Лютий 2017 року

Лютий 2017 року

Друк

27 лютого 2017 року відбувся районний конкурс-огляд читців-декламаторів, юних поетів «Живи, Кобзаре, в пам’яті людській». Переможці відбіркових етапів, які пройшли в 6 освітніх округах району, зібралися в ошатному залі будинку культури села Рачин аби не просто вшанувати пам'ять геніального поети, а й серцем відчути його невмируще слово, продемонструвати велику повагу і незмінну любов до світоча національної української  літератури.

Поет, ставши «апостолом правди і науки» ще за життя, виховав своїм словом нову генерацію борців української державності. Він став голосом народу та є голосом нащадків ХХІ століття. Наша країна знову переживає важкі часи, і залишені нам у спадок вірші Кобзаря, як ніколи, актуальні та пророцькі. Вони знову пробуджують українську націю, спонукають до боротьби, справедливості та волі.

У конкурсі взяли участь 23 читці-декламатори і юні поети з 15 загальноосвітніх навчальних закладів, переможці відбіркових етапів.

За рішенням журі конкурсу-огляду кращими читцями-декламаторами визнано:

Власюк Наталію, ученицю Рачинської загальноосвітньої школи  І-ІІ ступенів;

Літковця Артура, Юрківа Юліана, учнів Іваннівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів.

У номінації  “Юні поети” перемогу  здобули:

Рогаль Анна, учениця Мирогощанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів;

Школярчук Марія, учениця Грядківського навчально-виховного комплексу.

У номінації  “Інсценізація творів Т.Г.Шевченка” переможцями стали колективи Квітневської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (І вікова категорія), Микитицької загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів (ІІ вікова категорія).

У ході конкурсу вірші Тараса Шевченка, власні поезії юних поетів Дубенщини засяяли новими гранями, стали своєрідним поштовхом для переосмислення глибокої суті людського буття.

__________________________________________________________________________________________

24 лютого 2017 року на базі Дубенського районного методичного кабінету проведено засідання «круглого столу» з теми «Профілактика негативного впливу соціальних мереж: соціально-психологічні аспекти саморуйнівної поведінки учнівської молоді». У засіданні взяло участь 15 практичних психологів та 7 соціальних педагогів навчальних закладів району.

Працівникам психологічної служби даний перелік методик для виявлення психологічного стану дітей.

Під час роботи працівники психологічної служби розробили поради для батьків, як вберегти своїх дітей від небезпечних ігор.

Керівник районної психологічної служби Харчишина М.О. продемонструвала присутнім майстер-клас з лялькотерапії, як метод психологічної допомоги особистості.

___________________________________________________________________________________________

24 лютого 2017 року на базі Сатиївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів проведено засідання районної психолого–медико-педагогічної консультації. Батькам, педагогам надано індивідуальні консультації щодо навчання та виховання дітей.

___________________________________________________________________________________________

24 лютого 2017 року на базі відділу освіти пройшло методичне об’єднання вихователів ГПД з теми “Здоров’язберігаючі аспекти життєдіяльності вихованців ГПД”.

Перед присутніми виступили керівник МО вихователів ГПД, вихователь Рачинської ЗОШ І-ІІ ступенів Білецька О.І та вихователь Варковицької гімназії Володько Р.В.

Керівник МО Білецька О.І. провела виховне заняття з елементами тренінгу  “Здоров’я – цінність нашого життя”.

Методист районного методичного кабінету Грогуль Л.М. презентувала матеріал для проведення валеохвилинок.

Присутні за круглим столом обговорили проблеми з питань збереження та зміцнення здоров’я школярів.

__________________________________________________________________________________________

24 лютого 2017 року на базі районного методичного кабінету відбулося засідання методичного об’єднання вчителів інформатики Дубенського району з теми «Реалізація конкурентоспроможної особистості через систему позакласної роботи з інформатики», в якому взяли участь 25 вчителів інформатики району.

На засіданні методичного об’єднання розглядались питання:

-  Організаційні форми і  зміст позакласної роботи з інформатики.

-  Тести як вимірники навчальних досягнень учнів  за курс інформатики.

