Жовтень 2016 року

Жовтень 2016 року

Друк

ПРОБНЕ ЗНО ЯК ПЕРША СПРОБА УЧАСТІ В ПРОЦЕДУРАХ ЗНО

Одним із ефективних способів підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання, за відгуками вже теперішніх студентів, є пробне зовнішнє незалежне оцінювання (далі - пробне ЗНО).

Учасниками пробного ЗНО можуть стати особи (учні випускних класів, випускники минулих років), які виявили бажання побачити процедуру проведення тестування і випробувати свої сили напередодні складання основних іспитів. Кожен, хто має намір пройти пробне ЗНО, матиме можливість:

- ознайомитися із процедурою проведення ЗНО 2017, максимально наближеною до основної;

- попрацювати із тестовими зошитами та заповнювати бланки відповідей;

- навчитися правильно розподіляти час під час написання тесту;

- пройти психологічну адаптацію в аудиторії і пункті проведення ЗНО;

- перевірити та оцінити рівень знань із предметів.

Реєстрація на участь у пробному ЗНО триватиме з 10 по 31 січня 2017 року на сайті ЛРЦОЯО (www.lvtest.org.ua)

Терміни проведення пробного ЗНО 2017

01.04.2017 - українська мова та література;

08.04.2017 – англійська мова, біологія, географія, іспанська мова, історія      України, математика, німецька мова, російська мова, фізика, французька мова, хімія.

Завдання для пробного ЗНО, що створюються у формі предметних тестів, відповідають програмам ЗНО, характеристикам та структурі сертифікаційних робіт зовнішнього незалежного оцінювання.

Більше інформації про проведення пробного ЗНО розміщено в розділі «Пробне ЗНО» на сайті Львівського РЦОЯО - www.lvtest.org.ua або на сайті Українського ЦОЯО – www.testportal.gov.ua.

Пробне ЗНО – це перша спроба участі в процедурах ЗНО, яка дасть учасникам хорошу можливість відчути атмосферу та процес проходження тестування.

__________________________________________________________________________________________

Уже три роки поспіль Міжнародний благодійний фонд «Сильні духом»  проводить щорічну благодійну акцію «Назустріч Мрії» в школах України. Кожен рік діти та викладачі із добрими, відкритими серцями приймають участь у цій  акції та долучаються до допомоги тим, хто дуже-дуже її потребує. В минулому році у період з 15 жовтня по 26 грудня 2015 року в акції взяли участь і освітні заклади нашого району, які провели благодійні виставки-ярмарки із тематикою «Мій Рідний Край» та зібрали кошти для ремонту приміщення та підтримки роботи дитячого реабілітаційного центру.

__________________________________________________________________________________________

«ЛІСОВІ КАНІКУЛИ 2016 ГУРТКІВЦІВ ДУБЕНСЬКОЇ РАЙСЮТУР»

Цікаво, корисно та головне ефективно провели свої осінні канікули вихованці комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів».

Так, з 29 по 30 жовтня 2016 року у лісовому масиві поблизу смт. Оржів Рівненського району проводилися відкриті обласні змагання зі спортивного орієнтування «Лісові канікули 2016».

Незважаючи на осінню прохолоду та дощову погоду у змаганнях взяли участь близько 150 учасників, які представляли команди Дубенського, Корецького, Здолбунівського, Володимирецького та Рівненського районів, Бугринської об’єднаної територіальної громади, міст Рівне, Здолбунів та Вараш. Змагалися спортсмени у два дні на середній та довгій дистанціях «Заданий напрямок» у різних вікових групах.

Представляли Дубенський район вихованці комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів», учні Березької, Мирогощанської, Стовпецької та Княгининської ЗОШ, які порадували нас високими результатами.

