Березень 2019 року

Березень 2019 року

Друк

Проведено ІІ етап олімпіади "Юне обдарування - 2017"

29 березня 2019 року на базі Тараканівського ліцею  проведено ІІ етап олімпіади "Юне обдарування - 2019" серед учнів четвертих класів з української мови, математики та природознавства. В олімпіаді взяли участь 68 учнів із 34 закладів освіти району та ОТГ. Переможці олімпіади:

Українська мова:

І місце – Момотюк Єлизавета, учениця Білогородського НВК;

ІІ місце – Настасюк Катерина, учениця Здовбицької ЗОШ І-ІІ ступенів;

ІІ місце – Гапонюк Карина, учениця Привільненської ЗОШ І-ІІІ ступенів Привільненської   сільської ради;

ІІІ місце – Юрчак Анастасія, учениця Тараканівського ліцею Тараканівської сільської ради;

ІІІ місце – Зведенюк Дар’я, учениця  Студянського ліцею Смизької селищної ради.

Математика:

І місце – Голосний Віталій, учень Вербської ЗОШ І-ІІІ ступенів;

ІІ місце – Малафійчук Марія, учениця  Грядківського НВК;

ІІ місце – Гандзюк Дмитро, учень Мирогощанської ЗОШ І-ІІІ ступенів Мирогощанської сільської ради;

ІІІ місце – Кисельчук Тетяна, учениця  Варковицького НВК;

ІІІ місце – Сиротинська Анна, учениця Семидубського ліцею.

Природознавство:

І місце – Притула Ілля, учень Привільненської ЗОШ І-ІІІ ступенів Привільненської   сільської ради;

ІІ місце – Борисова Олександра, учениця Мирогощанської ЗОШ І-ІІІ ступенів Мирогощанської сільської ради;

ІІ місце – Дячук Вікторія, учениця Молодавської ЗОШ І-ІІ ступенів Привільненської сільської ради;

ІІІ місце – Подворна Марія, учениця Птицької ЗОШ І-ІІ ступенів;

ІІІ місце – Житницька Анастасія, учениця Шепетинської ЗОШ І-ІІ ступенів Смизької селищної ради.

_______________________________________________________________________________________________

26 березня 2019 року відбулося методичне об’єднання  вчителів хімії за темою «Формування життєвої позиції учнів, їхньої ціннісної орієнтації засобами хімії як навчального предмета».

Теоретично:  за круглим столом,  члени  МО обговорили  формування життєвої позиції в учнів засобами хімічних знань при вивченні основних класів неорганічних сполук у 8 класі та обґрунтували відповідні рекомендації.

Практично: вчитель хімії Сатиївської ЗОШ І – ІІІ ступенів Руслана Володимирівна Ліснича,  формою роботи – екскурсія, демонструвала  поширення у природі та використання сполук Силіцію, переробку кварцового піску, соди, вапняку  у приватному акціонерному товаристві «Консюмерс – Скло – Зоря». Учасники  методичного об’єднання побували у хімічній лабораторії та у цеху виробництва скляних виробів.

_______________________________________________________________________________________________

22.03.2019 року в рамках методичного об’єднання вчителів 2 класу було проведено екскурсію в природничий музей МЕГУ м. Рівне.  Де відбулася зустріч учасників МО з Шикулою Р.Р., доцентом кафедри географії і туризму, кандидатом педагогічних наук в галузі теорії та методики профосвіти.

_______________________________________________________________________________________________

21 березня  2019 року на базі районного методичного кабінету з метою розвитку жанру естрадної пісні та виявлення нових обдарувань  проведено районний етап огляду-конкурсу української естрадної пісні «Юна зірка» серед учнів загальноосвітніх  навчальних закладів району. Основні завдання конкурсу - патріотичне виховання дітей та молоді засобами українського мистецтва, виявлення і підтримка кращих дитячих художніх колективів та виконавців, підвищення професійного та педагогічного рівня керівників дитячих художніх колективів.

З кожним роком у районі  відзначається все більший і вищий рівень виконавства. На участь у пісенних змаганнях  подали заявки 13 учасників із 10 навчальних закладів району Варковицького, Вербського, Семидубського, Повчанського освітніх округів, Іваннівської ЗОШ І-ІІ ступенів. Кращими, за результатами журі, стали:

у І віковій категорії  (9-13 років):

І місце -    Гуч Лілія (Староносовицька  ЗОШ І-ІІ ступенів);

ІІ місце -   Олійник Наталія  (Плосківська ЗОШ І-ІІ ступенів),

Лазутчик Соломія (Семидубський ліцей);

ІІІ місце -  Федорук Антоніна (Повчанська ЗОШ І-ІІІ ступенів),

Лічний Михайло (Семидубський ліцей),

Радчук Катерина (Семидубський ліцей).