-  Безпечна робота учнів у мережі Інтернет.

-  Аналіз олімпіад і конкурсів.

Вчителі  обмінялись досвідом   організації позакласної роботи з інформатики.

Також було проведено діагностування членів методичного об’єднання з метою планування роботи на наступний навчальний рік.

_________________________________________________________________________________________

Граючись -  навчаємо…

Покращення якості освіти залежить від ефективного впровадження компетентнісного підходу до навчально-виховного процесу. Сучасний  світ вимагає від школи створення умов для формування в учнів відповідального та компетентного ставлення до життя, потреби в само­пізнанні, саморозумінні, самовдосконалення.

Упровадження компетентнісного підходу на уроках художньої культури спрямовано на фор­мування в учнів полікультурних, соціальних, пізнавальних, особистісних компетентностей, продук­тивної творчої діяльності тощо.

Ключові компетентності є універсальними, фор­муються завдяки предметному й міжпредметному змісту. Міжпредметні компетентності форму­ються методом проектів, що дає змогу особистості діяти відповідно до певних життєвих і навчаль­них ситуацій завдяки засвоєним знанням, умін­ням і навичкам, набутому досвіду. Відбувають­ся певні інтеграційні процеси, за яких учні, ство­рюючи проект, з одного боку, здобувають мистецькі знання, а з іншого — опановують інформаційно-комунікативні технології.

Багатовекторний педагогічний впливу на художньо-естетичну діяльність учнів має метод проектів — прогресив­ний напрям конструктивізму, позитивних емо­цій, конкретики, результативності, успішності.

Що є предметом проектної діяльності на уро­ках художньої культури? Як залучити учнів до проектної діяльності?  Що лежить в основі проектного навчання?  Як формуються предметно пізнавальна,  міжпредметна, загальнокультурна, інформаційна та соціально-трудова компетентності? Відповіді на ці  та інші питання отримали вчителі художньої культури у ході семінару-практикуму з теми «Формування базових компетентностей школярів на уроках художньої культури методами та засобами проектних технологій», який 23 лютого 2017 року було проведено на базі Тараканівської ЗОШ І-ІІІ ступенів з метою ознайомлення із теоретичними та практичними аспектами впровадження в систему  роботи вчителів художньої культури технології проектного навчання. Девізом заняття стали слова британських психологів П.Хані та А.Мамфорда: «Потрібно допомагати людям ефективно навчатися,  замість того, щоб передавати їм непотрібні знання».

У теоретичному блоці семінару із науково-теоретичними основами використання технології проектної діяльності  в сучасній школі ознайомила педагогів методист Ірина Панасюк. Вчитель Привільненської ЗОШ І-ІІІ ступенів  Леся Гандзюк  розкрила сутність проектування на уроках художньої культури та у позакласній роботі, а досвідом формування у школярів прагнення до творчого успіху шляхом використання творчих завдань поділилася Марія Фонова, педагог Судобицької ЗОШ І-ІІ ступенів.

Родзинкою заходу стала презентація творчого учнівського Арт-квест-проекту  «Подорож у чарівний світ мистецтва», до якого учасників семінару  долучили учні 10-11 класів та вчитель художньої культури Тараканівської школи Ольга Чорнобай. Педагоги району стали активними учасниками квесту, сумлінно виконували підготовлені учнями завдання, намагаючись вибороти перемогу для своїх команд: переглядали та аналізували документальний фільм про українського мистецтвознавця Бориса Возницького, укладали карту  архітектурних пам’яток Рівненщини,  розміщували експонати в музеї декоративно-прикладного мистецтва, співали, малювали, танцювали, створювали живі скульптури, розгадували мистецькі ребуси тощо.

Енергійним був і підсумково-рефлексійний етап семінару, під час проведення якого учасники підбили підсумки заходу та  «кинули свої  п’ять копійок» у методичний гаманець.

__________________________________________________________________________________________

Бібліотека – це накритий стіл ідей, за який запрошений кожен,

за яким кожен знайде ту їжу, яку шукає;

це – архів, куди одні поклали свої думки і відкриття,

а інші беруть їх для зростання.

(Герцен О.І.)