Так учні Березької ЗОШ І- ІІ ступенів: Ільчук Ірина серед дівчат у віковій групі «Ж-12» (1 день) виборола перемогу та у групі «Ж-16» Приходчук Анастасія посіла ІІІ місце, а 2 дня – І місце (тренер Костючок А.М.). Учні Мирогощанської ЗОШ І-ІІІ ступенів: Мартинюк Вікторія серед дівчат групи   «Ж-14» 1 дня завоювала 1 місце, а другого – ІІ місце, Бугай Олена у тій же групі посіла 3 місце, а наступного дня доклавши зусиль здобула перемогу та Гуменюк Ганна у групі «Ж-16» першого дня – ІІ місце, другого – ІІІ місце. Серед юнаків хороші результати показали Ткачук Дмитро група «Ч-10» (1 день) – 3 місце, Соловей Роман у групі «Ч-12» (1день) посів ІІ місце, а у групі «Ч-14» (1 день) Пархоменко Сергій зайняв 2 місце, (тренер Міщук О.С.). А учні Княгининської ЗОШ І-ІІІ ступенів Щиглевська Марина у групі «Ж-14» (2 день) здобула  ІІІ місце та серед юнаків у групі «Ч-10» Шумєєв Максим першого та другого дня посів ІІ місце (тренер Марчук В.М.)

За  підсумками  змагань переможців та призерів змагань нагороджено дипломами комунального закладу «Рівненська обласна станція юних туристів» Рівненської обласної ради.

Адміністрація Дубенської райСЮТур висловлює слова вдячності начальнику відділу освіти Г.Ф. Вознюк за постійну підтримку та розвиток туристсько-спортивного потенціалу юних школярів Дубенщини.

Тож, бажаємо нашим туристам-спортсменам вдалих стартів у наступних змаганнях, які невдовзі чекають на них.

__________________________________________________________________________________________

Останнім часом все більшої актуальності набуває питання організації системи соціально-психологічного супроводу сім’ї в системі освіти та налагодження ефективної взаємодії закладів освіти, сім’ї і суспільства з метою попередження негативних явищ в родині, створення умов для позитивної соціалізації особистості в сімейному середовищі, забезпечення дотримання прав та законних інтересів дитини.

Соціально-психологічний супровід – це робота, спрямована на здійснення соціальної опіки, психологічної та соціальної допомоги, патронажу соціально незахищених категорій дітей та молоді з метою подолання життєвих труднощів, збереження, підвищення їх соціального статусу.

З метою вдосконалення теоретичних знань та практичних навичок соціальних педагогів щодо організації соціально-психологічного супроводу дітей та сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах 28 жовтня 2016 року на базі Повчанської  ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулося методичне об’єднання соціальних педагогів з теми «Забезпечення якісного соціально-психологічного супроводу дітей та сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах».

Керівник районної психологічної служби, Харчишина М.О., запропонувала соціальним педагогам розглянути нормативно-правову базу соціального педагога.

Соціальний педагог Повчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Павлюк Ж.Б., продемонструвала змістовну презентацію на тему «Соціально-педагогічний супровід дітей із сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах».

З метою формування в учасників методичного об’єднання системи уявлень та знань щодо феномену насильства в сім’ї та жорстокого поводження з дітьми, законодавчого забезпечення попередження та подолання цих явищ, конкретних форм та методів профілактичної діяльності Харчишина М.О., провела з соціальними педагогами  просвітницько-профілактичну настільну карткову гру «СТОП насильству!».

Страшевська М.І., практичний психолог Повчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів, провела з присутніми вправу для релаксації «Очищення від тривог».

Усі учасники заходу були задоволені співпрацею та висловили вдячність за отриману актуальну та цікаву інформацію.

___________________________________________________________________________________________

ПІДСУМКОВА НАРАДА

ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ МЕТОДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПЕДАГОГАМ ДУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ

27 жовтня 2016 року відбулась підсумкова нарада для працівників відділу освіти Дубенської РДА, районного методичного кабінету та керівників, заступників директорів навчальних закладів Дубенської районної ради за результатами надання методичної допомоги з питань виконання повноважень, визначених чинним законодавством, працівниками Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти упродовж 10-21 жовтня 2016 року.

Іван Вєтров, в.о. ректора Рівненського ОІППО, акцентував увагу учасників наради на створених Інститутом цифрових ресурсах для інформаційно-комунікаційної підтримки як керівника навчального закладу, так і вчителя; використанні хмарних технологій у навчально-виховному процесі; необхідності активізації діяльності районних педагогічних спільнот для мережевої комунікації; активної участі педагогів у роботі інформаційно-освітнього середовища Рівненщини, національних та міжнародних проектах.

