Квітень 2019 року

Квітень 2019 року

Друк

26 квітня 2019 року відзначають 33-річницю аварії на Чорнобильській АЕС.

Навиконання обласного плану заходів, пов’язаних із 33-ми роковинами Чорнобильської катастрофи, в закладах освітизабезпечено проведення:

-тематичних виховних годин «Екологічні проблеми планети Земля, пов’язані з Чорнобилем», «Чорнобильська балада», «Чорнобиль немає минулого часу», «Чорнобиль. Ми пам’ятаємо…», «Дзвони Чорнобиля», «Твій біль, Україно, - Чорнобиль», «Герої назавжди залишаться в наших серцях»;годин спілкування «Лунає Чорнобильський дзвін…», «Гірчить чорнобиль крізь роки»; уроків пам’яті «Чорнобиль – загублений світ»;

-виховного заходу «Чорнобиль – трагедія поколінь» за участю учасників – ліквідаторів подій катастрофи Пєтікова О.Д., Дейнеки Д.С., Буханського В.О. для учнів 5-11 класів (Вербська ЗОШ І-ІІІ ступенів);

-зустрічі з ліквідатором катастрофи на Чорнобильській АС  Шереметом Олексієм  Івановичем (Перерослянський НВК);

-тематичного уроку фізики «Мирний атом» (Повчанський ліцей);

-екскурсіїдо пожежно-рятувальної частини Головного управління ДСНС України у Рівненській області (Іваннівська ЗОШ І-ІІ ступенів);

-тематичної виставки плакатів «Чорнобильська катастрофа – біль України» (Плосківська ЗОШ І-ІІ ступенів);

- фотовиставки «Сум і біль Чорнобиля» (Тростянецький НВК);

-лінійки-реквієму «Білі лелеки Чорнобиля» (Тростянецький НВК);

-тематичної лінійки «Поріс чорнобилем Чорнобиль – бідою нашою поріс» (Стовпецька ЗОШ І-ІІІ ступенів, Плосківська, Птицька ЗОШ І-ІІ ступенів);

- тематичні заняття з вихованцями старшої групи «Дзвони Чорнобиля», виховну годину «Ми пам’ятаємо  та шануємо подвиг ліквідаторів Чорнобильської АЕС» (Іваннівський ДНЗ, Бортницький НВК);

-перегляду відеофільму «Чорнобильська катастрофа», документального фільму «Чорнобиль», відеофільмів «За п’ять хвилин до трагедії», «Чорнобиль. Точка часу», відеороликів про події та наслідки Чорнобильської аварії «Чорнобиль – наш довічний біль»,«Чорнобиль-загублений світ» (Вербська, Стовпецька ЗОШ І-ІІІ ступенів, Здовбицька, Іваннівська ЗОШ І-ІІ ступенів, Повчанський ліцей, Дитиницький НВК).

Організовановиставки книжково-ілюстративного матеріалу у шкільних бібліотеках, навчальних кабінетах «Мій біль – Чорнобиль», «Гірка трава полину», «Чорнобиль – кровоточива рана».

_______________________________________________________________________________________________

Можливо все. На неможливе просто потрібно більше часу.

18 квітня  на базі Малосадівського НВК  відбувся семінар-практикум учителів мистецтва з теми «Створення умов для самовираження учнів на уроках мистецьких дисциплін у сучасному закладі освіти».

У теоретичному блоці методист РМК Ірина Панасюк  ознайомила педагогів із суттю поняття «самовираження», визначила, що лежить в основі психології самовираження, порадила, як педагогам потрібно мотивувати  учнів до самовираження.

У інтерактивному блоці педагоги  ознайомилися із  кращими світовими прикладами та проявами самовираження у різних видах мистецтва: «дослухалися» до порад арт-терапевта Вікторії Назаревич, познайомилися з картинами польського художника-сатирика Павла Кучинського, книгою американського письменника і художника Остіна Клеона «Кради як митець», амбідекстрією як проявом обдарованості, молодіжними неформальними течіями,   способами самовираження в світі  моди тощо.

У практичному блоці вчителі змагалися у гнучкості когнітивного мислення за допомогою струп-тестів,  малювали у техніці «грифонаж», створювали психологічні фантазії за допомогою музичних інструментів, самовиражалися в танці, презентували власні захоплення.

