Січень 2020 року

Січень 2020 року

Друк

Дубенський район –

лідер за підсумками туристсько-спортивної та краєзнавчої роботи

30 січня 2020 року на базі комунального закладу «Рівненська обласна станція юних туристів» Рівненської обласної ради відбулася обласна семінар-нарада відповідальних за туристсько-краєзнавчу та музейну роботу органів управління освітою районних державних адміністрацій, виконавчих комітетів рад міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад області, а також директорів закладів позашкільної освіти туристсько-краєзнавчого напряму з теми «Національно-патріотичне виховання засобами туризму і краєзнавства».

В ході семінар-наради було висвітлено питання потенціалу позашкільних закладів у національно-патріотичному та військово-патріотичному вихованні дітей та учнівської молоді. Найбільш цікавими стали підсумки участі районів в обласних та відкритих масових туристсько-краєзнавчих заходах у 2019 році.

За підсумками туристсько-краєзнавчої та туристсько-спортивної роботи ІІІ місце посіла МлинівськаОТГ, ІІ місце – м. Рівне ,а переможцем рейтингу вже вкотре став Дубенський район.

Протягом 2019 року вихованці комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» активно брали участь у різноманітних заходах, подіях, конкурсах, екскурсіях, експедиціях, зльотах, зборах та змаганнях, представляли свій район не лише на обласному, а також і на Всеукраїнському рівнях.

Робота туристсько-спортивного напряму в закладі спрямована на забезпечення засобами туризму гармонійного впливу на особистість, реалізацію завдань морального, фізичного та трудового виховання.

Збірну команду туристів-спортсменів Дубенського району представляють учні Стовпецької ЗОШ під керівництвом тренера – директора райСЮТур Кравця І.В., Мирогощанської ЗОШ (тренер Міщук О.С.) та Княгининської ЗОШ (тренер Марчук В.М.), які у 2019 році неодноразово тішили своїми перемогами і здобутками: 8-й відкритий Чемпіонат Волинської області серед юніорів з лижного туризму – І та ІІІ місце; Кубок України зі спортивного туризму – лижний туризм – ІІ місце; командний Чемпіонат України зі спортивного туризму – лижний туризм (дорослі, юніори, юнаки) – ІІІ місце; відкриті змагання зі спортивного туризму «Берези – 2019» – ІІІ місце, відкриті змагання зі спортивного туризму «Осінні стежки 2019»; відкриті змагання зі спортивного орієнтування «Весна-Надія», «Острозька весна», «Мирогоща – GREEN START», «Кубок Равлика 2019», «Золота Агатівка 2019», багатоетапні змаганнях зі спортивного орієнтування «Лісовий тур» та «Парк-тур» – особисті перемоги у групах; змагання зі спортивного туризму у залік обласної Спартакіади школярів Рівненщини – І місце; змагання зі спортивного орієнтування у залік обласної Спартакіади школярів Рівненщини – ІІ місце.

Вихованці туристсько-спортивних гуртків будучи членами збірної Рівненської області брали участь у навчально-тренувальних зборах, змаганнях і Чемпіонатах які проходили у Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській та Волинській областях.

Робота краєзнавчого напряму спрямована на виконання одного з пріоритетних  завдань позашкільного закладу – національно-патріотичного виховання учнівської молоді.

Юні краєзнавці райСЮТур у 2019 році були активними учасниками та призерами обласного зльоту юних туристів-краєзнавців; районного та обласного туру Всеукраїнської експедиції учнівської і студентської молоді «Моя Батьківщина – Україна»; Всеукраїнської краєзнавчої акції «Українська революція: 100 років надії і боротьби»

Вихованці туристсько-краєзнавчих гуртків протягом року проводили екскурсії, походи, подорожі. Адже, мандрівки до славетних місць допомагають юній душі збагнути духовність і особливості ментальності нашого народу, його історію, дають мудрість і наснагу, знання і моральну стійкість.

Туристи-краєзнавці – гуртківці туристсько-краєзнавчого напряму працювали під керівництвом методиста комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» Ковальчук Г.В., керівника гуртків-методиста закладу Кравець Н.В. та вчителя історії, географії та правознавства Рачинської гімназії Тараканівської сільської ради Боярчук І.М.