Надія Мельник, проректор із науково-методичної роботи РОІППО,  окреслила основні аспекти системи планування у навчальних закладах, організації вивчення стану навчання предметів та виховної роботи, підготовки, проведення та аналізу сучасного уроку у контексті реалізації нових освітніх державних стандартів та інших питаннях організації педагогічного процесу в загальноосвітніх навчальних закладах в умовах децентралізації та реформування освітньої галузі.

Оленою Кузьмін, завідувачем кабінету обдарованої дитини, висвітлено питання науково-методичного супроводу педагогічних працівників, які працюють із здібними та обдарованими учнями.

Завідувач кабінету ЗНО та моніторингу якості освіти Ігор Опольський проаналізував результати випускників закладів освіти району під час кампанії ЗНО-2016, виступив із питаннями організації та проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2017 році.

Робоча група Рівненського ОІППО засвідчила, що на території Дубенського району належним чином забезпечується реалізація державної політики в галузі освіти. Відділом освіти, методичним кабінетом  за сприяння райдержадміністрації та районної ради приділяється належна увага прогнозуванню розвитку освітянської галузі, модернізації матеріально-технічної бази, кадровому забезпеченню навчальних закладів, науково-методичному супроводу педагогічних працівників в умовах освітніх реформ.

___________________________________________________________________________________________

Районний зліт лідерів

27 жовтня 2016 року на базі районного Будинку культури пройшов перший у цьому навчальному році зліт Школи  лідерів учнівського самоврядування та засідання районної ради старшокласників «ТЕМП».

В ході проведення Школи піднімалось питання розвитку та уміння формувати команду та працювати з нею, згуртування навичок командної взаємодії, створення позитивних умов для колективної творчої роботи.

Лідери шкіл району розподілили доручення у районній раді старшокласників та обрали голову районної ради. Нею стала учениця 8 класу Привільненської ЗОШ І-ІІІ ступенів Якимюк Вероніка. Заступником обрали учня 9 класу Тараканівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Чорнобая Андрія.

__________________________________________________________________________________________

На базі Варковицької гімназії 26 жовтня 2016 року відбулося засідання методичного об’єднання вчителів хімії Дубенського району з теми «Створення умов для розвитку професійної компетентності та формування інноваційної культури вчителів хімії». Вчителі методичного об’єднання відвідали педагогічну майстерню «Формування готовності вчителя до інноваційної діяльності в умовах компетентіснозорієнтованої парадигми освіти».Шабада Т. І., вчитель української мови та літератури, презентувала теоретичну частину технологій особисто орієнтованого навчання (технологію ОЗОН), а вчитель хімії Варковицької гімназіїКирило Н.О. практично демонструвала по даній технології, фрагмент уроку хімії  у 7 класі.

Крамчинський В.Я., вчитель Рачинської ЗОШ І-ІІ ступенів, презентував метод проектів на уроках хімії. Про роль методичного об’єднання вчителів хімії у формуванні інноваційної, професійної компетентності та майстерності, формуванні інноваційної культури вчителя інформувала керівник МО Романовська В.І. У ході роботи  було розглянуто інтерактивні форми та методи навчання у процесі формування і розвитку соціальної компетенції учнів на уроках хімії з творчої лабораторії Синюк А.В., вчителя Тростянецького НВК. Десятник О.І. (Іванівська ЗОШ І–ІІІступенів) презентувала ейдетику на уроках хімії. Психологом Княгининської ЗОШ І–ІІІ ступенів Сидорчук З.В. був проведений тренінг з вчителями  «Психологічна підготовка вчителя хімії до здійснення інноваційної діяльності в умовах реалізації нових державних освітніх стандартів».

___________________________________________________________________________________________

26 жовтня 2016 року на базі Дубенського районного методичного кабінету проведено засідання районної психолого–медико-педагогічної консультації. Обстежено дітей з особливими освітніми потребами з метою визначення типу навчальної програми. Батькам, педагогам надано рекомендації щодо організації навчально-виховного процесу учнів.

___________________________________________________________________________________________

21 жовтня 2016 року на базі Привільненської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулося засідання методичного об’єднання вчителів інформатики Дубенського району з теми «Впровадження компетентнісного підходу у викладанні інформатики», в якому взяли участь 31 вчитель інформатики району.

