Вересень 2016 року

Вересень 2016 року

Друк

29 вересня 2016 року на базі Дубенського районного методичного кабінету проведено засідання районної психолого–медико-педагогічної консультації. Обстежено дітей з особливими освітніми потребами з метою визначення типу навчальної програми. Батькам, педагогам надано рекомендації щодо організації навчально-виховного процесу учнів.

__________________________________________________________________________________________

28 вересня 2016 року на базі Малосадівського НВК відбулося засідання методичного об'єднання вчителів біології, екології та природознавства з теми "Метод проектів як засіб формування ключових компетентностей учнів на уроках біології та природознавства". Члени МО відвідали урок природознавства у 5 класі (вчитель Тимощук С.І.), де учні захищали проекти "Опале листя - користь чи шкода?", продемонструвавши чудову підготовку, системні знання предмету та творчий підхід. Вчитель Привільненської ЗОШ І-ІІІ ст. Кіриченко Р.М. презентував проект "Формування ІКТ-компетентностей у проектних технологіях". Члени МО представили і обговорили свій досвід підготовки учнів до роботи над проектами.

__________________________________________________________________________________________

28 вересня 2016 року відбувся заключний етап районного огляду-конкурсу  читців-гумористів “Поліські пересмішники”, у якому взяли участь 11 учасників, переможці відбіркових етапів, що проведені в освітніх округах.

За рішенням членів журі переможцями конкурсу визнано

у молодшій віковій категорії

І місце - Довгаль Анастасія, учениця Мильчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів;

ІІ місце - Кравчук Роман, учень Молодавської ЗОШ І-ІІ ступенів;

ІІ місце – Ільчук Ірина, учениця Березької ЗОШ І-ІІ ступенів;

ІІІ місце – Степанюк Назарій, учень Стовпецької ЗОШ І-ІІІ ступенів;

у старшій віковій категорії

І місце – Хіц Ольга та Кривичун Оксана, учениці Рачинської ЗОШ І-ІІ ступенів;

ІІ місце – Школярчук Марія, учениця Грядківського НВК.

Журі відзначило креативність та неординарність виступу гумористів Вербської ЗОШ І-ІІІ ступенів Афанасієвої Яни та Бусь Вікторії.

Усі учасники конкурсу отримали солодкі подарунки від відділу освіти Дубенської райдержадміністрації.

__________________________________________________________________________________________

27 вересня 2016 року на базі Привільненського ДНЗ  відбулось засідання школи становлення молодого вихователя  з теми: «Сучасний дитячий садок». З метою формування професійної майстерності учасники школи ознайомились з планом роботи на 2016-2017 навчальний рік та розглянули  питання щодо  особливостей створення предметно-ігрового середовища у дитячому садку як важливого чинника розвитку творчої особистості дошкільника.

Вихователі І.Деркач та Л.Вальченко провели відкрите інтегроване заняття. Присутні могли спостерігати складові заняття, рівень знань дітей, можливості використання ІКТ на  занятті, майстерність вихователя та музкерівника. Сюрпризом для педагогів стало свято з нагоди Всеукраїнського дня дошкілля, організоване  працівниками закладу, старшими дошкільниками та тренінг  «Спілкуємось вільно», який провів Максимілян - Александр, волонтер Корпусу Миру, який є бажаним гостем у дитячому садку.

Л.Бастюченко, методист РМК надала рекомендації щодо питання зміцнення матеріально-технічної бази закладу та змістовного облаштування сучасного дитячого садка.

Зустріч педагогів пройшла в результативній та творчій атмосфері. Учасники засідання висловили вдячність за системну працю колективу та побажали подальших успіхів у роботі закладу.

__________________________________________________________________________________________

Освітяни Дубенського району чемпіони області зі спортивного туризму

З 23 по 26 вересня поблизу мальовничого села Хрінники Демидівського району відбулися  змагання  працівників навчально-виховних закладів, працівників відділів (управлінь) та ветеранів освіти Рівненщини. В змаганнях взяло участь 31 команда з 15 районів та міст області.