у ІІ  віковій категорії (14-18 років):

І місце -    Пахольчук Тетяна (Повчанська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Повчанської сільської ради);

ІІ місце -   Олена та Роксолана Габрилевичі  (Миколаївська гімназія

Повчанської сільської ради)

Весельська Вікторія (Квітневська ЗОШ І-ІІІ ступенів);

ІІІ місце -  Рашко Юлія  (Іваннівська ЗОШ І-ІІ ступенів);

вокальний ансамбль (Варковицька гімназія).

Дипломантами конкурсу визнано Решетило Юлію (Соснівська ЗОШ І-ІІІ ступенів) та Габрилевич Іванну (Малосадівський НВК).

Вітаємо переможців  і  бажаємо успіхів Лілії Гуч, яка буде захищати честь району   на обласному  етапі  конкурсу 4 квітня 2019 року у м. Рівне.

_______________________________________________________________________________________________

20 березня 2019 року на базі Вербської загальноосвітньої школи проведено черговий навчальний семінар-тренінг з теми «Особливості реалізації галузі «Мистецтво» в умовах упровадження нового Державного стандарту початкової загальної освіти» для  вчителів, які у 2019-2020 році будуть працювати в 1 класі, в ході якого  удосконалювали свій методичний та практичний рівень професійної компетентності 30 педагогів.

Із учителями  працювали тренер Ірина Леонідівна Панасюк, методист Дубенського районного методичного кабінету та  Марія Анатоліївна  Гуменюк, учитель образотворчого мистецтва Вербської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

У теоретичному блоці семінару педагоги опрацювали питання щодо готовності учителів мистецтва до змін в умовах Нової української школи, ознайомилися із особливостями впровадження нового Державного стандарту початкової освіти та типових освітніх програм мистецької освітньої галузі нового Державного стандарту початкової освіти, формування наскрізних умінь засобами музичного та образотворчого мистецтва, специфіки використання методів і прийомів навчання у початковій школі  на  уроках мистецьких дисциплін у контексті впровадження  НУШ.

Цікавим і насиченим став практичний блок тренінгу, в ході якого Ірина Леонідівна презентувала посібник «Вчимося і навчаємо по-новому», на прикладах продемонструвала, як учнів 1 класу Нової української школи навчати нотній грамоті, використовувати музично-дидактичні ігри на уроках музичного мистецтва, розвивати когнітивну сферу учнів засобами використання опорних схем, мнемо таблиць, розкрила сучасні методи організації слухання та інтерпретації музики, використання рухів під музику як способу самовираження учнів у музичній діяльності.

Практичний блок з образотворчого мистецтва провела  Гуменюк Марія Анатоліївна, яка пояснила педагогам, як розповідати дітям про мистецтво, розкрила питання сучасних підходів до організації практичної роботи на уроках образотворчого мистецтва та психологічних аспектів інтерпретації  дитячих малюнків.

У заключному блоці семінару педагоги познайомилися із модельними навчальними програмами  та   лепбуком «Веселі нотки».

_______________________________________________________________________________________________

15 березня 2019 року на базі Мильчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів   проведено методичне об’єднання вчителів 1-х класів із теми “Організація творчого освітнього середовища як чинника розвитку особистості дитини”,  у роботі якого взяли участь 24 педагоги району.

Лічна Т.Й., вчитель Семидубського ліцею, презентувала матеріал з теми “Особливості формування інноваційного простору початкової школи в навчальних закладах”.

З основними аспектами  процесу оцінювання в 1 класі НУШ ознайомила присутніх методист РМК Грогуль Л.М.

Вчитель Мильчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів Цюра В.В. презентувала присутнім  освітнє середовище 1 класу, провела годину вчительського спілкування “Дитячий цвіт у вчительських долонях ”, в ході якої педагоги попрактикували різні види діяльності з першокласниками та переглянули відеоролик “Шлях до сердець учнів”.

Шкурник К.В., вчитель Птицької  ЗОШ І-ІІ ступенів, поділилась з колегами своїм досвідом роботи з  проведення ранкових зустрічей з учнями 1 класу. Учасники МО поділились своїми враженнями та обговорили  питання навчання в умовах НУШ.

XX

_________________________________________________________________________________________________

«Освіта – найвизначніша з усіх земних благ, але тільки тоді, коли вона найкращої якості. Інакше вона абсолютно марна». Так у свій час влучно висловився Редьярд Кіплінг.

Найкращої якості освіта – пріоритет у діяльності педагогів Дубенщини. А зустріч у форматі засідання Великої методичної ради, що відбулась 14 березня 2019 року в залі засідань районної ради – один із ефективних та дієвих кроків у досягненні високої цілі.