На засіданні методичного об’єднання розглядались питання:

-  Перспективи вивчення інформатики та запровадження нових стандартів освіти.

-  Формування ключових компетентностей учнів на уроках інформатики.

-  Проблеми створення шкільних сайтів та їх наповненість.

-  Формування статистичної звітності за допомогою порталу ДІСО.

Вчителем інформатики Привільненської ЗОШ І-ІІІ ступенів Ковальчук І.М.  був проведений тренінг  «Що повинен знати вчитель, щоб успішно реалізувати компетентнісний  підхід».

__________________________________________________________________________________________

ОБЛАСНИЙ НАУКОВО-МЕТОДИЧНИЙ СЕМІНАР

ЗАВІДУВАЧІВ РАЙОННИХ, МІСЬКИХ МЕТОДИЧНИХ КАБІНЕТІВ

В умовах реформ, які відбуваються сьогодні та визначають основні напрями, пріоритети, завдання державної політики в галузі освіти, кадрову і соціальну політику, спрямовану на підвищення якості й конкурентоспроможності освіти, вирішення стратегічних завдань, що стоять перед національною системою освіти в нових економічних і соціокультурних умовах, її інтеграцію в європейський і світовий освітній простір, важливого значення набуває діяльність методичних служб.

Проблема підвищення якості професійної компетентності працівників освіти зумовлена зростанням вимог до рівня їх професійної майстерності. Особливу роль у здійсненні реформ в освіті відіграє вдосконалення науково-методичної роботи шляхом формування інноваційного освітнього середовища, реалізації компетентнісного та особистісно орієнтованого підходів до підвищення їхнього професіоналізму.

З  метою окреслення питань,  пов’язаних із удосконаленням системи науково-методичного супроводу розвитку майстерності педагогічних працівників в умовах районного, міського методичного кабінету та визначення перспективних шляхів їх розв’язання 20.10.2016 року на базі  Дубенського районного методичного кабінету відбувся науково-практичний семінар завідувачів районних, міських методичних кабінетів, центрів з теми “Роль районних, міських методичних кабінетів, центрів у створенні ефективної системи науково-методичного супроводу розвитку майстерності педагогічних працівників”.

У науково-теоретичному модулі семінару Надія Мельник, кандидат педагогічних наук, проректор із науково-методичної роботи  Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти акцентувала увагу учасників на науково-методичному сервісі в умовах децентралізації та реформування освітньої галузі.

Виконуючий обов’язки ректора Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Іван Вєтров висвітлив питання ІКТ супроводу учителів в умовах районних (міських) методичних кабінетів, центрів.

З  управлінським аспектом  створення та забезпечення ефективного функціонування інноваційного простору сільських загальноосвітніх навчальних закладів Дубенського району  ознайомила учасників семінару Галина Вознюк, начальник відділу освіти Дубенської райдержадміністрації.

Модель роботи районного методичного кабінету щодо розвитку майстерності  педагогічних працівників Дубенщини  презентувала Наталія Мельнікова, завідувач  Дубенського районного методичного кабінету

У практичному модулі заняття присутнім була запропонована Панорама творчих знахідок із питань розвитку  професійної  компетентності та майстерності педагогічних працівників  в умовах Дубенського районного методичного кабінету.

«Фундаментом» сучасної системи безперервної освіти  є дошкілля, тому одним із завдань у роботі методичної служби є розвиток майстерності педагогів дошкільних навчальних закладів. Про організаційно-методичні умови формування інноваційної культури сучасного педагога-дошкільника  розповіла  завідувач Мирогощанського ДНЗ Ірина Безух.

Сьогодні в умовах суспільних трансформацій значно змінюються погляди на вчителя як носія культурно-історичної спадщини, загальнолюдських і національних цінностей. Педагог перестає бути для учнів єдиним джерелом знань, тому сучасний учитель має постійно здобувати й узагальнювати нові знання з різноманітних  джерел і володіти технологіями їх передачі у такій послідовності (або в такий спосіб), щоб в учнів формувалися вміння відшуковувати інформацію, виробляти (продукувати) нові знання, співставляти, систематизувати, використовувати їх у житті. У такого вчителя сформована інноваційна культура, а отже - він здатен сформувати її у своїх вихованців.  Лариса Павлунь, учитель-методист, директор Тростянецького НВК, презентувала творчі знахідки свого педагогічного колективу.

