Січень 2017 року

Січень 2017 року

Друк

31 січня 2017 року проведено  семінар-практикум учителів зарубіжної літератури на базі Судобицької ЗОШ І-ІІ ступенів Дубенської районної ради. Тема професійного спілкування вчителів-філологів - «Позакласна робота із зарубіжної літератури як складова шкільного курсу».

У теоретичному модулі семінару-практикуму завідувач Дубенського РМК Наталя Мельнікова акцентувала увагу колег на основних складових та показниках педагогічної компетентності педагога, необхідності формування ключових компетентностей вихованців на уроках зарубіжної літератури та у позакласній діяльності.

У ході методичного діалогу, активними учасниками якого були Віра Сорока, вчитель Квітневської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Олена Мовчанюк, педагог Мильчаснської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Олеся Мовчан, учитель Білогородського НВК, Романа Петронюк, педагог Микитицької ЗОШ І-ІІ ступенів, йшлося про позакласну роботу як засіб підвищення ефективності уроку. Учасники семінару обмінювалися досвідом щодо використання  цікавих та ефективних форм, методів позакласної роботи з зарубіжної літератури.

У практичному модулі увазі присутніх запропоновано перегляд позакласного заходу – інсценізацію повісті М.Гоголя «Ніч перед різдвом» у сучасній обробці, підготовленого вчителем Судобицького ЗНЗ Юлією Лавренюк спільно з вихованцями школи.

___________________________________________________________________________________________

31 січня 2017 року на базі Тараканівської ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено засідання  творчої групи вчителів початкових класів з теми “Інноваційні підходи до цілепокладання сучасного уроку в контексті компетентнісного уроку”.

Керівник творчої групи вчителів початкових класів, вчитель Білогородської ЗОШ І-ІІ ступенів Бабійчук З.М. презентувала матеріал з теми “Нові інформаційні технології в системі роботи щодо удосконалення професійної майстерності  і творчості вчителів”.

Наконечна М.М., вчитель Повчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів поділилась досвідом роботи з теми “Сучасний урок в контексті компетентнісного підходу”.

Члени творчої групи відвідали  інтегрований урок математики-трудового навчання  в 1 класі (вчитель Тараканівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Метелюк Л.С.), поділились враженнями.

___________________________________________________________________________________________

Не відкладайте реєстрацію на пробне до лютого!

Відділ освіти повідомляє, що 31 січня 2017 року збігає термін реєстрації осіб, які виявили бажання взяти участь у пробному ЗНО.

Пробне ЗНО – це добровільне тестування абітурієнтів, що надає можливість попрацювати в пункті проведення ЗНО в атмосфері, максимально наближеній до основної сесії, навчитись працювати із тестовими зошитами та потренуватись у заповненні бланків відповідей, здобути досвід участі у процедурах ЗНО для подальшої психологічної адаптації на основній сесії.

Додатково, за результатами пробного тестування, Ви зможете визначити рівень своїх знань з обраного предмета.

Скористайтесь можливістю, зареєструйтесь на пробне ЗНО-2017 на сайті ЛРЦОЯО http://www.lvtest.org.ua/ сторінка «Реєстрація на пробне ЗНО-2017».

___________________________________________________________________________________________

«МОЯ БАТЬКІВЩИНА – УКРАЇНА»

У період з листопада – січня поточного року було проведено конкурс краєзнавчо-дослідницьких робіт Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна».

Головним завданням конкурсу було виявлення та вивчення кращого досвіду туристсько-краєзнавчої і дослідницької роботи учнівської молоді, поглиблення знань учнів із природи, історії і культури рідного краю, підвищення рівня краєзнавчої та туристської підготовки.

Провівши районний етап кращі роботи у шести номінаціях було відправлено на участь у ІІ (обласному) турі експедиції «Моя Батьківщина – Україна». Варто зазначити, що роботи представників Дубенського району оцінили на високому рівні.

Так, краєзнавчо-дослідницьку експедицію про видатну діячку культури та мистецтва Дубенщини Любов Пшеничну проведену учасниками експедиційного загону «Патріот» (керівник К.О. Маркопольська) «Я – та, що йде по струнах золотих, торкає в душах сонячне проміння» оцінили на ІІ місце у номінації «Духовна спадщина мого народу».