23 лютого 2017 року на базі Варковицької гімназії пройшло методичне об’єднання шкільних бібліотекарів з теми: «Бібліотека – інформаційний центр навчального закладу».

В ході роботи методичного об’єднання  обговорювалися питання про сучасну шкільну бібліотеку, як осередок спілкування й виховання, який навчає учнів та вчителів адаптуватися в насиченому інформаційному світі.

Була проведена хвилинка релаксації «Дозволь собі бути щасливим».

Відбулася зустріч з місцевою поетесою Омелянюк Н.Р., де учасники семінару ознайомилися з творчістю поетеси, та яка презентувала нову віршовану дитячу  абетку.

__________________________________________________________________________________________

22 лютого 2017 року на базі Дубенського медичного коледжу відбулось засідання методичного об'єднання вчителів біології. Педагоги району зустрілись з викладачами хірургії Романюком І.В., Палійчуком Р.І. та волонтером "Рівнетакмед" Романом Комаринцем, які разом зі студентами коледжу продемонстрували різні методи надання домедичної допомоги при кровотечах, переломах, опіках, враженнях електричним струмом, отруєннях.

Вчителі біології самі стали учасниками практичних занять, так як в парах відпрацьовували методику надання домедичної допомоги.

__________________________________________________________________________________________

17 лютого 2017 року в залі засідань Дубенської районної ради пройшла ХІV виставка-ярмарок педагогічної творчості “Освітянські обрії Дубенщини - 2017”, мета якої - демонстрування досягнень педагогів навчальних закладів  у впровадженні сучасних освітніх технологій, поширення кращого педагогічного досвіду.

Захід, який став справжнім святом краси інтелекту та професійного спілкування,  незмінно відбувався за участю особистостей, які поважають та цінують педагогічну працю, завжди авторитетно підтримують освітянські надії, прагнення та починання - голови Дубенської райдержадміністрації Юрія Парфенюка, заступника голови Дубенської райдержадміністрації Наталії Левшенюк, начальника відділу освіти райдержадміністрації Галини Вознюк.

У 10 номінаціях «Управління освітою», «Методична робота з педагогічними кадрами», «Виховна робота», «Робота з обдарованими учнями», «Українська мова та література», «Іноземна мова», «Зарубіжна література», «Історія», «Основи правознавства», «Позашкільна освіта» представлено на конкурс 168 робіт. Свої творчі здобутки презентували усі загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів, І-ІІ ступенів, І ступеня, 7 навчально-виховних комплексів, позашкільні навчальні закладів, що перебувають у підпорядкуванні відділу освіти райдержадміністрації.

Активними учасниками стали педагоги шкіл, які перебувають у підпорядкуванні Мирогощанської, Привільненської сільських, Смизької селищної рад.

Серед педагогічних колективів, що представили найбільше  робіт,  відзначених грамотами переможців, - Варковицька гімназія, Мирогощанська, Тараканівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Тростянецький НВК, Будинок учнівської молоді, Станція юних туристів.

Експертна комісія відзначила 51 роботу, автори яких продемонстрували оригінальні педагогічні рішення, авторські підходи як до змісту, так і до побудови педагогічного процесу та відзначені грамотами переможців відділу освіти Дубенської РДА за І, ІІ, ІІІ місця.

20 педагогів відзначені Дипломами лауреатів районного методичного кабінету за актуальність змісту та практичне спрямування методичних розробок.

Особливу святкову атмосферу теплим словом вдячності за вчительську працю, дотепними жартами, ліричними піснями створювали вихованці та педагоги Тростянецького НВК.

__________________________________________________________________________________________

16 лютого 2017 року проведено виїзне засідання районної психолого–медико-педагогічної консультації. Обстежено дітей-інвалідівв домашніх умовах. Батькам надано індивідуальні консультації щодо соціальної адаптації та інтеграції в суспільне життя дітей зі складними вадами розвитку.

__________________________________________________________________________________________

16 лютого 2017 року на базі Малосадівського НВК відбулось засідання школи становлення молодого вихователя  з теми: «Впровадження  в практику роботи гуманістичних ідей В.Сухомлинського». З метою формування професійної майстерності учасники школи ознайомились з тематичною папкою «Спадщина В.Сухомлинського та ефективне використання її в роботі».