Головною опорою районного методичного кабінету з питань удосконалення навчально-виховного процесу і методичної роботи в закладах освіти, а також у системі підготовки і підвищення кваліфікації педагогічних працівників, є методичні об’єднання учителів. Значення ролі методичного об’єднання вчителів хімії у розвитку професійної компетентності та майстерності висвітлила Валентина Романовська, вчитель-методист Квітневської ЗОШ І-ІІІ ступенів, керівник районного методичного об’єднання вчителів хімії.

З метою надання дієвої допомоги педагогам, які лише розпочинають свою професійну чи управлінську діяльність, у районі успішно проходять заняття у Школах становлення молодого вчителя, новопризначеного керівника та заступника директора школи. Адже, за словами В.Сухомлинського, «молодий спеціаліст стає хорошим учителем, перш за все, завдяки обстановці творчої праці педагогічного й учнівського колективу». Досвідом науково-методичного супроводу становлення молодого педагога в сучасних умовах  поділилася з учасниками семінару Лариса Копко, старший вчитель музичного мистецтва Білогородської ЗОШ І-ІІ ступенів, керівник районної Школи становлення молодого вчителя мистецтва.

Науково-дослідна експериментальна робота сприяє активному впровадженню сучасних освітніх систем і технологій,  інтерактивних методів організації навчання і виховання. Досвідом підготовки вчителя до впровадження технології ОЗОН поділилася вчитель-методист української мови та літератури Варковцької гімназії  Тетяна Шабада.

Джерелом розвитку педагогічної науки, підгрунтям зростання професіоналізму, майстерності вихователів, учителів-предметників, керівників гуртків, методистів є педагогічний досвід. Робота щодо вивчення і поширення педагогічного досвіду творчо працюючих учителів, вихователів чи педагогічних колективів районним методичним кабінетом є цілеспрямованою і здійснюється з урахуванням основних критеріїв: актуальності, наукової обґрунтованості, результативності, оптимальності, наявності новизни й оригінальності. Заняття з самоосвіти “Вчительський портал” презентувала Наталія Романюк, педагог-організатор Шепетинської ЗОШ І-ІІ ступенів, переможець VІІІ Міжнародного фестивалю педагогічних інновацій.

__________________________________________________________________________________________

19 жовтня 2016 року вчителі англійської мови Дубенського району взяли участь в обласному семінарі, який відбувся на базіРівненськогообласногоінституту післядипломної педагогічної освітина тему “Сучасний урок англійської мови в контексті модернізації іншомовної освіти”. На семінарі був присутній старший методист Міжнародного освітньо-методичного центру Pearson-Dinternal, викладач англійської мови кваліфікації CELTA, DELTA Роберт Хартіган, який продемонстрував фрагмент сучасного продуктивного уроку в контексті компетентісного навчання, а також активні методи навчання: інтенсивне залучення учнів на уроці англійської мови. Під час семінару була створена позитивна невимушена атмосфера, в якій було надзвичайно приємно та цікаво працювати. Вчителі активно вели себе під час бесід, виконували різноманітні завдання та обговорювали запропоновані теми, а основне – почерпнули для себе корисну інформацію.

__________________________________________________________________________________________

18 жовтня 2016 року на базі Білоберізької ЗОШ І-ІІ ступенів проведено засідання творчої групи вчителів історії та географії з теми «Вивчення краєзнавства крізь призму особистості». Юні краєзнавці  при підтримці вчителя історії Козяр С.Д. представили захист проекту «Історичний портрет». Учасники творчої групи під керівництвом методиста районного методичного кабінету Семенюк А.В. обмінялися думками щодо творчих знахідок вивчення краєзнавства. Творча атмосфера сприяла плідній праці.

__________________________________________________________________________________________

Професійна  підготовка педагогічних кадрів – це цілісний процес, у якому особливе місце посідає діяльність молодого вчителя. його адаптація до професії педагога.

Успішна педагогічна діяльність молодого спеціаліста залежить не тільки від його професійної підготовки та особистих якостей, а й від стилю надання методичної допомоги, яка передбачає індивідуальний підхід до кожного вчителя, підтримку його творчості, прагнення до самореалізації.