Вчителі образотворчого та музичного мистецтва Малосадівського НВК Катерина Корда та Іванна Бабич провели майстер-клас із виготовлення Великоднього яйця в техніці канзаші.

В ході семінару педагоги знайшли відповідь на запитання: «Як  створити умови для самовираження учнів та навчити їх правильно це робити?»

Енергійним був і підсумково-рефлексійний етап семінару, під час проведення якого учасники в оригінальній формі  поділилися враженнями  та створили спільний малюнок методом «передай пензлик».

_______________________________________________________________________________________________

18.04.2019 року на базі Дубенського медичного коледжу відбувся семінар-практикум вчителів німецької мови Дубенського району з теми “Навчання фонетики німецької мови у школі шляхом використання в роботі з учнями різних типів та видів вправ”. Практична мета семінару була спрямована на дослідження методики навчання фонетики німецької мови на всіх етапах вивчення та оволодіння методичними вміннями, необхідними для навчання німецької мови. Учасники семінару поділилися один з одним основними типами та видами вправ для формування фонетичних навичок. Методист РМК Вікторія Леньо ознайомила з вправами на просте прослуховування та на аналітичне слухання, ознайомила педагогів з навчальними інтернет-сайтами для вивчення фонетики. Вчителі мали можливість побувати у ролі учнів під час ворк-шопу, підготовленого  Людмилою Доманською, вчителем німецької мови Тростянецького НВК. Вона  провела майстер-клас  з теми  «Ігрові методи як засіб активізації пізнавальної активності молодших школярів у процесі вивчення німецької мови». У рамках практичного креатив-кейсу Марія Панасюк, учитель німецької мови Стовпецької ЗОШ І-ІІІ ступенів, продемонструвала, як за допомогою ігрових прийомів можна вдосконалити фонетику при вивченні та закріпленні лексики, як використовувати інтерактивно-пошукові фонетичні ігри. Завдання виконувалися виключно німецькою мовою, тому практична частина проходила на позитивно-емоційному піднесені.

Дубенський РМК  висловлює подяку директору Дубенського медичного коледжу Надії Олексіїівні Венгрин за сприяння у проведенні заходу та створенні комфортних умов для роботи.

_______________________________________________________________________________________________

Одним із принципів, на якому базується реалізація Концепції «Нова українська школа», є формування середовища, безпечного для життя і здоров’я дитини.

З метою підвищення рівня інформованості працівників психологічної служби закладів освіти щодо форм, причин і наслідків насильства булінгу (цькуванню), формування поваги до прав і свобод людини 12 квітня 2019 року проведено організаційно-методичну нараду для працівників психологічної служби з питань протидії булінгу (цькуванню).

Керівник районної психологічної служби Марія Харчишина акцентувала увагу присутніх на тому, що 19 січня 2019 року набув чинності Закон України від 18 грудня 2018 року № 2657-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню).

Учасники засідання розкрили питання попередження шкільного цькування, зокрема: нормативно-правового забезпечення, форм, причин і наслідків насильства булінгу (цькування), діяльності працівників психологічної служби щодо протидії булінгу (цькування).

Практичний психолог мобільної бригади соціально-психологічної допомоги, яка надає послуги в рамках реалізації проекту ФН ООН «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні» від МБФ «Українська функція громадського здоров’я» ознайомила присутніх із діяльністю мобільної бригади для подальшої співпраці з закладами освіти Дубенського району.

________________________________________________________________________________________________

СТАРТИ ТУРИСТІВ-ОРІЄНТУВАЛЬНИКІВ

ДУБЕНСЬКОЇ РАЙОННОЇ СТАНЦІЇ ЮНИХ ТУРИСТІВ

Квітень. Весна. Прохолодно. Однак, незважаючи на цей невеличкий дискомфорт, жага до змагань, бажання побувати в лісі, посидіти біля вогнища, поїсти смачної їжі, приготовленої на вогні – всі ці та інші моменти зібрали любителів, аматорів та професіоналів в с. Теремне Острозького району. Тут, 11-13 квітня 2019 року відбулися змагання зі спортивного орієнтування «Острозька весна».