Мета -  вивчення,  узагальнення  та поширення педагогічного  досвіду  для  його  подальшого застосування у навчально-виховному  процесі  та  удосконалення професійного рівня педагогічних кадрів району.

Себе презентували 11 успішних педагогів, яким у ході атестації 2019 року прогнозується присвоєння, підтвердження педагогічних звань «старший вчитель», «вчитель-методист». Кожен із них - яскрава, креативна, конкурентоспроможна особистість, яка на високому рівні володіє інноваційними освітніми методиками й технологіями, активно їх використовує та поширює у професійному середовищі, вміє продукувати оригінальні інноваційні ідеї. І спілкування з педагогами, які завдяки самовідданій праці та педагогічній майстерності, забезпечуючи високу якість освітнього процесу, створили не лише власний позитивний імідж, а й імідж свого навчального закладу, нашого району, безперечно є цікавим та корисним.

Особливу атмосферу відкритості, доброзичливості дієвими та ефективними порадами створювала Марія Харчишина, керівник районної психологічної служби.

Виступи вчителів, що атестуються, сприяли збагаченню кожного із учасників Великої методичної ради корисними ідеями, які в кінцевому результаті позитивно вплинуть на якість освітнього процесу в закладах освіти нашого району.

________________________________________________________________________________________________

13 березня 2019 року на базі Грядківського НВК відбувся районний семінар-практикум для керівників шкільних методичних об’єднань класних керівників з теми «Формування навичок безпечної поведінки та толерантних стосунків».

Знайомство зі школою розпочалося привітанням учасників семінару учнівським колективом, які розповіли про своє цікаве шкільне життя. Керівник методичного об’єднання класних керівників Грядківського НВК Ворачек Оксана Степанівна презентувала основні аспекти виховної діяльності закладу.

Цікавими та неординарними були виховні заходи, які підготували  класні керівники Грядківського НВК. Зокрема, класовод 5 класу Куликівська Г.П. провела цікаве тренінгові заняття «Здоров’я – найцінніший скарб», а класний керівник 8 класу Школярчук Т.А. провела актуальну на часі годину спілкування з виховання толерантності «Вирішення складних життєвих ситуацій, проблем». Учні закладу проявили високий рівень творчості, енергійності, активність і позитивну енергетику.

Підводячи підсумки семінару, педагоги відзначили, що отримали масу позитивних вражень, ознайомилися з новими ідеями, методами та прийомами виховної роботи.

________________________________________________________________________________________________

У рамках Всеукраїнських спортивних заходів “Спортивна зима” та з метою стимулювання дітей молодшого шкільного віку до організованої рухової активності у процесі відпочинку, пропаганди здорового способу життя протягом січня – лютого 2019 року  в закладах освіти Дубенського району проведено перший етап  конкурсу “Сніговик FEST”, в якому взяли участь учні початкових класів.

Переможцями стали учні 1-4 класів Жорнівського навчально-виховного комплексу, які зліпили найбільше сніговиків.

_______________________________________________________________________________________________

НАВЧАЛЬНО-ТРЕНУВАЛЬНИЙ ЗБІР

ТУРИСТІВ-ЛИЖНИКІВ ДУБЕНЩИНИ

З 28 лютого по 03 березня 2019 року в селищі міського типу Славське Львівської області відбувся навчально-тренувальний збір кандидатів до збірної команди Рівненської області серед юніорів з лижного туризму організований комунальним закладом «Рівненська обласна станція юних туристів».

Гуртківці комунального закладу «Рівненська обласна станція юних туристів» та «Дубенська районна станція юних туристів»: Кот Юрій, Карпюк Василь, Грондус Андрій, Чернишевський Богдан, Жаборецький Андрій, Хмара Діана, Карпюк Юлія, Бондарчук Анна, Панасюк Іванна, Новак Юлія, Мелещук Вікторія, Жаборецька Олена, Наконечна Анна, Свінтозельський Костянтин та Ільчук Ірина під керівництвом тренера – директора Дубенської райСЮТур Кравця Ігоря Васильовича та керівника гуртка Кравець Наталії Володимирівни відпрацьовували технічні та тактичні елементи з лижного туризму – швидкісні спуски, спуски з поворотами, з гальмуванням, підйоми, траверс схилу, траверс схилу зі страховкою, а також техніку подолання природних перешкод за допомогою спеціального туристського спорядження.

Незважаючи на відсутність снігу на Рівненщині, у мальовничому, туристичному Славську його нашим спортсменам вистачало для проведення відповідних тренувань.

Наші вихованці показали себе достойно, і ми хотіли б побажати їм, нових звершень та досягнень у новому лижному сезоні.

методист райСЮТур

Г. Ковальчук