Для працівників відділів (управлінь) освіти проводилося два види змагань – це «Комбінована естафета» та  «Туристська смуга перешкод». За підсумками боротьби команда завоювала ІІІ місце на дистанції «Туристська смуга перешкод». Для ветеранів освіти Рівненщини підготували змагання на дистанціях «Спортивне орієнтування» та «Смуга перешкод».

Змагання для працівників навчально-виховних закладів включали на одну дистанцію більше ніж для інших. Змагання проводилися на таких дистанціях: «Спортивне орієнтування» (І місце), «Комбінована естафета з вело- і водного туризму» та «Смуга перешкод» (ІІ місце). Також потрібно відзначити особисті досягнення, адже Яцюк Наталія та Кравець Ігор в особистому заліку на дистанції «Спортивне орієнтування» вибороли ІІ місце. За результатами підсумків змагань команда педагогів Дубенського району завоювала І загальнокомандне місце.

Команди Дубенського району представляли найкращі туристи-спортсмени краю, які з року в рік захищають честь району на обласному рівні, а саме: Ігор Васильович Кравець (директор Дубенської районної станції юних туристів), Олег Олексійович Панчук (директор Грядківського НВК), Наталія Василівна Яцюк (заступник директора з виховної роботи Мильчанської ЗОШ), Катерина Олександрівна Маркопольська (методист Дубенської районної станції юних туристів), Наталія Володимирівна Кравець (педагог-організатор Птицької ЗОШ, керівник гуртків Дубенської районної станції юних туристів), Василь Миколайович Марчук (керівник гуртків Дубенської районної станції юних туристів), Іванна Миколаївна Боярчук (вчитель історії Рачинської ЗОШ, керівник гуртків Дубенської районної станції юних туристів), Олександр Святославович Міщук (вчитель історії та географії Мирогощанської ЗОШ, керівник гуртків Дубенської районної станції юних туристів), Світлана Миколаївна Джурик (керівник гуртків Дубенської районної станції юних туристів), Юлія Павлівна Радчук (вчитель початкових класів Мильчанської ЗОШ), Андрій Михайлович Костючок (вчитель трудового навчання Березької ЗОШ, керівник гуртків Дубенської районної станції юних туристів), Вадим Юрійович Здолбіцький (вчитель фізичної культури Привільненської ЗОШ), Олег Миколайович Колесник (вчитель  фізичної культури Тростянецької ЗОШ), Олександр Леонідович Мельничук (вчитель фізичної культури Квітневської ЗОШ), Інна Володимирівна Юрчук (педагог-організатор Мильчанської ЗОШ), Максим Вікторович Мовчан (вчитель фізичної культури Здовбицької ЗОШ) та Любомир Вікторович Горнійчук (вчитель фізичної культури Повчанської ЗОШ). Окремо потрібно згадати ветеранів освіти та туризму Дубенщини Олександра Івановича Бованка (вчителя фізичної культури Семидубського аграрного ліцею і ЗОШ), Володимира Констянтиновича Селіверстова (вчителя фізичної культури Сатиївської ЗОШ) та Василя Сергійовича Яцюка (водія шкільного автобуса  Повчанської ЗОШ) котрі з року в рік вирушають на змагання, щоб показати молодшим приклад для наслідування.

Команда освітян-туристів Дубенщини висловлюють слова вдячності та пошани начальнику відділу освіти Галині Федорівні Вознюк, головному спеціалісту відділу освіти Сергію Михайловичу Кедисю, голові Дубенської районної організації профспілки працівників освіти Наталії Василівні Андріюк, голові правління Рівненського обласного благодійного фонду «Любіть Україну» Михайлу Даниловичу Королкевичу за сприяння у підготовці та участі команди в обласних змаганнях зі спортивного туризму серед працівників освіти.

Адміністрація та колектив комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» вітає всіх туристів зі стажем і початківців кого ваблять близькі й далекі мандрівки, активний і змістовний відпочинок з Міжнародним днем туризму. Бажаємо всім міцного здоров’я, завзяття, наснаги, цікавих зустрічей і відкриттів у пізнанні навколишнього світу.