У змаганнях взяли участь більше 150 спортсменів: членів команд закладів освіти Острозького району, гуртківців комунального закладу «Рівненська обласна станція юних туристів» Рівненської обласної ради, клубу спортивного орієнтування «Равлики» смт. Оржів, представників м. Нетішин Хмельницької області, команди Мирогощанської та Клеванської об’єднаних територіальних громад. Традиційно прийняли участь у даних змаганнях і гуртківці комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» учнів Стовпецької ЗОШ І-ІІІ ступенів у складі: Кот Юрія, Карпюка Василя, Грондуса Андрія, Карпюк Юлії та Ільчук Ірини - студентки Кременецького лісотехнічного коледжу під керівництвом тренера-директора закладу Кравця Ігоря Васильовича. Два дні активних змагань, сприяли тому, що діти мали змогу набути нових знань і досвіду та вдосконалити свою спортивну майстерність, а також якісно підготуватись до травневих змагань зі спортивного орієнтування в залік обласної Спартакіади школярів Рівненщини.

Природа навколо с. Теремне дуже красива та захоплююча. Варто відмітити, що у липні 2018 року на даній місцевості проходив Чемпіонат України з пішохідного туризму. Рельєф території дуже добре сприяє тому, щоб влаштовувати тут змагання не тільки зі спортивного туризму, а й зі спортивного орієнтування. Яри, пагорби, болота, рівчаки, ставки, завали дерев – комплекс всіх цих складових забезпечують учасникам незабутні перешкоди та враження при їх подоланні. Вони ускладнюють процес орієнтування та вимагають високого рівня фізичної підготовки, для того щоб показати хороший результат.

Протягом двох днів учасники демонстрували свої найкращі вміння та навички на дистанціях заданого напрямку (коротка та середня дистанції) у двох вікових групах.

За підсумками змагань, наші вихованці здобули високий результат: Грондус Андрій на короткій дистанції виборов ІІ місце, а Карпюк Василь на цій же дистанції був третій.

В результаті запеклої боротьби на середній дистанції Ільчук Ірина зуміла завоювати бронзу.

Честь Мирогощанської територіальної громади захищали учні Мирогощанської ЗОШ І-ІІІ ступенів (тренер-керівник гуртка райСЮТур Міщук О.С.) та Княгининської ЗОШ І-ІІІ ступенів (тренер-керівник гуртка райСЮТур Марчук В.М.), які також є гуртківцями комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів».

Вмілий вибір тактичних дій, наполегливість та жага до перемоги принесли команді хороші результати, а саме: ІІІ місце зайняв Кибукевич Дмитро (Мирогощанська ЗОШ), ІІ місце виборола Ляшик Дарина (Княгининська ЗОШ), почесне І місце завоювали Щиглевська Ангеліна (Княгининська ЗОШ) та Вац Роман (Мирогощанська ЗОШ). У загальному заліку команда Мирогощанської ОТГ посіла ІІ місце.

Хочеться побажати нашим туристам-орієнтувальникам сил, натхнення, бажання та наснаги не зупинятися і продовжувати приймати участь в різноманітних змаганнях та отримання нових здобутків.

методист райСЮТур

Г. Ковальчук

_______________________________________________________________________________________________

«Здоров'я – не все, але без здоров'я – нічого»

Сократ

Збереження та зміцнення здоров'я дітей і підлітків має виключне значення для сучасного навчального закладу. І хоча освітня функція школи залишається провідним аспектом її діяльності, важливим чинником в оцінці рівня та якості навчання стає стан здоров'я школярів. Інтерес до питань здоров'я викликаний насамперед соціальним замовленням суспільства на особистість, здатну до здорового способу життя та бути корисною суспільству. Збалансоване та здоровее харчування відіграє дуже важливішу роль у фізичному та розумовому розвитку дитини. Від цього залежить її зовнішній вигляд, успішність у навчанні та настрій в цілому.

З огляду на це, 10.04.2019 року на базі Тростянецького НВК відбувся семінар вчителів основ здоров`я темою якого було «Здорове харчування». Розглянули питання про те, як продукти харчування впливають на здоров`я дитини. Під час практичної частини семінару відвідали завод з виробництва молочної продукції торгової марки «Комо».

________________________________________________________________________________________________

09 квітня 2019 року на базі Вербської ЗОШ І-ІІІ ступенів  проведено методичне об’єднання вчителів географії та економіки з теми «Питання сталого розвитку у змісті шкільної географії».