Педагоги  М.Паращинець  та К.Корда  провели відкрите інтегроване заняття. Присутні могли спостерігати складові заняття, рівень знань дітей, можливості використання ІКТ на  занятті, майстерність вихователя та музкерівника.

Л.Павелко, керівник ШСМВ звернула особливу увагу учасників на організацію розвивального середовища у груповій кімнаті як важливого чинника розвитку творчої особистості дошкільника та запропонувала вихователям підготувати презентації  даного питання «Наша група найкраща».

Л.Бастюченко, методист РМК надала рекомендації щодо ефективності використання  гуманістичних ідей В Сухомлинського у роботі з дітьми  дошкільного  віку.

Зустріч педагогів пройшла в результативній та творчій атмосфері.

__________________________________________________________________________________________

16 лютого 2017 року на базі Здовбицької ЗОШ І-ІІ ступенів відбувся семінар-практикум вчителів англійської мови з теми «Організація проектної діяльності на уроках англійської мови».

Методист районного методичного  кабінету, Токар Валентина Іванівна, ознайомила учасників семінару із програмою та метою проведення заходу і розповіла про нові тенденції  у впровадженні даної методики на уроках англійської мови.

В ході роботи вчитель Тараканівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, Максімова Л. Є., запропонувала педагогам  розглянути теоретичні аспекти поняття «проект» та ознайомитись з особливостями організації проектної діяльності на уроках англійської мови.

Цікавим досвідом з використання вебквесту  як однієї з форм проектної роботи, поділилася вчитель Жорнівського навчально-виховного комплексу Семенюк-Тимошишина О.І.

Вчителі англійської мови мали можливість спостерігати практичне  застосування набутих знань під час проведення  уроку, вчителем англійської мови  Малосадівського НВК, Рокіцькою І. В.

Також педагоги району  взяли активну участь у тренінговому занятті, яке підготувала та провела вчитель Здовбицької ЗОШ І-ІІст., Кривко В.М. Працюючи у групах, творчо та з ентузіазмом вони виконували всі інтерактивні вправи, що були запропоновані.

Як результат – вчителі англійської мови отримали практичні рекомендації щодо використання проектного методу у підвищенні ефективності навчання з використанням ІКТ.

__________________________________________________________________________________________

15 лютого 2017 року відбувся районний збір лідерів учнівського самоврядування загальноосвітніх навчальних закладів Дубенського району.

У ході засідання районної ради старшокласників «Темп»  лідерами проаналізовано стан реалізації спільних програм і проектів у 2016-2017 навчальному році, обговорено пріоритетні напрями діяльності органів учнівського самоврядування.

Координатор районної ради старшокласників Кіриченко Роман Михайлович провів заняття  з теми  «Інніціатива – найважливіший ресурс  розвитку учнівського самоврядування». Мета його проведення: формування досвіду громадянської взаємодії шляхом активного залучення школярів до самоврядування, створення життєздатних органів учнівського самоврядування, які сприяли б формуванню соціальної активності та соціальної відповідальності.

__________________________________________________________________________________________

14.02.2017 року на базі  Привільненської ЗОШ І-ІІІ ступенів Привільненської сільської ради, з метою ефективного впровадження в педагогічну практику компетентнісно орієнтованої стратегії навчання,  відбулося районне методичне об’єднання вчителів географії з теми «Компетентнісний підхід як інноваційний напрям у навчанні географії та економіки».

В ході роботи методичного об’єднання обговорювались питання «освітньої» та «предметної» компетентності, ключових компетентностей визначених у Державному стандарті базової і повної загальної середньої освіти. Значна роль надавалась питанням освітніх технологій та методик компетентнісної освіти та технологіям оцінювання компетентностей учнів.

Сучасний компетентнісно орієнтований урок географії провів з учнями 8 класу вчитель географії Привільненської ЗОШ І-ІІІ ступенів Карпюк С.П.

За темою методичного об’єднання було надано методичну допомогу вчителям географії щодо структури  компетентнісного уроку  та вимог щодо його підготовки та  проведення.