При підготовці експедиційних матеріалів з напряму «З батьківської криниці», вихованці гуртка «Історичне краєзнавство» на базі Рачинської ЗОШ (керівник І.М. Боярчук) з великим зацікавленням вивчали народне ремесло, пов’язане з випічкою хлібо-булочних виробів. При цьому вони не тільки здійснили екскурсію на хлібопекарню с.Рачин а й долучилися до випікання смачних булочок, якими згодом їх пригостили місцеві пекарі. За підсумками роботи вони вибороли ІІІ місце.

Учасники експедиційного загону «Знайда» на базі Птицької ЗОШ (керівник Н.В. Кравець), вже не перший рік із зацікавленням вивчають період козацької доби, адже «… на перший погляд Рівненщина, та й конкретно Дубенщина… Невже там були козаки? За свідченнями різних джерел козаків майже не було. І саме фраза «майже» зацікавила нас найбільше, адже «майже» - це і є якась часткова присутність.» У номінації «Козацькому роду нема переводу» робота «Козацька слава не поляже, а сама про себе розкаже» посіла ІІ місце.

Пошукова група на базі Смизької ЗОШ (керівник Є.М.Юрчик) здійснивши експедиції у штаб ОУН-УПА на гору Уніас у своїй роботі висвітлюють події Великої Вітчизняної війни, аналізують та проводять аналогії із сьогоденням. Саме робота «Легендарними стежками ОУН-УПА Волинь-Південь» в обласному етапі експедиції у номінації «З попелу забуття» завоювала ІІІ місце.

Подорожуючи мальовничими місцями, юні туристи намагаються передати красу та багатство ландшафтів, пам’яток природи Рівненщини у своїх краєзнавчих дослідженнях, зокрема, учасники експедиційного загону «Максимум» (керівник С.М.Джурик) у номінації «Географія рідного краю» дослідили заповідний потенціал Дубенщини. Їх робота оцінена ІІІ місцем. А учасники експедиційного загону «Знайда» на базі Птицької ЗОШ (керівник Н.В.Кравець) здійснюючи дослідження геологічних пам’яток, родовищ торфу описали проблеми їх загоряння, за що у номінації «Геологічними стежками України» отримали ІІ місце.

Участь у таких заходах сприяє розвитку творчих інтересів учнівської молоді з різних напрямів краєзнавства, виховує повагу та бережливе ставлення до культурної спадщини українського народу, природи рідного краю, а головне розвиває у учнів патріотизм, адже вивчаючи рідний край вони все частіше починають розуміти, що нам є чим пишатися і кого наслідувати.

Н.В.Кравець,

керівник гуртків

__________________________________________________________________________________________

З метою формування творчого потенціалу працівників психологічної служби 27 січня  2017 року на базі Дубенського районного методичного кабінету відбулося засідання творчої групи працівників психологічної служби. Учасники творчої групи колективно обговорили підбір  методик для діагностики негативних внутрішніх станів у дітей в навчальних закладах району.

__________________________________________________________________________________________

25 січня 2017 року на базі Дубенського районного методичного кабінету проведено засідання районної психолого–медико-педагогічної консультації. Обстежено дітей дошкільного віку з вадами розвитку. Батькам надано індивідуальні консультації щодо навчання та виховання дітей.

__________________________________________________________________________________________

ДУБЕНЩИНА – ЛІДЕР ТУРИСТСЬКО-СПОРТИВНОЇ ТА КРАЄЗНАВЧОЇ РОБОТИ НА РІВНЕНЩИНІ

20 січня 2017 року на базі Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбувся семінар-нарада працівників відділів, управлінь освіти районних державних адміністрацій, виконавчих комітетів рад міст обласного значення, відповідальних за туристсько-крєзнавчу роботу, національно-патріотичне виховання учнівської молоді, проведення гри «Сокіл» («Джура») та директорів позашкільних навчальних закладів на тему «Туризм і краєзнавство як ефективні засоби національно-патріотичного виховання дітей та молоді».

В ході семінару-наради було висвітлено питання потенціалу позашкільних закладів у національно-патріотичному та військово-патріотичному вихованні дітей та учнівської молоді. Та найбільш цікавим стали підсумки участі районів у туристсько-краєзнавчих та туристсько-спортивних заходах 2016 року.

За підсумками туристсько-краєзнавчої та туристсько-спортивної роботи ІІІ місце посів Рівненський район, ІІ місце – Млинівський, а переможцем рейтингу став Дубенський район.

2016 рік був насичений на різноманітні заходи, події, конкурси, екскурсії, експедиції, зльоти, збори та змагання, адже вихованці комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» представляли свій район не лише на обласному, а також і на Всеукраїнському рівнях, оскільки вихованці закладу є членами збірної команди Рівненської області з різних видів спортивного туризму.