З метою підвищення фахового рівня, розвитку творчого потенціалу молодих учителів образотворчого мистецтва, удосконалення їх професійної майстерності 13 жовтня  2016 року на базі  Шепетинської ЗОШ І-ІІ ступенів відбулося  засідання школи становлення вчителя мистецтва з теми «Педагогічний супровід розвитку обдарованості у процесі навчання образотворчого мистецтва».

Слухачі школи переглянули заняття з образотворчого мистецтва «Панорама ідей», яке провела учитель Шепетинської ЗОШ І-ІІ ступенів Роксана Новосад,

Методист районного методичного кабінету Ірина Панасюк надала  молодим педагогам  рекомендації  щодо розвитку творчих здібностей учнів на уроках образотворчого мистецтва.

__________________________________________________________________________________________

11 жовтня 2016 року на базі Тараканівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів проведено районний семінар-практикум для керівників шкільних методичних об’єднань класних керівників щодо реалізації та впровадження навчальної програми «Сімейні цінності».

Метою програми «Сімейні цінності» є підготовка старшокласників до майбутнього сімейного життя та формування відповідального батьківства.

Завідувач кабінету виховної роботи та позашкільної освіти Рівненського ОІППО Гавриш Ніна Павлівна ознайомила учасників семінару із структурою та змістовим наповнення курсу «Сімейні цінності», надала методичні рекомендації щодо його впровадження у навчально-виховний процес.

Під час проведення тренінгу учасники мали можливість поговорити про фукції сім'ї, мотиви створення сім'ї, про якості чоловіка та дружини. Класні керівники аналізували життєві ситуації, відпрацьовували навички розв'язання конфліктних ситуацій між подружжям, батьками та дітьми. Під час заняття педагоги ділилися з присутніми власним досвідом, знаннями, активно спілкувалися.

__________________________________________________________________________________________

11 жовтня 2016 року на базі Майданського ДНЗ відбувся семінар-практикум для вихователів різновікових груп з теми: «Організація та проведення туристичної діяльності у ДНЗ».

З метою вдосконалення теоретичних знань та практичних навичок педагогів щодо організації роботи у різновіковій групі, учасники засідання ознайомились з планом роботи семінару на 2016-2017 навчальний рік, вивчали питання «Дитячий туризм – нетрадиційна форма оздоровлення дошкільників», проаналізували інтегроване заняття  «Подорож стежинками рідного краю» та  детально розглянули особливості організації краєзнавчо-туристичної діяльності в умовах сучасного закладу освіти. З метою розширення знань у галузі краєзнавства учасники семінару мали змогу побувати у селі Зелений Дуб, в урочищі Гурби – історичному місці боротьби українських повстанців за волю України.

Л.Бастюченко, методист РМК, надала педагогам методичні рекомендації щодо використання різних форм та методів в організації та проведенні туристичної діяльності в ДНЗ.

__________________________________________________________________________________________

«Осінні старти юних туристів району»

З 8 по 9 жовтня 2016 року у лісовому масиві поблизу смт. Оржів Рівненського району проведено відкриті обласні змагання зі спортивного туризму «Осінні стежки 2016».

Незважаючи на осінню прохолоду у змаганнях взяли участь понад 150 учнів, які представляли команди Рокитнівського, Рівненського районів, міст Рівне та Дубно, гуртківців комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» та комунального закладу «Рівненська обласна станція юних туристів». Честь Дубенщини захищали, як уже вище згадувалось, гуртківці комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» - учні Березької, Княгининської, Мирогощанської та Стовпецької ЗОШ.

Змагалися спортсмени у два дні на дистанціях «Спортивне орієнтування за вибором» та «Особиста смуга перешкод» у двох вікових групах: старшій (2000-2002 р.н.) та молодшій (2003-2004 р.н.).

