Січень 2016 року

Січень 2016 року

Друк

Туристсько-краєзнавці здобутки гуртківців

комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів»

З метою залучення учнівської молоді до активних форм громадського та національно-патріотичного виховання підростаючого покоління засобами туристсько-краєзнавчої роботи по вивченню історико-культурної спадщини українського народу гуртківці комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» Дубенської районної ради взяли участь у І (обласному) турі Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край».

В підсумку (наказ управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації №22 від 20.01.2016 р.) серед 13 кращих експедиційних загонів, що представили свої пошуково-дослідницькі доробки з різних куточків Рівненщини, члени гуртка «Літературне краєзнавство» - учні Птицької загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів: Письмак Вероніка, Бубнова Дарина, Поліщук Степан, Білоус Людмила, Козачук Наталія, Заєць Олена, Берлінець Дарина, Головчук Олена, Ющевський Орест та Гудзікевич Захар  під наставництвом керівника гуртків райСЮТур Наталії Володимирівни Кравець, за звіт про туристсько-краєзнавчу експедицію з походом І ступеня складності на тему «Що не змогли в словах сказать уста, нехай кулями розкажуть пістолети» посіли ІІІ місце та нагороджені грамотами управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації та комунального закладу «Рівненська обласна станція юних туристів» Рівненської обласної ради.

Н.В.Кравець,

керівник гуртків

___________________________________________________________________________________________

Символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну стала трагічна загибель студентського куреня під Крутами 29 січня 1918 року.

На Аскольдовій могилі Поховали їх —

Тридцять мучнів-українців,

Славних молодих...

На Аскольдовій могилі

Український цвіт! —

По кривавій по дорозі

Нам іти у світ.

На кого посміла знятись

Зрадника рука?

Квітне сонце, — грає вітер

І Дніпро-ріка...

На кого завзявся Каїн?

Боже, покарай!

Понад все вони любили

Свій коханий край.

Вмерли в Новім Заповіті

З славою святих.

На Аскольдовій Могилі

Поховали їх.

З метою належного відзначення Дня пам’яті Героїв Крут, консолідації всіх громадян суспільства навколо пам’яті про борців за волю України, виховання у громадян патріотизму, гордості за героїчне минуле та сьогодення свого народу в загальноосвітніх школах І-ІІ, І-ІІІ ступенів, навчально-виховних комплексах району проведено тематичні  заходи:

- уроки історії у 8-11 класах «Герої Крут у  боротьбі  за  українську державність»;

- години історичної пам’яті « Їх тут триста, як скло, товариство лягло…»,  «Герої для нас як приклад...», «Крути: і сум, і біль, і вічна слава»;

- усний журнал для учнів 5-7 класів  «Бій під Крутами», «Крути. Пам’ятай їх подвиг»;

- виховні години, години спілкування «Нам шлях в  майбутнє вкажуть Крути», «Молодь за волю України», «Вони загинули за Україну: бій під Крутами», «Історична драма «Крути», «Пам’яті Крутів», « Герої Крут, Герої АТО для нас як приклад», «На грані двох тисячоліть», «Чорніє Хрест у білім полі...», « Спом’яни їх, не забудь!», «Вони загинули щоб жити»;

- вечір пам’яті «Волі народної дзвін»;

- загальношкільні лінійки пам’яті «Крути – подвиг і трагедія», «Герої Крут – для нащадків взірець»;

- історичні читання «Пам’яті тридцяти: бій під Крутами», «Червоніє сніг на полі»;

- в  читальних залах шкільних бібліотек оформлені тематичні виставки «Їх, юних сміливців, лиш жменька була, і серцем із сталі, і духом з граніту», «Крути – трагедія і  перемога духу»;

- організовано випуск інформаційних куточків, шкільних газет «Крути! Спом’яни їх, незабудь», «29 січня 1918 року», «Борці за волю України».

____________________________________________________________________________________________

29 січня 2016 року на базі  районного методичного кабінету проведено засідання  творчої групи вчителів початкових класів з теми “Інноваційна грамотність педагога як умова розвитку його професіоналізму”.

Керівник творчої групи вчителів початкових класів, вчитель Білогородської ЗОШ І-ІІ ступенів Бабійчук З.М.   ознайомила присутніх з основними напрямками особистісного зростання педагога.

Маковей М.О., вчитель Смизької ЗОШ І-ІІІ ступенів провела майстер-клас з теми “Від творчого вчителя до творчого учня”.

Вчитель Молодавської ЗОШ І-ІІ ступенів, Котяш Л.А. підготувала презентаційні матеріали з теми “Нові інформаційні технології в системі роботи щодо удосконалення професійної майстерності і творчості вчителів”.