Вихованці гуртків туристсько-краєзнавчого напряму протягом 2016 року взяли участь у ХVІІ зльоті юних туристів-краєзнавців, активістів руху учнівської молоді «Моя земля – земля моїх батьків» де вибороли ІІІ загальнокомандне місце. У Всеукраїнському конкурсі на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край» пошукова група на базі Смизької ЗОШ (керівник Юрчик Є.М.) посіла ІІІ місце.

Учасники експедиційних загонів станції юних туристів у ІІ турі Всеукраїнської експедиції учнівської та студентської молоді «Моя Батьківщина – Україна» стали найкращі, адже посіли І загальнокомандне місце завдяки перемогам у номінаціях: експедиційний загін «Знайда» на базі Птицької ЗОШ (керівник Кравець Н.В.) – ІІ місця у номінаціях «Геологічними стежками України» та «Козацькому роду нема переводу»; експедиційний загін «Патріот» (керівник Маркопольська К.О.) – ІІ місце у номінації «Духовна спадщина мого народу»; експедиційний загін «Максимум» на базі Рачинської ЗОШ (керівник Джурик С.М.) – ІІІ місце у номінації «Географія рідного краю»; експедиційний загін «Дослідник» на базі Рачинської ЗОШ (керівник Боярчук І.М.) – ІІІ місце у номінації «З батьківської криниці»; пошукова група на базі Смизької ЗОШ (керівник Юрчик Є.М.) – ІІІ місце у номінації «З попелу забуття».

Також варто зазначити, що учасники експедиційного загону «Знайда», учні Птицької ЗОШ І-ІІ ступенів (керівник Н.В. Кравець), стали срібними переможцями ІІІ туру Всеукраїнської експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна», за що починаючи з вересня 2016 року отримують стипендію голови районної державної адміністрації та голови районної ради.

Вихованці туристсько-краєзнавчих гуртків протягом року провели екскурсії, походи, експедиції рідним краєм, що сприяє не лише вивченню туристсько-краєзнавчого потенціалу Дубенщини, а й національно-патріотичного виховання підростаючого покоління. Підтвердженням цього стала участь наших вихованців у Всеукраїнській акції «Україна – єдина країна» в ході якої відбулася зустріч з школярами Очаківського району Миколаївської області.

Збірну команду туристів-спортсменів Дубенського району представляють учні Стовпецької ЗОШ (тренер Кравець І.В.), Березької ЗОШ (тренер Костючок А.М.), Мирогощанської ЗОШ (тренер Міщук О.С.) та Княгининської ЗОШ (тренер Марчук В.М.) які у 2016 році не раз тішили своїми перемогами і здобутками: V відкритий Чемпіонат Волинської області серед юніорів з лижного туризму – І місце; змагання зі спортивного туризму у залік обласної спартакіади школярів Рівненщини – І місце; змагання зі спортивного орієнтування у залік обласної спартакіади школярів Рівненщини – ІІ місце; відкриті обласні змагання з водного туризму серед учнівської молоді «Кубок Ікви» - ІІІ місце; відкриті змагання зі спортивного туризму «Осінні стежки 2016», відкриті багатотурові змагання зі спортивного орієнтування «Зелений стадіон 2016», «Лісові канікули 2016», «Золота Агатівка 2016» - особисті призові місця у групах.

Вихованці туристсько-спортивних гуртків будучи членами збірної Рівненської області брали участь у навчально-тренувальних зборах, змаганнях і Чемпіонатах які проходили у Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській та Волинській областях. Школярам Дубенщини є на кого рівнятися та з кого брати приклад, адже наші педагоги у 2016 році вибороли І загальнокомандне місце в обласних змаганнях зі спортивного туризму серед працівників освіти Рівненщини.

2016 рік приніс багато здобутків та перемог, та не було їх аби не підтримка і сприяння голови Дубенської районної державної адміністрації Юрія Васильовича Парфенюка, голови Дубенської районної ради Олександра Володимировича Козака, начальника відділу освіти Дубенської РДА Галини Федорівни Вознюк, голови Дубенської районної організації профспілки працівників освіти Наталії Василівни Андріюк та директорів освітніх закладів району. Окремі слова вдячності батькам наших вихованців за розуміння, допомогу та всебічну підтримку як дітей та і їх керівників, адже діяльність туристсько-спортивних та туристсько-краєзнавчих гуртків є неодмінною складовою системи освіти підростаючого покоління, сприяння розвитку творчих інтересів учнівської молоді, виховання свідомої, патріотичної особистості в умовах сучасного суспільства.

