дубенський інклюзивно – ресурсний центр”Дубенської районної ради Рівненської області

05 вересня 2018 року відбувся конкурс на заміщення вакантних посад педагогічних працівників комунальної  установи  “Дубенський  інклюзивно – ресурсний  центр”  Дубенської районної ради Рівненської області, за результатами якого, переможцями стали:

-   Меринюк Ірина Кузьмівна, практичний психолог. Освіта вища, спеціальність “Психологія”, стаж роботи за фахом – 15 років.

- Бардачук Таїсія Петрівна, вчитель-олігофренопедагог. Освіта вища, спеціальність “Дефектологія, олігофренопедагогіка”, стаж роботи за фахом –  21 рік.

-   Чорноус Людмила Володимирівна, вчитель-логопед. Освіта вища, спеціальність “Дефектологія, логопедія”, стаж роботи за фахом -  6  років.

-    Міщеня Інна Іванівна, вчитель-логопед. Освіта вища, “Дефектологія, логопедія”, стаж роботи за фахом -  3  роки.

_______________________________________________________________________________________________

Мелодійними звуками шкільного дзвоника пробудився ранок третього вересневого дня. Знову вулиці сіл розквітли від дитячого щебету, юнацьких посмішок та чарівності осінніх букетів. Ностальгічні погляди дорослих, душевний щем, смуток і радість – переплелись разом. Це наш край, наша Дубенщина, наша держава зустрічають День знань - справжнє всенародне свято.

03 вересня 2018 року новий навчальний рік розпочався у 16 закладах загальної середньої освіти, підпорядкованих відділу освіти райдержадміністрації. Особливим і, безперечно, визначальним у житті він стане для першокласників, які, тримаючись за батьківські руки, вперше ступили на незвіданий шлях та розпочали навчання у НОВІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ. Не менш важливим він є і для випускників, яким доведеться обирати життєву дорогу.

В урочистих заходах з нагоди Дня знань на запрошення педагогічних колективів, батьківської громадськості взяли участь Юрій Парфенюк, голова Дубенської райдержадміністрації, який привітав з початком 2018-2019 навчального року вихованців, педагогів та батьків Жорнівського НВК, Галина Вознюк, начальник відділу освіти райдержадміністрації, яка привітала всіх учасників навчально-виховного процесу Вербської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

_______________________________________________________________________________________________

Перший дзвінок у частині закладів загальної середньої освіти, підпорядкованих відділу освіти райдержадміністрації, традиційно пролунав 1 вересня. Урочистості відбулися у теплій атмосфері, а головними дійовими особами були діти.

Найбільша увага – до першокласників, які цього року починають навчатися за новою програмою протяжністю 12 років.

Цей святковий день особливо запам’ятається учням, батькам та педагогам Здовбицької загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів, адже у подарунок заклад освіти отримав новий шкільний автобус. Транспортний засіб здійснюватиме підвіз учнів та дошкільнят з навколишніх сіл до Здовбицької ЗОШ І-ІІ ступенів та Здовбицького ЗДО.

Радість дітей та дорослих розділили почесні гості свята – голова Дубенської райдержадміністрації Юрій Парфенюк, начальник відділу освіти Галина Вознюк, які й передали шкільній родині села Здовбиця ключі від нового автобуса, побажали усім, хто в цей день прийшов до навчальних закладів здобувати знання, досягти своєї мети у житті, знайти взаєморозуміння, зустріти добрих і надійних друзів. З усією теплотою серця висловили слова подяки за щоденну напружену, титанічну працю педагогам, які не тільки щедро діляться своїми знаннями, а й виховують молоде покоління свідомих громадян, справжніх патріотів своєї держави.