Січень 2019 року

Січень 2019 року

Друк

 

Варіативність та особистісна орієнтація сучасної освіти потребують змін у теорії й методиці, технологіях навчання іноземної мови в закладах загальної середньої освіти. Зростає значимість методик, які сприяють формуванню практичних навичок пошуку й аналізу інформації, самонавчанню, самоорганізації, досвіду відповідального вибору та поведінки, становленню ціннісних орієнтацій.

Тому творчі, креативні вчителі англійської мови закладів загальної середньої освіти, підпорядкованих відділу освіти райдержадміністрації, з великим бажанням удосконалювати свою професійну майстерність, займатися саморозвитком,  31.01.2019 року взяли активну участь у зустрічі з волонтерами Яною Крівоконь, Ольгою Дячкіною (місто Ірі, штат Пенсільванія) та Джозефом Резніковим (Сент Луїз, штат Місурі) зі Сполучених Штатів Америки.

Зустріч, мета якої - сприяння розвитку та удосконаленню мовної, комунікативної, методичної, соціокультурної компетентностей учителів англійської мови, організована у тісній співпраці та взаємодії районним методичним кабінетом і колективом Вербської ЗОШ І-ІІІ ступенів (директор – Каміла Котвінська).

Кожен із її учасників у ході інтерактивної взаємодії з носіями англійської мови, отримав можливість удосконалити вміння та власну готовність здійснювати спілкування, вести бесіду, збагатився ефективними методичними прийомами та техніками. Так пані Яна ознайомила з сучасними підходами щодо вивчення фонетики без використання транскрипції. Разом із колегами Ольгою та Джозефом ділилась цікавими ідеями вивчення іншомовної лексики шляхом розучування пісень, участі у сюжетно-рольових іграх, інсценівках, проведення Creative listening (креативного аудіювання).

_____________________________________________________________________________________

РОЗВИТОК ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

Такою була тема семінару керівників та заступників директорів закладів освіти, підпорядкованих відділу освіти райдержадміністрації, який відбувся 25 січня 2019 року з метою сприяння науковому осмисленню проблеми становлення автономії закладу освіти у процесі децентралізації влади, визначення вектора подальшого розвитку посадово-функціональної компетентності керівника сучасного закладу освіти.

Організатори заходу: Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, Дубенський районний методичний кабінет.

У ході семінару працівники інституту розкрили низку актуальних питань організації освітнього процесу в закладі загальної середньої освіти у мовах освітньої реформи, зокрема: внутрішньої системи забезпечення якості освіти, планування роботи ЗЗСО, роз’яснення щодо застосування окремих положень інструкції з діловодства, особливостей упровадження Державного стандарту початкової освіти в умовах Нової української школи – Мельник Надія Адамівна, проректор з науково-методичної роботи Рівненського ОІППО; сучасного уроку в контексті компетентнісної освіти – Піддубний Микола Адамович, методист кабінету суспільно-гуманітарних предметів.

Учасники семінару відзначили, що  інформація, яку вони одержали, - актуальна, важлива і буде використана у практичній роботі .

__________________________________________________________________________________

ТУРИСТИ–ЛИЖНИКИ ДУБЕНЩИНИ СТАЛИ ЧЕМПІОНАМИ НА ВОЛИНІ

З 22 по 23 січня 2019 року в селі Гаразджа Луцького району, на туристській базі «Табір Сонячний», відбувся VІІІ відкритий Чемпіонат Волинської області серед юнаків з лижного туризму організований Центром туризму, спорту та екскурсій управління освіти, науки та молоді Волинської облдержадміністрації.

Враховуючи, що між нашими територіями склалися дружні відносини та спільна мета – розвиток дитячого туризму, обласний Центр туризму, спорту та екскурсій управління освіти, науки та молоді Волинської облдержадміністрації традиційно уже восьмий рік поспіль запрошує наших гуртківців взяти участь у своїх змаганнях.

У відкритому Чемпіонаті взяли участь команди з Волинської та Рівненської областей. Разом з волинськими спортсменами змагались і наші туристи-лижники, вихованці комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» – учні Стовпецької ЗОШ І-ІІІ ступенів: Кот Юрій, Чернишевський Богдан, Грондус Андрій, Карпюк Василь, Жаборецький Андрій, Свінтозельський Костянтин, Хмара Діана, Панасюк Іванна, Жаборецька Олена, Бондарчук Анна, Новак Юлія, Мелещук Вікторія, Карпюк Юлія та студентка Кременецького лісотехнічного коледжу Ільчук Ірина, які представляли команду комунального закладу «Рівненська обласна станція юних туристів» та дві команди комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів».