Високими досягненнями та результатами потішили гуртківці райСЮТур у підсумку, так: учні Березької ЗОШ на дистанції «Спортивне орієнтування» Ільчук Ірина у молодшій віковій групі виборола бронзу, Пасічник Андрій у старшій віковій групі отримав срібло, а Приходчук Анастасія у старшій групі завоювала золото. На дистанції «Особиста смуга перешкод» Ящур Микола та Приходчук Анастасія вибороли золото у молодшій віковій групі серед хлопців та дівчат відповідно (тренер - керівник гуртків-методист райСЮТур Костючок А.М.); учні Мирогощанської ЗОШ на дистанції «Спортивне орієнтування», Мартинюк Вікторія, серед дівчат молодшої вікової групи зайняла 2 місце, Гуменюк Ганна серед дівчат старшої групи завоювала 2 місце та серед юнаків старшої вікової групи Писарчук Андрій посів 1 місце (тренер - керівник гуртків райСЮТур Міщук О.С.); Кішик Володимир (молодша вікова група) та Карпюк Василь (старша вікова група) учні Стовпецької ЗОШ в нелегкій боротьбі на дистанції «Особиста смуга перешкод» вибороли срібло серед юнаків у своїх вікових групах (тренер – директор райСЮТур Кравець І.В.).

За  підсумками  змагань переможців та призерів  нагороджено дипломами комунального закладу «Рівненська обласна станція юних туристів» Рівненської обласної ради.

Колектив Дубенської райСЮТур висловлює слова вдячності начальнику відділу освіти Г.Ф. Вознюк за постійну підтримку та сприяння у розвитку туристичного потенціалу юних школярів Дубенщини.

Також дякуємо батькам наших юних туристів за чудових, наполегливих і вихованих дітей та директорам Березької ЗОШ (Н.С. Хамедюк), Княгининської ЗОШ (В.М. Ковальчуку), Мирогощанської ЗОШ (В.С. Токару), Стовпецької ЗОШ (М.І. Панасюк) Тур’янської ЗОШ (О.Д. Дячук) за співпрацю і розуміння, а також водієві шкільного автобуса – О.Г. Бойчуку.

__________________________________________________________________________________________

Що треба знати про ЗНО-2017?

1. Зовнішнє незалежне оцінювання 2017 року буде проведено з 23 травня до 15 липня, відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 27.07.2016 №889 «Деякі питання проведення у 2017 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти», зареєстрованого в Мінюсті 09.08.2016 р. №1114/ 29244.

2. Перелік навчальних предметів для вибору: українська мова і література, математика, історія України, англійська мова, німецька мова, французька мова, іспанська мова, фізика, хімія, біологія, географія, російська мова.

3. Абітурієнти матимуть можливість скласти тести не більш як із чотирьох предметів із 12 запропонованих.

4. Результати зовнішнього незалежного оцінювання з трьох предметів: українська мова і література (українська мова), математика або історія України (період XX - поч. XXI століття), а також ще один предмет за вибором випускника зараховуватимуться як результати державної підсумкової атестації (ДПА) за освітній рівень повної загальної середньої освіти для випускників старшої школи загальноосвітніх навчальних закладів 2017 року.

5. Для ДПА крім української мови можна обирати математику (2-й предмет) та історію України (3-ій предмет).

Львівський регіональний центр оцінювання якості освіти запрошує майбутніх абітурієнтів відвідати сайт www.lvtest.org.ua та пройти он-лайн тестування з метою належної підготовки до ЗНО 2017

Додаткова інформація:

www. testportal.gov.ua – сайт Українського центру оцінювання якості освіти;

www.lvtest.org. – сайт Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти;

0322422660 0- гаряча лінія Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти.

__________________________________________________________________________________________

07 жовтня 2016 року на базі  районного методичного кабінету проведено засідання  творчої групи вчителів початкових класів з теми “Створення розвивального середовища як одна з умов оновлення змісту початкової освіти”.

Керівник творчої групи вчителів початкових класів, вчитель Білогородської ЗОШ І-ІІ ступенів Бабійчук З.М.  ознайомила присутніх з планами роботи на 2016-2017 навчальний рік, презентувала свій досвід роботи з теми “Створення розвивального середовища у навчально-виховному процесі учнів початкової школи”.

Учасники творчої групи  за “круглим столом” обговорили питання щодо удосконалення професійної майстерності вчителя  початкових.

__________________________________________________________________________________________

07 жовтня 2016 року на базі Сатиївської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулося засідання методичного об’єднання вчителів математики Дубенського району з теми «Реалізація принципів компетентнісного підходу на уроках математики»,  в якому взяли участь          30 вчителів математики району.

На засіданні методичного об’єднання розглядались питання:

-  Компетентнісний підхід у вивченні математики.