У ході роботи методичного об’єднання розглядались наступні питання:

-          суть концепції сталого розвитку в ракурсі формування екологічної компетентності;

-          реалізація принципів концепції сталого розвитку у шкільному курсі географії 6, 7 класу;

-          вивчення проблем сталого розвитку у курсі географії 8 класу;

-          розкриття змісту сталого розвитку в курсі географії 9, 10 класів.

Членами методичного об’єднання проаналізовано шляхи реалізації положень нової навчальної програми з географії, які стосуються питань стану компонентів природи і природних комплексів, впливу господарської діяльності людини на довкілля, формування нового стилю життя у відповідності до вимог моделі сталого розвитку суспільства.

В рамках роботи  засідання, на виконання практичної частини, було проведено екскурсію на Рівненський льонокомбінат ТОВ «Т-Стиль». На підприємстві педагоги мали змогу ознайомитись з технологічними процесам и виготовлення тканин та пошиття одягу. Корисним та пізнавальним  було також відвідування музею природи  Рівненського МЕГУ ім .Степана Дем’янчука.

_______________________________________________________________________________________________

9 квітня 2019 року з метою  практичної реалізації компетентністного підходу у роботі бібліотекарів закладів освіти на базі Семидубського ліцею було проведено засідання методичного  об’єднання шкільних бібліотекарів з теми «Краєзнавча діяльність шкільних бібліотек: нове бачення», у роботі якого взяли участь 16 шкільних бібліотекарів.

Надія Климюк, бібліотекар Семидубського ліцею,  презентувала досвід роботи організації краєзнавчо-пошукової роботи, впровадження проектної діяльності в роботу шкільної бібліотеки, провела віртуальну екскурсію селом Семидуби, козацьким редутом, шкільним музеєм.

Людмила Штука, методист районного методичного кабінету,  провела тренінгове заняття з теми «Розвиток професійної майстерності шкільних бібліотекарів» у ході якого педагоги  опрацювали  головні аспекти проблеми, ключові компетентності шкільного бібліотекаря, обговорили  впровадження креативних форм і методів роботи.

________________________________________________________________________________________________

Весняні старти туристів-спортсменів

Дубенської районної станції юних туристів

Вже вкотре гуртківців Дубенської районної станції юних туристів кличуть до змагальної боротьби мальовничі лісові простори нашого краю, щоб вони випробували свої сили в нелегких спортивних змаганнях.

З 6 по 7 квітня 2019 року у лісовому масиві поблизу с. Руда Красна, Рівненського району відбулися змагання у відкритій першості Національного університету водного господарства та природокористування зі спортивного туризму «Берези – 2019» та відкриті змагання зі спортивного орієнтування «Весна-Надія 2019».

6 квітня змагання туристів проходили на дистанції «Командна смуга перешкод». Завдяки наполегливості і праці гуртківців команди Дубенської  райСЮТур (Чернишевський Богдан, Грондус Андрій, Карпюк Василь, Ільчук Ірина) та Дубенського району (Кот Юрій, Хмара Діана, Карпюк Юлія, Бондарчук Анна) завоювали ІІ місце на даній дистанції.

Учасники змагань «Берези – 2019» змагалися у  конкурсній програмі «Туристичний футбол», де наші вихованці вибороли срібло, а також взяли участь у нічному орієнтуванні.

У підсумку, участь у відкритих змаганнях НУВГП зі спортивного туризму «Берези – 2019» принесла гуртківцям закладу – бронзу.

7 квітня відбувалися відкриті змагання зі спортивного орієнтування «Весна-Надія 2019». Цікава та насичена дистанція, спланована організаторами змагань, вимагала від учасників проявити всі свої вміння та навички з орієнтування на місцевості, набуті під час занять та тренувань у туристсько-спортивних гуртках. Хороші результати продемонструвала Ільчук Ірина, яка завоювала в особистих змаганнях І місце серед дівчат та Кот Юрій, який виборов ІІ місце серед юнаків.

Призери та переможці змагань були нагородженні дипломами, медалями та кубками.

Отож, побажаємо нашим туристам-спортсменам не зупинятися на досягнутому та здобувати нові перемоги!

 

методист райСЮТур  Г. Ковальчук