Методичне об’єднання проведено на високому науковому та методичному рівні.

__________________________________________________________________________________________

ЦІКАВІ ТА ЗМІСТОВНІ ВИХІДНІ ГУРТКІВЦІВ

РАЙОННОЇ СТАНЦІЇ ЮНИХ ТУРИСТІВ

12 лютого 2017 року, чудового зимового дня, вихованці комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів», які навчаються у гуртку «Лижний туризм» на базі Стовпецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, під керівництвом директора райСЮТур - свого наставника, Кравця Ігоря Васильовича, здійснили навчально-тренувальний одноденний лижний похід. Метою заходу була підготовка групи гуртківців до лижного походу ІІІ ступеня складності територією Дубенщини.

Юні лижники під час тренувального походу пересувалися за маршрутом: с. Семидуби –   с. Гірники – с. Збитин – с. Липа – с. Мирогоща і подолали 20 кілометрів засніжених просторів даних населених пунктів та освоїли прокладання лижні відкритою місцевістю, лісовими масивами та болотом.

Прибувши до пагорбів села Липа туристи провели відпрацювання технічних лижних етапів та тактичних завдань: швидкісний спуск, спуск з гальмуванням в квадраті, спуск з поворотами, долання лісового завалу, гущавини, спуск-підйом «ялинкою», «драбинкою» та інших. Після результативних тренувань, учасники походу відправилися до села Мирогоща, яке було кінцевою точкою маршруту.

Повернувшись до свого рідного Стовпця, юні туристи-лижники були переповнені новими враженнями та емоціями і вже готуються знову вирушати на підкорення нових лижних маршрутів.

методист райСЮТур

К. Маркопольська

__________________________________________________________________________________________

10 лютого 2017 року на базі Білогородського НВК відбулося засідання методичного об’єднання вчителів математики Дубенського району з теми «Діяльність учителя як інноваційна педагогічна система»,  в якому взяли участь  20 вчителів математики району.

На засіданні методичного об’єднання розглядались питання:

-    Вплив атестації на самовдосконалення та саморозвиток особистості педагога

-          Підсумки математичних олімпіад та конкурсів.

-          Підготовка учнів до підсумкової державної атестації та  ЗНО з математики.

Вчителі математики поділились досвідом з впровадження  сучасних освітніх технологій на уроках математики.

Вчителем математики Білогородського НВК Бабійчуком О.В.  був проведений відкритий урок математики  у 6 класі з теми «Віднімання раціональних чисел»,  який обговорили  вчителі математики.

___________________________________________________________________________________________

8 лютого 2017 року на базі Плосківської ЗОШ І-ІІ ступенів відбувся семінар–практикум керівників шкільних методичних об’єднань класних керівників навчальних закладів Дубенського району.

Враховуючи суспільно-політичну ситуацію, що склалася в Україні, усе більшої актуальності набуває виховання в молодого покоління почуття патріотизму, відданості загальнодержавній справі зміцнення країни, активної громадянської позиції . Отже, навчальний заклад має стати для кожної дитини осередком становлення громадянина-патріота України, готового самовіддано розбудовувати країну як суверенну, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу. Національно-патріотичному вихованню школярів і був присвячений семінар. Класні керівники обмінювалися досвідом з питання організації функціонування волонтерських загонів, висловили свої міркування про те, що потрібно зробити, щоб виховати в дитини почуття патріотизму, національної гордості і самосвідомості.

Досвід роботи Плосківської ЗОШ І-ІІ ступенів з національно-патріотичного виховання презентувала Тетяна Іванівна Хомедюк.  Вечір пам’яті «Герої назавжди залишаться в наших серцях», який підготувала вона як класний керівник 8 класу, не залишив байдужим жодного з учасників семінару. Захід був присвячений вшануванню пам’яті загиблих під час Революції  гідності на Майдані та воїнів-земляків -  учасників АТО.

На вечорі пам’яті були присутні матері загиблих юнаків: Ніла Олексіївна Шатнік, мама Петра Накидалюка, віра Миколаївна Полицяк, мама Петра Полицяка. Життя, боротьба і смерть їх синів (Петро Накидалюк  загинув на бойовому посту, Петра Полицяка вороги закатували) – приклад істинного патріотизму, жертовності в ім’я рідного краю, в ім’я України-неньки.