Згідно з програмою Чемпіонату змагання проходили на двох дистанціях: особиста «Лижний маршрут» та командна «Смуга перешкод».

За результатами дводенної боротьби наша команда, яка захищала честь Рівненщини, здобула перемогу і виборола почесне золото Чемпіонату.

Команди туристів-лижників виступали під керівництвом тренера – директора комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» Дубенської районної ради Кравця Ігоря Васильовича та керівника гуртків-методиста Кравець Наталії Володимирівни.

Участь у восьмому відкритому Чемпіонаті Волинської області серед юнаків з лижного туризму – це черговий етап підготовки наших спортсменів до Всеукраїнських змагань з лижного туризму, тому в подальшому бажаємо туристам-лижникам Дубенщини лише перемог.

___________________________________________________________________________________________

Інноваційна спрямованість навчального процесу призводить до корінних змін у педагогічній практиці, спрямування методів на усвідомлене і творче навчання учнів, розвиток їхніх особистісних якостей – самостійності, творчого підходу, ініціативності, наполегливості, самооцінки тощо.

Вимоги та виклики часу усвідомлюють учителі української мови та літератури закладів загальної середньої освіти, підпорядкованих відділу освіти райдержадміністрації, які  23 січня 2019 року взяли участь у черговому занятті методичної майстерні з актуальної теми «Інтелектуальна карта як засіб символізації і систематизації інформації», проведеної завідувачем районного методичного кабінету Наталією Мельніковою, методистом РМК Іриною Панасюк.

У ході заняття методичної майстерні вчителі-філологи поглибили знання про Mind map як зручну і ефективну техніку візуалізації мислення та альтернативного запису, опрацювали правила складання інтелектуальних карт, розглянули, яким чином можна використовувати ментальні карти на уроках української мови та літератури під час вивчення прозових та ліричних творів, матеріалів з мовознавства та теорії літератури.

Після активної взаємодії у групах, кожен із учасників зголосився, що використання ментальних карт на уроках рідної мови й української літератури є цілком виправданим, адже дозволяє дитині посилити мозкову діяльність, розкрити власний потенціал, розвивати творчі здібності. До того ж подібна робота пожвавлює роботу на уроці, робить процес навчання невимушеним, психологічно комфортним і цікавим.

_________________________________________________________________________________________

Семінар-практикум вчителів англійської мови

 

“Якщо навчати дітей п’яти невідомим їм словам –

вони будуть довго і даремно їх запам’ятовувати,

але коли зв’язати 20 таких слів з картинками,

то малеча їх засвоїть на льоту”.

К. Д. Ушинський

17 січня 2019 року на базі Дубенського районного методичного кабінету проведено семінар-практикум учителів англійської мови з теми «Використання ігрової технології «Ребус-метод»  на уроках англійської мови як засобу розвитку пізнавальних інтересівучнів».

Методист РМК Вікторія Леньо розповіла про унікальну навчальну властивість ребусів та використання «Ребус-методу» на уроках англійської мови. У ході семінару-практикуму вчителі поглибили свої знання з даної теми, обговорили важливість розв’язування на уроках англійської мови, розглянули навчальну роль ребусів як мотиваційний засіб до вивчення і повторення лексики.

У практичній частині семінару педагоги практикувалися у складанні та розгадуванні  ребусів із різним змістом, тематикою та формою.

______________________________________________________________________________________

«Життя прекрасне, коли кипить», - сказав філософ. По-особливому бурхливим, а значить і прекрасним зробив життя педагогів перший тур всеукраїнського конкурсу «Вчитель року-2019». Адже саме конкурси професійної майстерності здавна є тим двигуном, який піднімає пласти учительства, щоб, як умілий ювелір, виточити дорогоцінні скарби педагогічного досвіду, що достойно сяють в барвистому вінку національної освіти.

Яскраво продемонстрували кращі особисті якості, власний світогляд і вміння вийти за межі свого предмета у номінації «Основи здоров’я» Білецька Наталія Василівна, педагог Семидубського ліцею, Панчук Інна Василівна, педагог Грядківського НВК; у номінації «Захист Вітчизни» Мілясевич Ігор Анатолійович, педагог Варковицької гімназії, Осипчук Юрій Миколайович, педагог Берегівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Млинівської селищної ради; у номінації «Вчитель інклюзивного класу» Музика Марія Василівна, педагог Мирогощанської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Почесний титул «Вчитель року- 2019» вибороли Бронський Микола Васильович, учитель основ здоров’я Вербської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Здолбіцький Вадим Юрійович, учитель предмета «Захист Вітчизни» Привільненської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Творчість цих освітян свідчить про сміливе випередження ними масової педагогічної практики, стимулює педагогічний пошук колег, підвищує значимість професії вчителя у суспільстві. Успіх кожного педагога став успіхом закладу освіти, бо заклад освіти – це цілий світ, світ мрій, світ творення самого себе, світ творчих злетів.