Керівник гуртків

Наталія Кравець

__________________________________________________________________________________________

Перемога педагогів Дубенщини

у Міжнародному фестивалі педагогічних інновацій

22–23 вересня 2016 року на базі комунального навчального закладу «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників» проходив дводенний VIII Міжнародний Фестиваль педагогічних інновацій. Захід  проводився  за організаційного сприяння Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» та Міністерства освіти і науки.

На Фестиваль  прибули 54 учасники-переможці заочного туру, які презентували у своїх роботах результати досліджень сучасного змісту освіти, авторські методики, технології, інноваційні методи та форми роботи, моделі навчального та виховного процесів, управлінської діяльності. Серед них і педагоги Дубенщини – музичний керівник Мирогощанського дошкільного навчального закладу Панасюк Ірина Леонідівна та педагог-організатор, учитель української мови і літератури Шепетинської ЗОШ І-ІІ ступенів Романюк Наталія Борисівна, які  здобули перемогу  серед 286 учасників із 22 областей України, а також Білорусі, Грузії, Казахстану, Литви, Молдови та Польщі у номінаціях «Інновації у дошкільній освіті» та «Інновації у неперервному розвитку професійної компетентності педагогічного працівника».  Дипломи переможців їм вручили дійсний член Національної академії педагогічних наук України, доктор психологічних наук, директор Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України  Бех Іван Дмитрович та доктор педагогічних наук, професор, в.о. директора Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти»  Завалевський Юрій Іванович.

У рамках фестивалю працювала  робоча група з розроблення проекту Положення про Авторську школу при підтримці відомих українських учених, у засіданні якої брала участь директор Семидубського аграрного ліцею і ЗОШ І-ІІ ступенів Сухолейстер Галина Володимирівна.

__________________________________________________________________________________________

23 вересня на базі Варковицької гімназії проведено засідання методичного об’єднання практичних психологів з теми «Психолого-педагогічні проблеми обдарованості і творчого розвитку особистості в сучасній системі освіти».

Заступник директора з методичної роботи Варковицької гімназії, Коцюк Г.Ф., продемонструвала змістовну презентацію на тему «Робота з обдарованими дітьми у Варковицькій гімназії».

Керівник районної психологічної служби, Харчишина М.О., запропонувала практичним психологам розглянути поняття «обдарованості» та психологічних портрет обдарованої дитини.

Данильчук С.В., практичний психолог Варковицької гімназії, виступила перед присутніми з теми «Структура психологічного супроводу обдарованої дитини». У практичній частині роботи методичного об’єднання практичний психолог Варковицької гімназії провела заняття з елементами тренінгу на тему «Психологічна готовність педагога до роботи з обдарованими дітьми».

Усі учасники заходу були задоволені співпрацею та висловили вдячність за отриману актуальну та цікаву інформацію.

_________________________________________________________________________________________

22  вересня 2016 року на базі  Вербського ДНЗ  відбулося  засідання школи становлення молодого керівника з теми "Компетентнісний підхід – основа якісної дошкільної освіти".

З метою формування  професійних  компетентностей  молодих  керівників учасники школи розглянули питання «Якісна освіта  як запорука успіху України в майбутньому» та опрацювали інструктивно-методичні рекомендації «Про організацію освітньої роботи в дошкільних навчальних закладах у 2016-2017н.р. з визначенням пріоритетних напрямів розвитку дошкільної освіти на 2016-2017 н.р., адже сучасний керівник дошкільного навчального закладу має реалізовувати у своїй управлінській діяльності завдання, визначені  Національною Доктриною розвитку освіти, створивши оптимальні умови для розвитку дітей дошкільного віку у ДНЗ.

Педагоги мали можливість переглянути та детально аналізувати   відкрите заняття з дітьми, яке провела Карпюк О.А.,  вихователь Вербського ДНЗ.

Методист РМК Бастюченко Л.М. надала рекомендації щодо професійного підходу керівника у роботі з батьками.