Над розвитком у вихованців моральних і духовних якостей особистості, громадської позиції, національної свідомості, належності до рідної землі, народу, здатності до самореалізації та самоорганізації; формування доброзичливості, толерантності, поваги до людського життя як найвищої цінності, патріотизму – працюють керівники гуртків «Джура» Антонюк В.І. та Павлюк Т.Г. Вихованці гуртків військово-патріотичного напряму брали участь у навчально-виховних та громадянсько-патріотичних заходах. У першому етапі Всеукраїнської військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») – гуртківці здобули перемогу та були учасниками обласного етапу.

Колектив комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» висловлює щирі слова вдячності начальнику відділу освіти, культури, молоді та спорту Дубенської районної державної адміністрації Лідії Степанівні Білик, адміністрації Мирогощанської об’єднаної територіальної громади та всім хто сприяє, розуміє, допомагає та всебічно підтримує розвиток дитячого туризму на Дубенщині.  А також, окремі слова вдячності батькам наших гуртківців за наполегливих і вихованих дітей.

Туризм – це чудовий і ефективний засіб виховання здорової і загартованої людини. З кожним роком на Дубенщині зростає кількість прихильників подорожей. Їх кличе у дорогу бажання побачити і пізнати красу своєї рідної землі. З наплічником в мандри вирушають ті, кого об’єднує магічне слово «туризм».

Саме туризм і краєзнавство дають виняткову можливість на власні очі оцінити красу рідної землі, ознайомитися з історією, культурою, традиціями свого народу, загартуватися як фізично, так і морально. Для дитини кожна подорож – це своєрідне відкриття, це можливість зрозуміти, що стоїть за звичним словом Батьківщина.

методист райСЮТур

Галина Ковальчук

___________________________________________________________________________________________

Сьогодні докорінно змінилася концепція організації науково-методичної служби. На зміну централізованим вертикальним зв’язкам прийшов кластерний підхід, який забезпечує створення інноваційного освітнього продукту регіону.

У зв’язку з новими соціально-економічними умовами значно зросла роль районних методичних служб, які мають виконувати свою головну функцію - надавати кваліфіковані сервісно-ресурсні послуги освітянам. Діяльність науково-методичної служби району передбачає перехід від методичного керівництва та методичної допомоги до надання сервісних ресурсних освітніх послуг педагогічним кадрам району. Це визначається потребами освітян та об’єктивно обумовленими новими вимогами переформатування спрямованості методичної роботи в районі.

Світ стрімко змінюється, розвивається суспільство, науки й технології.  І разом із цим має змінюватися й освіта. Нині кожна дитина – впевнений користувач комп’ютера, планшета чи будь-яких інших девайсів. Через це, на зміну традиційним методам викладання, приходить концепція електронної освіти —  навчання і виховання за допомогою сучасних інформаційних технологій. Навчання дітей ХХІ століття може здійснювати тільки вчитель із високим рівнем професійної компетентності.

Правильне використання нових технологій дає змогу зробити навчальний процес більш інтерактивним. Але для цього вчителям необхідно підвищувати свою кваліфікацію.

Саме з метою ознайомлення педагогів із сучасними ІТ-методами та електронними ресурсами, сучасними формами та особливостями організації навчання, спонукання педагогів до професійного самовдосконалення та активного використання інформаційно-освітнього середовища 21-22 січня 2020 року на базі Дубенського районного методичного кабінету було проведено чергові заняття у методичних майстернях учителів зарубіжної літератури, української мови та літератури з теми  «Формування поля креативності суб’єкта освітньої діяльності засобами ІТ-технологій». Модератори заходу – Наталія Мельнікова, завідувач, та Ірина Панасюк, методист Дубенського районного методичного кабінету.

Цікавими для учасників практикуму стали інтерактивні вправи з використання QR-коду як додаткового інструмента для отримання інформації, ігрової вправи, елемента проекту, квест-уроку, генератора правильності відповіді. Педагоги ознайомилися з можливостями використання на уроках «хмари слів», ребусів, пазлів, інтерактивних вправ та домашніх завдань, онлайн-сервісу для запису та передачі голосових повідомлень, технології доповненої реальності QUIVER.

Педагоги отримали сертифікати Дубенського районного методичного кабінету з визначеними програмними результатами навчання.