Н.В.Кравець,

керівник гуртків

__________________________________________________________________________________________

Майстерність рук, наполегливість, творча фантазія – запорука перемог у конкурсах та виставках!

Вихованці комунального закладу «Районний Будинку учнівської молоді» Дубенської районної ради та учні загальноосвітніх закладів Дубенського району взяли активну участь в обласній новорічно-різдвяній виставці  «Новорічна композиція» та обласному етапі Всеукраїнської виставки-конкурсу «Український сувенір», що проходили на базі комунального закладу «Станція юних натуралістів» Рівненської обласної ради впродовж грудня та січня.

Відповідно до наказу управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації № 677 від 29.12.2016 року «Про підсумки обласного етапу Всеукраїнської  новорічно-різдвяної виставки «Новорічна композиція» нагородити дипломом управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації переможців обласного етапу Всеукраїнської новорічно-різдвяної виставки «Новорічна композиція» за високий рівень виконання робіт та відправити їх роботи на Всеукраїнську виставку у м. Київ:

за напрямом «Стилізована ялинка»:

Корнишука  Владислава,  Шевчук Лілію, вихованців гуртка «Паперопластика»  комунального закладу «Районний Будинок учнівської молоді» Дубенської районної ради;

за напрямом «Новорічний подарунок»:

Терпай Мар’яну, вихованку гуртка «Чарівна нитка» комунального закладу «Районний Будинок учнівської молоді» Дубенської районної ради;

за напрямом  «Новорічна картина чи колаж»:

Мацюка Дмитра, вихованця гуртка «Чарівний пензлик» комунального закладу «Районний Будинок учнівської молоді»  Дубенської районної ради;

за напрямом «Новорічний подарунок»:

Дем’янович Аліну,  ученицю 6 класу Молодавської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Дубенської районної ради;

Відповідно до наказу управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації №676 від 29.12.2016 року «Про підсумки обласного етапу Всеукраїнської  виставки-конкурсу «Український сувенір» нагородити дипломом управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації за органічне поєднання національних художніх традицій і сучасних тенденцій формотворення у роботах, поданих на обласний етап Всеукраїнської виставки-конкурсу «Український сувенір»:

Голобородько Євгенію, вихованку гуртка «Чарівна нитка» комунального закладу «Районний будинок учнівської молоді» Дубенської районної ради, за роботу «Новорічні гірлянди»;

Лавренюк  Юлію, Ткачук  Богдану, вихованців гуртка «Юний різьбяр» комунального закладу «Районний будинок учнівської молоді» Дубенської районної ради , за роботу «Поштова скринька»;

Кравчука Тараса,  учня 5 класу Тростянецького навчально-виховного комплексу Дубенської районної ради, за роботу «Гойдалка для діток»;

Вовк Віталіну, вихованку гуртка «Віночок» Квітневської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Дубенської районної ради, за роботу «Молюсь за тебе, Україно!».

За пропаганду серед учнівської молоді бережливого ставлення до природи, сприяння розвитку флористичного мистецтва та активну участь у обласному етапі Всеукраїнської новорічно-різдвяної виставки  «Новорічна композиція»  та за активну участь у пошуково-дослідницькій діяльності з питань пізнання джерел і процесу творення народного мистецтва, творчій самореалізації, всебічному розвитку талановитої учнівської молоді та готовності її до участі в соціокультурному житті поліетнічного світу - Відзначити подякою педагогічний колектив комунального закладу «Районний будинок учнівської молоді» Дубенської районної ради  (директор Козачок Людмила Вадимівна)

Адміністрація комунального закладу «Районний Будинок учнівської молоді» Дубенської районної ради вітає усіх переможців конкурсу та щиро зичить натхнення і нових перемог.

___________________________________________________________________________________________

З метою виявлення найбільш обдарованих учнів у різних галузях науки і розвитку їхніх творчих здібностей, активного залучення старшокласників до процесу самоосвіти та саморозвитку, для вдосконалення процесу навчання й профорієнтації, в період із 12 по 17 січня 2017 року пройшли контрольні випробування, заочне оцінювання та захисти науково-дослідницьких робіт у рамках І етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України.

Зі списком переможців можна ознайомитись тут.