_________________________________________________________________________________________

У рамках співпраці Інституту Goethe-Institut в Україні  22 вересня на базі обласної бібліотеки було проведено регіональний семінар «Німецька мова професійної спрямованості». У його роботі взяли участь  вчителі німецької мови Дубенського району. Метою семінару було підвищення кваліфікації педагогічних представників закладів з питань новітніх підходів до викладання німецької мови та розробки сучасних методико-дидактичних матеріалів. На семінарі були розглянуті питання  про нові методики викладання німецької мови, способи підготовки школярів до проходження  ЗНО, а також до  успішної участі в олімпіадах різного рівня.

__________________________________________________________________________________________

17 вересня методист районного методичного кабінету Токар В.І. та вчителі англійської мови Лановенко О.В. (Староносовицька загальноосвітня школа І-ІІ ступенів) та Якимчук Т.Я.(вчитель Микитицької загальноосвітньої школи І-ІІ ступеніва) були учасниками    семінару Пірсон-Дітернал у Львові  для вчителів англійської мови, який провів старший методист Міжнародного освітньо-методичного центру PEARSON-DINTERNAL Ван-Джонс. Експерт  розповів освітянам, як правильно створювати атмосферу вільного спілкування під час занять з дітьми у таборах. По закінченню семінару всі учасники отримали спеціальні сертифікати.

Свій експрес-тренінг закордонний експерт  Ван-Джонс розбив на три етапи. Він розповів про те, як будувати систему викладання у мовній школі та порадив візуалізувати матеріал. Це можуть бути фільми, мультфільми або різні зображення.

Фахівець порадив не давати домашні завдання в мовних таборах, та більше часу приділяти інтерактивним методикам.

«Діти завжди хочуть, щоб було весело, цікаво, навіть смішно. Завдання вчителя – через розваги допомогти учневі підвищити свої знання та навчити його працювати у команді», – наголосив методист Міжнародного освітньо-методичного центру PEARSON-DINTERNAL.

__________________________________________________________________________________________

«УКРАЇНА – ЄДИНА КРАЇНА!»

16 вересня 2016 року у рамках акції «Україна – єдина країна!» було проведено зустріч гуртківців комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів», учнів Птицької ЗОШ І-ІІ ступенів та учнів ЗОШ Очаківського району Миколаївської області.

В ході спільних заходів, які організували директор райСЮТур І.В. Кравець, методист К.О.Маркопольська та керівники гуртків Н.В. Кравець і І.М. Боярчук, було проведено пізнавальні екскурсії «Таємниці Тараканівського форту», «Історією Дубенського замку» та «Сторінками історії Дубенщини».

Також для школярів було проведено знайомство один з одним у театралізованій формі з піснями та танцями.

Саме такі заходи дають можливість дітям краще пізнати історію України, поспілкуватись один з одним та головне – запалити вогник патріотизму в маленьких серцях юних громадян, адже немає Заходу чи Сходу, а є одна Українська земля.

У рамках даної акції діти з Миколаївської області протягом декількох днів проведених на Рівненщині матимуть змогу також побувати на Млинівщині та у місті Рівне.

Адміністрація комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» щиро дякує за організацію та підтримку в проведенні даної спільної акції для дітей Дубенщини та Очаківщини голові Дубенської РДА - Юрію Васильовичу Парфенюку, начальнику відділу освіти - Галині Федорівні Вознюк, голові Спілки роботодавців Дубенщини – Юрію Вікторовичу Іващенко, директору Державного історико-культурного заповідника м. Дубно – Леоніду Святославовичу Кічатому та всім причетним до організації даного заходу.

_________________________________________________________________________________________

15.09.2016 року відбулось перше засідання Школи становлення молодого вчителя англійської мови загальноосвітніх навчальних закладів Дубенського району з теми «Критичне мислення як засіб формування та розвитку творчих здібностей учнів». Засідання розпочалося із  проведення співбесіди з молодими вчителями та створення груп “наставник-молодий вчитель.”