Енергійним був і підсумково-рефлексійний етап семінару, під час якого вчителі  утворили хмару емоцій та дали самооцінку готовності до використання ІТ-технологій у освітньому процесі.

 

______________________________________________________________________________________________

Холодний похмурий зимовий день 10 січня, а у великій залі засідань Дубенської районної ради тепло, затишно й святково! І на душі кожного із присутніх радісно й тепло від усмішок, щирих поглядів, щасливих очей та чарівної мелодії пісні.

Уже стало гарною традицією освітянської громади Дубенщини у світлі та величні дні новорічно-різдвяних свят пошановувати педагогів, які сягнули висот педагогічного Олімпу вI турі  всеукраїнського конкурсу "Вчитель року". Конкурсні випробування назавжди залишаться у спогадах  його учасників, педагогів закладів освіти Дубенського району, міста Дубна, Радивилівської об’єднаної територіальної громади, які засвідчили високий рівень методичної компетентності, творчості та майстерності.

Святкове дійство відзначення  переможців I (зонального) туру Всеукраїнського конкурсу "Вчитель року - 2020"  незмінно відбувалось за участю особистостей, які цінують нелегкий учительський труд, завжди авторитетно підтримують освітянські надії, прагнення та починання - голови Дубенської райдержадміністрації Володимира Іщука, заступника голови Дубенської районної ради Андрія Бронського, начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту райдержадміністрації Лідії Білик, депутатів Дубенської районної ради.

Яскраво продемонстрували професіоналізм, кращі особисті якості та власний світогляд у номінації «Початкова освіта» Балаушко Лілія Тихонівна, вчитель Сатиївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, Герус Вікторія Василівна, вчитель Іваннівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів; у номінації «Зарубіжна література» Довгаль Валентина Василівна, вчитель філії "Башарівська ЗОШ І-ІІ ступенів" Підзамчівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Радивилівської міської ради, Кот Галина Олександрівна, вчитель Вербської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів; у номінації «Хімія»Кирило Наталія Олександрівна, вчитель Варковицької гімназії, Наумчук Олена  Яківна, вчитель Староносовицької загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів.

Почесний титул «Вчитель року- 2020» вибороли:

Доманська Людмила Петрівна, вчитель початкових класів  Тростянецького навчально-виховного комплексу;

Гуліда Оксана Михайлівна, вчитель зарубіжної літератури спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов міста Дубна;

Сало Оксана Петрівна, вчитель хімії Тараканівського ліцею Тараканівської сільської ради.

Творчість цих освітян свідчить про сміливе випередження ними масової педагогічної практики, стимулює педагогічний пошук колег, підвищує значимість професії вчителя у суспільстві. Успіх кожного педагога став успіхом закладу освіти, бо заклад освіти – це цілий світ, світ мрій, світ творення самого себе, світ творчих злетів.

Усі фіналісти нагороджені грамотами відділу освіти,культури, молоді та спорту райдержадміністрації, цінними подарунками, преміями районної ради профспілки працівників освіти та отримали почесну відзнаку – освітянську свічку як символ Світла Мудрості, Світла Правди, Світла Євангелія.

Найкращих педагогів щиро вітали голови та працівники Вербської, Привільненської, Семидубської, Тараканівської сільських рад,відділу освіти, молоді та спорту Радивилівської міської ради, Дубенського міського методичного кабінету, колеги та друзі з шкіл.

У сяйві незбагненної краси світ розквіта під зіркою святою, бриніли чисті дитячі голоси, щедро засіваючи землю колядою! Гярячими оплесками зустрічали всі присутні на святковій сцені юних колядників, співаків та читців-гумористів -вихованців та педагогівзакладів освіти з Верби, Повчі, Стовпця, Малих Садів, Миколаївки, Птичі, Старої Носовиці.

Освіта тримається на вчителі – його професіоналізмі, здоров’ї, матеріальній влаштованості, сімейному добробуті, оптимістичному ставленні до життя. Бути вчителем – означає любити і шанувати особистість, самовіддано служити двом вічним цінностям – освіті та гуманності.

То ж Віри та Надії всім НАМ, великим альтруїстам, тим, хто й донині біля вчительського столу, подвижникам українського Духу, Добра й Любові, які знаходять щастя і райдугу там, де інші бачать темряву.