___________________________________________________________________________________________

ТУРИСТИ–ЛИЖНИКИ З ВОЛИНІ ПРИВЕЗЛИ СРІБЛО

З 16 по 17 січня в селі Гаразджа Луцького району, на туристській базі «табір Сонячний», відбувся VІ відкритий Чемпіонат Волинської області серед юнаків з лижного туризму.

В Чемпіонаті взяли участь 10 команд з Волинської та Рівненської областей. Разом з волинськими спортсменами, змагались і наші туристи-лижники, вихованці комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» – учні Березької ЗОШ І-ІІ ступенів Смизької об’єднаної територіальної громади (Приходчук Анастасія та Ільчук Ірина) і Стовпецької ЗОШ І-ІІІ ступенів (Кот Юрій, Кішик Володимир, Чернишевський Богдан, Грондус Андрій, Панасюк Назарій, Карпюк Василь) які представляли збірні команди Рівненської області та Дубенського району.

Змагання проходили в два етапи, а саме особисто-командні змагання на дистанції «Лижний маршрут», яка проходить близько 4 км лісовим масивом      с. Гаразджа і включала в себе подолання різних технічних і лижних етапів та командні змагання на дистанції «Смуга перешкод», де спортсменам-лижникам потрібно було продемонструвати злагоджені тактичні, технічні та спортивні навички.

За результатами дводенної боротьби команда виборола друге загальнокомандне місце, а Приходчук Анастасія завоювала ІІІ місце в особисто-командних змаганнях на дистанції «Лижний маршрут» (серед дівчат) та Карпюк Василь – ІІ місце в загальному заліку.

Команда туристів-лижників виступала під керівництвом директора комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» Дубенської районної ради Кравця Ігоря Васильовича, методиста Маркопольської Катерини Олександрівни та керівника гуртків Кравець Наталії Володимирівни.

Участь у відкритому Чемпіонаті Волинської області серед юнаків з лижного туризму  - це один з етапів підготовки збірної команди Рівненської області до участі у Кубку України з лижного туризму, тому в подальшому бажаємо туристам-лижникам Дубенщини лише перемог.

___________________________________________________________________________________________

Нові комп’ютери - новорічний  подарунок для учнів Дубенщини

Комп'ютер природно вписується в життя школи і є ще одним ефективним технічними засобом, за допомогою якого можна значно урізноманітнити процес навчання. Кожне заняття з комп'ютером викликає в дітей емоційний підйом, навіть не охочі до навчання учні завзято працюють із комп'ютером.

З іншого боку, цей прийом навчання дуже привабливий і для вчителів: допомагає їм краще оцінити знання дитини, зрозуміти її, спонукає шукати нові, нетрадиційні форми й методи навчання. Комп'ютер значно розширив можливості подачі навчальної інформації. Застосування кольорів, графіки, звуку, відеотехніки дозволяє моделювати різні ситуації й середовища. А також допомагає зробити на уроці більше видів роботи. І тому забезпечення закладів освіти комп’ютерною технікою – одне із пріоритетних завдань Міністерства освіти і науки України, органів місцевої влади, відділів освіти.

Новорічним подарунком для школярів Дубенщини були 37 комп’ютерів, які передало Міністерство освіти і науки. Ці комп’ютери надійшли в рамках допомоги Україні від Китайської народної республіки. На подаровані персональні комп’ютери було встановлено ліцензійне програмне забезпечення – операційна система, пакет офісних програмних засобів Microsoft Office Professional та антивірусне програмне забезпечення. Вони повністю готові до роботи.  Розподіл здійснювався згідно з потребами загальноосвітніх навчальних закладів. 15 комп’ютерів отримала Мирогощанська ЗОШ І-ІІІ ступенів як опорних заклад.  Комп’ютери отримали і Мильчанська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Здовбицька, Шепетинська, Плосківська ЗОШ І-ІІ ступенів, Білогородський, Жорнівський,  Варковицький НВК.

Дубенська районна адміністрація  також приділяє увагу  забезпеченню закладів освіти району комп’ютерною технікою. За кошти місцевого бюджету  було придбано 8 комп’ютерів, які надійдуть у Листвинську, Староносовицьку, Судобицьку ЗОШ І-ІІ ступенів, Повчанську ЗОШ І-ІІІ ступенів, Семидубський аграрний ліцей і ЗОШ І-ІІ ступенів.  Забезпечення шкіл району комп’ютерами буде продовжуватись і у 2017 році.

Прес-служба відділу освіти Дубенської РДА