Методист районного методичного  кабінету, Токар В.І., повідомила учасникам заняття програму та мету проведення заходу, продемонструвала майстер-клас, в ході якого познайомила колег з інструктивними матеріалами, пояснювальними записками, методичними статтями із питань педагогічної майстерності та надала рекомендації щодо проведення моніторингу з іноземної мови у 5,10 класах.

Міщук Л.М., вчитель Мильчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів,  запропонувала педагогам розглянути теоретичні аспекти поняття «критичне мислення» та поділилася досвідом з формування навичок критичного мислення на уроках англійської мови.

Вчитель Плосківської ЗОШ І-ІІ ступенів, Юхимчук-Шевчик С.С., продемонструвала змістовну презентацію на тему «Впровадження технології навчання “Кластери”.

За круглим столом, який організувала вчитель Тараканівської ЗОШ І – ІІІ ступенів, Максімова Л. Є., вчителі району обговорили особливості організаціі та проведення ІІ туру Всеукраїнських олімпіад з іноземної мови.

Усі учасники заходу були задоволені співпрацею та висловили вдячність за отриману актуальну та цікаву інформацію.

__________________________________________________________________________________________

13 вересня  2016 року на базі Бортницького НВК  відбувся семінар-практикум для вихователів середніх та старших груп  з теми: «Визначення рівня розвитку дітей старшої групи». З метою зорієнтування діяльності педагогів-дошкільників на використання різних форм та методів у навчально-виховному процесі закладу,  вихователь Вербського ДНЗ Лариса Коханець підготувала  критерії оцінювання розвитку старших дошкільників за програмою розвитку дитини дошкільного віку «Українське дошкілля».

Вихователі дошкільних закладів ознайомились з документацією інструктора з фізвиховання та особливу увагу приділили  питанню щодо організації обстеження фізичних показників і мовного розвитку дітей старших дошкільників. Учасники семінару також мали можливість оглянути куточки розвивального середовища, як системи матеріальних об’єктів діяльності дітей, які забезпечують їх різнобічний розвиток та спостерігали за використанням різних форм роботи вихователя, зокрема індивідуальної роботи з дітьми.

Методист Лариса Бастюченко надала методичні рекомендації з питання використання кваліметричної моделі оцінювання рівня розвитку дітей старшого дошкільного віку.

Зустріч педагогів пройшла в результативній та творчій атмосфері. Учасники семінару висловили вдячність за системну роботу колективу та побажали подальших успіхів у роботі закладу.

__________________________________________________________________________________________

2 вересня відбулось  урочисте відкриття оновленого дошкільного навчального закладу у селі Повча, режим роботи якого переведено з короткотривалого на цілоденний. Розділити радість з батьками, дітьми, громадою села прибули гості: Козак О.В. – голова Дубенської районної ради, Левшенюк Н.Б. - заступник голови Дубенської райдержадміністрації, Іщук  В.С. – перший заступник голови Дубенської райдержадміністрації, Бронський А.Б.   - заступник голови Дубенської районної ради, Вознюк Г.Ф. – начальник відділу освіти Дубенської райдержадміністрації, Іванюк І.М. – сільський голова Повчанської  сільської ради.

Маленькі жителі села Повча отримали можливість на здобуття якісної дошкільної освіти у просторому приміщенні з цілоденним режимом.  Вони привітали гостей, рідних віршами, а гості щиро за них пораділи,  подарували дітям подарунки та побажали виростати розумними, здоровими, щасливими.

Приємна подія пройшла в атмосфері  радості і затишку.

__________________________________________________________________________________________

02 вересня 2016 року на базі Дубенського районного методичного кабінету проведено засідання районної психолого–медико-педагогічної консультації. Обстежено дітей з особливими освітніми потребами з метою визначення типу навчальної програми. Батькам, педагогам надано рекомендації щодо організації навчально-виховного процесу учнів.

__________________________________________________________________________________________

У школах району пролунав перший дзвоник

1 вересня у районі урочисто відзначили  свято першого дзвоника – День знань, який відкриває світ пізнання. Цей день завжди особливо урочистий і хвилюючий, адже саме з нього починається незвіданий, цікавий і, водночас, нелегкий шлях до пізнання, до нових звершень, до самостійного життя.