Учасники творчої групи  за “круглим столом” обговорили питання щодо удосконалення професійної майстерності вчителя  початкових класів.

____________________________________________________________________________________________

На виконання  наказу відділу освіти Дубенської державної адміністрації від 28 грудня 2015 року № 295 «Про організацію та проведення ХІІІ районного конкурсу-ярмарку педагогічної творчості «Освітянські обрії Дубенщини - 2016» та з метою показу інноваційних напрацювань педагогічних працівників, поширення їх творчих досягнень, пошуку ефективних шляхів удосконалення навчально-виховного процесу, вироблення стратегій і уточнення шляхів інноваційного розвитку освіти у період грудня 2015 - січня 2016 року проведено районний ХІІІ конкурс-ярмарок педагогічної творчості  «Освітянські обрії Дубенщини – 2016».

Конкурс-ярмарок проводився у десяти номінаціях: «Етика», «Біологія, екологія», «Трудове навчання», «Образотворче мистецтво», «Основи здоров’я», «Фізична культура», «Художня культура», «Практична психологія», «Соціальна педагогіка», «Музичне мистецтво».

У 10 номінаціях представлено на конкурс 109 робіт. Свої творчі здобутки презентували усі загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів, 15 загальноосвітніх шкіл І-ІІ ступенів, 4 навчально-виховних комплекси, Мирогощанський дошкільний навчальний заклад, Будинок учнівської молоді.

Найбільше конкурсних робіт представлено у номінації «Біологія, екологія»: 21 з 20 навчальних закладів. ІІ місце по кількості представлених матеріалів посіла номінація «Трудове навчання»: 16 робіт із 15 закладів освіти, ІІІ  - номінація «Фізична культура» (15 робіт із 15 шкіл).

Експертна комісія відзначила 35 робіт, автори яких продемонстрували оригінальні педагогічні рішення, авторські підходи як до змісту, так і до побудови педагогічного процесу.

Серед педагогічних колективів, що представили найбільше  робіт,  відзначених грамотами переможців, - Семидубський аграрний ліцей і загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, Тростянецький навчально-виховний комплекс (4 роботи),  Квітневська, Привільненська загальноосвітні школа І-ІІІ ступенів, Малосадівський навчально-виховний комплекс (3 роботи).

Грамотами відділу освіти Дубенської райдержадміністрації нагороджено:

__________________________________________________________________________________________

21 січня 2016 року на базі відділу освіти було проведене методичне об'єднання вчителів індивідуального та інклюзивного навчання з теми: «Особливості навчання дітей з порушенням зору». Вчителям індивідуального та інклюзивного навчання була надана організаційно-інформаційна та методична допомога у роботі з дітьми зі зниженим зором.

Про особливості роботи з незрячими дітьми, та дітьми зі зниженим зором в умовах індивідуального та інклюзивного навчання йшлося у виступі консультанта обласної психолого-медико-педагогічної консультації, тифлопедагога Оксани Володимирівни Сульжини.

Питання про організацію роботи з дітьми, які мають порушення зору розкрила завідувач РПМПК Панчук Вікторія Леонідівна.

Меринюк Ірина Кузьмівна – психолог,  консультант РПМПК, продемонструвала ігри на розвиток тактильного сприйняття у роботі з дітьми, які мають вади зорового сприйняття.

Ділилась багаторічним напрацьованим досвідом з навчально-виховної та корекційно-розвивальної роботи з дітьми з помірною розумовою відсталістю та вадами зору, вчитель індивідуального навчання Березького НВК Герасимчук Інна Олександрівна.

Присутніми був переглянутий фрагмент відео-уроку у 4 класі з теми: Українська народна казка «РУКАВИЧКА», який підготувала вчитель індивідуального навчання Березького НВК Людмила Андріївна Тимчук.

__________________________________________________________________________________________

Відповідно до програми співпраці та взаємодії  Всеукраїнського фонду «Крок за кроком», Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та відділу освіти Дубенської райдержадміністрації, Дубенського районного методичного кабінету в рамках реалізації проекту «Розвиток громад в Україні шляхом упровадження програм «Школа як осередок розвитку громади» 20 січня 2016 року на базі Сатиївської ЗОШ І – ІІІ ступенів Дубенської районної ради відбулась презентація шкільного проекту «Спорт для всіх».

Мета: знайомство з Сатиївською ЗОШ І – ІІІ ступенів, яка працює за моделлю  громадсько активної школи, обмін досвідом.