Величезне жовто-блакитне полотнище, червоно-чорний і синьо-жовитий прапори, живі квіти і запалені лампадки як символ скорботи і вічної пам’яті біля портретів загиблих воїнів-героїв, емоційні виступи школярів і невичерпна туга в очах матерів – усе схвилювало, глибинно торкнулося душі.

___________________________________________________________________________________________

Беручи до уваги сучасні виклики, спрямовані на входження України у європейський простір, відділом освіти райдержадміністрації, районною методичною службою, керівниками закладів освіти все активніше вживаються заходи щодо активізації міжнародного співробітництва між навчальними закладами Дубенщини та закордонними навчальними закладами й установами освіти шляхом участі у проектах, програмах, підписання угод, опрацювання намірів.

Знаковим із цього приводу видався тиждень, що минув. 30-31 січня 2017 року колектив Вербської ЗОШ І-ІІІ ступенів Дубенської районної ради зустрічав гостей із селища Позездже Венгожевського повіту Вармінсько- Мазурського воєводства Республіки Польща. Візит польських колег логічно завершившя підписанням угоди про співпрацю між колективами шкіл Верби та комплексу шкіл Позездже.

04 лютого 2017 року закордонні гості, які перебували на Дубенській землі з метою підписання Угоди про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво між Дубенським районом та Седлецьким повітом, побували у Семидубському аграрному ліцеї та Варковицькому навчально-виховному комплексі.

Зустріч Даріуша Стопи, старости Седлецького повіту, Гжегоша Гурама, мера гміни Котунь, Марка Блашчика, директора Будинку творчості у супроводі Юрія Парфенюка, голови Дубенської РДА, та його заступників Володимира Іщука, Наталії Левшенюк, Андрія Бронського, заступника голови Дубенської районної ради, розпочалася щирим віншуванням гостей ліцеїстами, сердечним виконанням учнями та педагогами вітальної «Пісні дружби» рідною мовою та польської народної пісні «Гей, соколи!».

Освітню галузь Дубенського району презентувала Галина Вознюк, начальник відділу освіти райдержадміністрації. Галина Федорівна зазначила, що для педагогів Дубенського району, які зацікавлені питаннями покращення якості освіти через партнерську взаємодію з закладами та установами на регіональному та міжнародному рівнях, участь в міжнародних програмах та проектах, спрямованих на інтеграцію України в Європейське співтовариство, зустріч є вагомою та надзвичайно відповідальною. Керівник освітньої галузі Дубенського району висловила сподівання, що учням та педагогам закладів освіти Седлецького повіту цікаво буде ознайомитись з діяльністю наших шкіл та садочків. Зокрема з тим, як впроваджуються інформаційно-комп’ютерні та інші сучасні технології, як організовано дозвілля та позанавчальна діяльність школярів, як підтримуються й примножуються родинні традиції, формується почуття національної гідності, гордості за родину, країну, свій народ засобами музейної педагогіки та виховання.

Далі членам польської делегації запропонували ознайомитись із роботою Семидубського аграрного ліцею і ЗОШ І-ІІ ступенів (директор Галина Сухолейстер, заступники – Людмила Смоляр, Наталія Білецька, Валентина Синюк), його матеріально-технічною базою. Під час експрес-візитівки  гості завітали на уроки економіки в 11 класі (старший учитель Лариса Ондрей),  математики в 10 класі (вчитель-методист Ігор Пшеничний), на заняття секції «Волейбол» (старший учитель Олександр Бованко).      Сердечним було спілкування з другокласниками, вихованцями старшого вчителя Тетяни Лічної, на засіданні студії «Духовність», юними екскурсоводами шкільного музею (старший учитель Людмила Степановська).

Із захопленням учні Семидубського ліцею розповідали про результати творчої діяльності у гуртках «Садівництво», «Бджільництво», «Квітникарство», «Мистецтво вишивання» під керівництвом педагогів- наставників Ярослави Пшеничної, Василя Солованюка, Петра Здолбіцького, Ольги Радчук. А гуртківці – юні кулінари почастували гостей традиційною українською стравою – варениками, зуміли подивувати всіх присутніх і різноманітністю, і смакотою начинок!