-  Математичні компетенції.

-  Методи навчання математики, що формують набуття математичних компетентностей.

Вчителі математики поділились досвідом з реалізації  компетентнісного підходу на уроках математики.

Вчителем математики Сатиївської ЗОШ І-ІІІ ступенів Ольшевською І.В.  був проведений відкритий урок геометрії  у 8 класі з теми «Чотирикутники: паралелограм, прямокутник, ромб, квадрат», який обговорили  вчителі математики.

___________________________________________________________________________________________

4-6 жовтня 2016 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася ХХІІІ Міжнародна конференція Асоціації українських германістів. Вчителів німецької мови Дубенського району представила на ній Поведінка Алла Павлівна, яка є членом Асоціації з 1996 року.

Цьогоріч пошук відповідей на актуальні питання української та світової германістики об’єднав понад 170 учасників з України, Німеччини, Польщі, Румунії та Угорщини.

Головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України Оксана Коваленко повідомила, що незабаром буде оприлюднено спільну заяву міністрів закордонних справ України та Німеччини, згідно з якою наступний, 2017-ий рік, буде оголошено роком німецької мови в Україні та української мови в Німеччині, що, за її словами, є свідченням тісної та продуктивної співпраці обох держав.

З вітальними словами звернулися до учасників конференції партнери Асоціації українських германістів: керівник Представництва Австрійської служби обмінів у Львові, аташе з питань науки і освіти Посольства Республіки Австрія в Україні Андреас Веннінгер;  керівник відділу підтримки молодих вчених Фонду ім. Ганса Зайделя Ганс-Петер-Нідермайєр; лектор Німецької служби академічних обмінів Міхаель Бек; консультант і координатор програми DSD в Північній та Центральній Україні Домінік Вольф.

Після офіційного відкриття конференції учасники продовжили роботу у форматі секційних засідань і презентацій, розглянувши актуальні питання щодо сучасних тенденцій дидактики та методики викладання німецької мови у середній та вищій школі, мовознавства, літературознавства, стилістики й перекладознавства.

___________________________________________________________________________________________

06 жовтня 2016 року на базі Вербської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулась нарада-семінар працівників управлінь (відділів) освіти райдержадміністрацій, виконкомів рад міст обласного значення, що відповідають за організацію і забезпечення контролю за станом виховної роботи та позашкільної освіти у навчальних закладах області з теми «Виховна робота та позашкільна освіта – невід’ємні складові освітнього процесу, орієнтованого на загальнолюдські цінності, в навчальних закладах Дубенського району».

Відкрила семінар А.Ровкач, головний спеціаліст відділу виховної роботи та соціального захисту дітей управління освіти і науки Рівненської ОДА, яка у своєму виступі звернула увагу на основні завдання з організації виховної роботи у 2016/2017 навчальному році, проаналізувала стан, здобутки, проблеми та перспективи розвитку позашкільної освіти в області.

К.Онищук, методист Рівненської Малої академії наук учнівської молоді, проаналізувала стан злочинності та правопорушень серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів області, роботу закладів освіти з попередження жорстокості та насильства, формування здорового способу життя серед дітей та підлітків.

Виховну роботу  навчальних закладів Дубенського району  презентувала начальник відділу освіти Г.Вознюк.     Л.Павлунь, директор Тростянецького НВК, представила свої електронні посібники для виховної роботи: «Дидактичні ігри маленьких патріотів», «Магія моральності», «Патріотичні фізкультхвилинки», «Історія рідного краю», «Скарбничка класного керівника», «Ігрова модель виховання як засіб формування особистості учня».

Системою виховної роботи з учнями поділилася із присутніми  Н.Романюк, педагог-організатор Шепетинської ЗОШ І-ІІ ступенів та провела майстер-клас із старшокласниками «Українська ментальність. Погляд у себе».

Також учасники наради-семінару мали можливість ознайомитись із музейно-освітнім простором Вербської ЗОШ І-ІІІ ступенів та відвідати етнографічну світлицю, музей «Село, школа, люди, доля» та кімнату-музей Т.Г.Шевченка.

Закінчилась зустріч екскурсійною поїздкою на Тараканівський форт, архітектурною пам’яткою ХІХ століття.

_____________________________________________________________________________________________