Цілі зустрічі:

- виконання заходів проекту, оцінка результатів роботи Сатиївською ЗОШ І –ІІІ ступенів Дубенської районної ради;

- створення сучасних умов для занять фізкультурою і спортом на території села, організація дозвілля населення територіальної громади, школярів та молоді;

- розширення можливостей спортивно-оздоровчого характеру для всіх зацікавлених сторін через упровадження спортивних гуртків, секцій, клубів;

- об’єднання зусиль школи щодо розвитку фізичної культури спільно з  органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, громадою села.

Працівників Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, керівників загальноосвітніх навчальних закладів Березнівського та Рівненського районів, співучасників проекту в області, щиро вітали вихованці закладу.

Лариса Климко, методист кабінету координації методичної роботи та управління навчальними закладами Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, координатор  ВФ «Крок за кроком» програми «Школа як осередок розвитку громади»  у Рівненській області, у своєму виступі зазначила, що партнерство громади і школи – шлях до розвитку громадянського суспільства в Україні.

З позитивним досвідом діяльності громадсько активних шкіл Дубенщини ознайомила присутніх Наталія Мельнікова, завідувач районного методичного кабінету.

Змістовною, конкретною, цікавою для кожного була презентація Людмилою Омелянюк, директором Сатиївської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів, та членами педагогічного колективу закладу освіти в цілому та проекту "Спорт для всіх» зокрема.  Людмила Анатоліївна висвітлила  досвід успішного партнерства батьків та педагогів Сатиївської школи з відділом освіти Дубенської РДА, Сатиївською сільською радою, Сатиївським ДНЗ, приватним підприємцем Едуардом Романюком. Результатом спільних зусиль та взаємодії школи з місцевою громадою, владою став оновлений спортивний зал навчального закладу, в якому вставлено нові енергозберігаючі вікна, двері, відремонтовано систему опалення, підлогу.

Лариса Крупко, голова Сатиївської сільської ради Дубенського району,  акцентувала увагу присутніх, що громадсько активна школа у селі Сатиїв є центром розвитку місцевої громади, поділилась власним досвідом налагодження партнерства між школою та місцевою громадою.

Про співпрацю школи, сім’ї та батьківської громадськості як важливий компонент ефективної діяльності навчального закладу йшлося у виступі Віти  Бондарчук, голови батьківського комітету Сатиївської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

____________________________________________________________________________________________

15 січня 2016 року на базі Тараканівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів проведено І етап Всеукраїнського конкурсу–захисту науково–дослідницьких робіт учнів–членів Малої академії наук. Захист  науково-дослідницьких  робіт  проводився у  5  секціях  відділення літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства.

Всього  в   конкурсі-захисті  взяли  участь  8  учасників,   в якості  журі-   вчителі української мови і літератури, зарубіжної літератури.

Для  представлення на ІІ етапі конкурсу-захисту журі обрали найдостойніші роботи зі змістовно презентованими, ґрунтовними науковими дослідженнями та новизною.

____________________________________________________________________________________________

Педагогічна діяльність – складна за функціональною структурою та психологічним змістом праця, яка потребує від педагога прояву всіх властивостей і характеристик його особистості. Педагогічна діяльність по суті є управлінською, але і вона потребує удосконалення та управління з боку керівника загальноосвітнього навчального закладу. А однією з провідних функцій управлінської діяльності є забезпечення необхідних умов для творчої педагогічної діяльності, надання допомоги вчителям у проходженні ступенів становлення і особистісного професійного зростання.

Важливу роль у створенні творчої атмосфери в педагогічному колективі, удосконаленні професійної майстерності вчителів відіграє стимулювання їхньої діяльності. Тому чергове заняття управлінської майстерні директора школи, яке відбулось 15 січня 2016 року, було присвячене актуальній темі «Управлінська підтримка професійної майстерності педагога».

Головні завдання, які вирішували учасники майстерні:

- визначення сутності управлінської підтримки професійного зростання, специфічних його ознак;

- розгляд та моделювання різноманітних заходів, спрямованих на зростання професійної майстерності педагога, основних ефективних напрямків цього процесу;

- формування відповідального ставлення до оволодіння сучасними технологіями управління.

__________________________________________________________________________________________

12  січня 2016 року на базі Дубенського районного методичного кабінету відбулося засідання творчої групи вчителів зарубіжної літератури із теми “Підвищення інтересу до вивчення зарубіжної літератури в умовах впровадження нового Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти”. Члени творчої групи уклали алгоритм підготовки вчителя зарубіжної літератури до уроку з використанням сучасних методик, обмінялись досвідом роботи з даної теми.