Важливим для реалізації основної мети конкурсу, що передбачає  піднесення престижу вчительської професії у суспільстві, є рівень організації фіналу змагань, увага до них з боку органів районної влади, широкої громадськості.

Упродовж десятків років відділ освіти Дубенської районної державної адміністрації, районний методичний кабінет у час новорічно-різдвяних свят гуртують на традиційному святі талановитих освітян, які демонструють високий рівень професійної підготовки та педагогічної майстерності у районному етапі всеукраїнського конкурсу  «Вчитель року».

Імена педагогів, які сягнули висот педагогічного Олімпу нашого краю, були озвучені 11січня 2019 року в урочистій атмосфері. У церемонії нагородження взяли участь перший заступник голови Дубенської райдержадміністрації Володимир Іщук, депутат Верховної Ради України Олександр Дехтярчук, голова організаційного комітету першого туру Конкурсу Галина Вознюк, в.о.начальника відділу освіти Лідія Білик, голова районної ради профспілки працівників освіти Ірина Меринюк.  Усі фіналісти нагороджені грамотами відділу освіти, цінними подарунками, преміями районної ради профспілки працівників освіти та отримали почесну відзнаку – освітянську свічку як символ Світла Мудрості, Світла Правди, Світла Євангелія.

Найкращих педагогів щиро вітали працівники відділу освіти, молоді та спорту Млинівської РДА, Мирогощанської, Привільненської сільських рад,  колеги та друзі з шкіл, рідні.

Окрасою урочистостей стали музичні вітання та різдвяні віншування юних талантів - вихованців Вербської, Повчанської, Плосківської, Староносовицької шкіл, Білогородського НВК.

Школа вчителем стоїть. . . І не лише школа, а й держава, майбутнє якої залежить від того, які цінності виплекає вчитель у юному серці. У цих істинах вкотре переконалися і учасники, й організатори конкурсу професійної майстерності. То ж хай освятиться глибина джерел, що живить корені педагогічного таланту, який плекає світлий людський розум!

__

__

___________________________________________________________________________________________

 

Методична майстерня вчителів іноземної мови

It is more than a game. It is an institution (Thomas Hughes)

«Це більше, ніж гра. Це – навчання» (Томас Хьюз)

10 січня 2019 року на базі районного методичного кабінету, з метою підвищення фахової майстерності педагогів, відбулося засідання методичної майстерні вчителів іноземних мов (англійська, німецька), які навчають учнів 1-го класу з теми «Роль гри у процесі навчання іноземної мови у початкових класах». Згідно із Концепцією НУШ головним інструментом успіху Нової школи є застосування в освітньому процесі гри як ефективного інструменту для невимушеного, цікавого і веселого вивчення іноземної мови.

Про навчальні можливості ігор розповіла методист РМК Вікторія  Леньо. У практичній частині семінару вчитель Бортницького НВК Віта Омелянюк презентувала зразки фонетичних, лексичних, граматичних та рольових ігор, продемонструвала ігри для розвитку навичок аудіювання, читання та письма.

В ході заняття методичної майстерні вчителі проаналізували найефективніші види роботи, поділилися не лише цікавою інформацією, а й своєю творчою енергетикою.

 

________________________________________________________________________________________________

З метою інтелектуального, творчого, духовного розвитку дітей та молоді, створення умов для формування інтелектуального потенціалу нації у районі розпочався І етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів у Малій академії наук України.

10 січня 2019 року на базі Рачинської гімназії відбувся етап контрольних випробувань – оцінювання навчальних досягнень із базової дисципліни у відділеннях «Літературознавство, фольклористика та мистецтвознавство», «Мовознавство», «Історія», «Науки про Землю», «Фізика та астрономія», «Хімія та біологія», «Екологія та аграрні науки», «Технічні науки», участь у якому взяли 25 учасників із 12 закладів загальної середньої освіти, підпорядкованих відділу освіти райдержадміністрації, Мирогощанській, Тараканівській сільським радам.