Це свято насамперед тих, хто вперше у житті переступає поріг школи. Тих, хто прийшов сюди зі своїми дітьми чи онуками. Тих, хто щоденно віддає їм свої знання та тепло сердець, навчає і виховує в дусі любові до України.

Щедрими на гарні слова-привітання  були гості навчальних закладів, які відвідали урочисті лінійки, щоб привітати дітей, батьків та педагогічні колективи з новим навчальним роком. Серед них керівництво району, депутати районної, сільських рад.

На завершення урочистої лінійки, хвилююче зазвучав дзвіночок у руках маленької першокласниці, який покликав школярів до класів на перший урок.

___________________________________________________________________________________________

Посмішки на обличчях дітей та радість батьків, які вже довгий час чекали на цю подію, можна було побачити 1 вересня під час урочистого відкриття оновленого дошкільного навчального закладу «Віночок» у селі Плоска, режим роботи якого переведено з короткотривалого на цілоденний. Розділити радість з батьками, дітьми, громадою села прибуло багато гостей: Парфенюк Ю.В.- голова Дубенської райдержадміністрації, Козак О.В. – голова Дубенської районної ради, Левшенюк Н.Б. - заступник голови Дубенської райдержадміністрації, Бронський А.Б.   - заступник голови Дубенської районної ради, Вознюк Г.Ф. – начальник відділу освіти Дубенської райдержадміністрації, Шибрук В.О. – начальник фонду соціального страхування,  Женевський Р.В. – голова СВК ім..Лесі Українки, Женевський С.Ю – депутат обласної ради, Кочубей Б.О. – сільський голова Плосківської сільської ради, отець Євген – настоятель Плосківського храму, представники засобів масової інформації. Почесне право перерізати стрічку для відкриття Плосківського дошкільного навчального закладу було надане гостям.

«Кожному із гостей хочеться висловити особливу подяку, - говорить завідувач ДНЗ Літвінчук Т.О. – Адже, за півтора місяця проведено реконструкцію приміщення із розширенням для цілоденного функціонування закладу. Тільки спільні зусилля, оптимізм, ініціативність, ентузіазм та бажання того, щоб  село розвивалось  об’єднало районну та місцеву владу з батьками та всіма небайдужими, хто робить добро.  А сьогодні діти отримують можливість на здобуття якісної дошкільної освіти у просторому приміщенні. Хіба це не викликає почуття гордості, щирої  душевної радості за те, що «в ім’я дітей і не заради слави держава робить добрі справи».  Та й на свято гості приїхали не з пустими руками, дарували  сучасну техніку, іграшки, кошти на придбання необхідних для закладу речей.

Свято пройшло в атмосфері сімейної радості і затишку та повного позитиву.

___________________________________________________________________________________________

27 вересня 2016 року на базі Привільненського ДНЗ  відбулось засідання школи становлення молодого вихователя  з теми: «Сучасний дитячий садок». З метою формування професійної майстерності учасники школи ознайомились з планом роботи на 2016-2017 навчальний рік та розглянули  питання щодо  особливостей створення предметно-ігрового середовища у дитячому садку як важливого чинника розвитку творчої особистості дошкільника.

Вихователі І.Деркач та Л. Вальченко провели відкрите інтегроване заняття. Присутні могли спостерігати складові заняття, рівень знань дітей, можливості використання ІКТ на  занятті, майстерність вихователя та музкерівника. Сюрпризом для педагогів стало свято з нагоди Всеукраїнського дня дошкілля, організоване  працівниками закладу, старшими дошкільниками та тренінг  «Спілкуємось вільно», який провів Максимілян - Александр, волонтер Корпусу Миру, який є бажаним гостем у дитячому садку.

Л.Бастюченко, методист РМК надала рекомендації щодо питання зміцнення матеріально-технічної бази закладу та змістовного облаштування сучасного дитячого садка.

Зустріч педагогів пройшла в результативній та творчій атмосфері. Учасники засідання висловили вдячність за системну працю колективу та побажали подальших успіхів у роботі закладу.