Та особливо вразило гостей те, що учні навчального закладу в селі Семидуби з гордістю та захопленням розповідали про свій навчальний заклад, про історію рідного села, про свої успіхи та досягнення польською мовою, вивчення якої розпочали минулого навчального року. А навчає їх молодий творчий педагог Віталія Ольхович, яка цього дня успішно виконала роль перекладача.

Тепло та сердечно пройшла зустріч польської делегації і у Варковицькому навчально-виховному комплексі, який очолює Олена Парфенюк. Після знайомства з відданими улюбленій професії педагогами, з щирими та безпосередніми в спілкуванні дошкільнятами та молодшими школярами, гості з Республіки Польща засвідчили, що й цей заклад освіти Дубенщини - європейський за формою та український за змістом.

Таким чином, упевнено можна стверджувати, що налагодження партнерських зв’язків та розширення міжнародної співпраці дає змогу підвищувати фаховий рівень педагогів, набувати досвіду впровадження інформаційних технологій в освіті, формувати нові світоглядні засади сучасного навчального-виховного процесу, залучати учнів та вчителів до науково-дослідної, пошукової, експериментальної та практичної діяльності в рамках міжнародних проектів і програм.

Наталія Мельнікова, завідувач Дубенського

районного методичного кабінету

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Наказом  Міністерства освіти і науки України №405 від 8 квітня 2016 року «Про затвердження плану заходів щодо запобігання торгівлі людьми на період до 2020 року» передбачено забезпечення підготовки педагогічних працівників до проведення заходів з дітьми з питань безпечної міграції та впровадження програми з попередження торгівлі людьми «Особиста гідність. Безпека життєдіяльності. Громадянська позиція», яка спрямована на допомогу педагогам у вихованні відповідальної, свідомої та думаючої особистості.

Саме на виконання цього завдання  1 лютого 2017 року на базі Тараканівської ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено семінар-тренінг «Методика впровадження програми виховних заходів з протидії торгівлі людьми «Особиста гідність. Безпека життєдіяльності. Громадянська позиція», яка була розроблена Українським фондом «Благополуччя дітей» у співпраці з Представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні для учнів 7-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів.

У семінарі взяли участь класні керівники, практичні психологи та соціальні педагоги Вербського, Малосадівського, Мильчанського, Повчанського і Тараканівського навчальних закладів, які ознайомилися з методикою впровадження зазначеної програми та особливостями її використання.

В результаті навчальних заходів педагоги розробили власні алгоритми впровадження програми та проводитимуть заняття з дітьми та батьками за презентованою програмою на базі своїх навчальних закладів.

____________________________________________________________________________________________

Юні дослідники Дубенської райСЮТур здобули бронзу

у конкурсі туристсько-краєзнавчих експедицій

З метою залучення учнівської молоді до активних форм громадянського та національно-патріотичного виховання підростаючого покоління засобами туристсько-краєзнавчої роботи у вересні – січні поточного навчального року проведено Всеукраїнський конкурс на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край».

Керівники гуртків Дубенської райСЮТур постійно залучають своїх вихованців до активної краєзнавчої та пошуково-дослідницької роботи, яка сприяє кращому вивченню історико-культурної спадщини українського народу, дає можливість краще зрозуміти минуле рідного краю. Саме такою роботою уже не перший рік займаються гуртківці комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» – учасники пошукової групи на базі Смизької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Смизької селищної ради, під наставництвом керівника гуртка «Археологічне краєзнавство» Юрчика Євгена Миколайовича.

Одним з етапів участі у конкурсі, було проведення походу ІІ ступеня складності за маршрутом протяжністю понад 60 кілометрів: смт. Смига – с. Буща – с. Велика Іловиця Тернопільська область – с. Антонівці Тернопільська область – с. Стіжок Тернопільська область – с. Лішня Тернопільська область – смт. Смига. Даний похід дав можливість учасникам пошукової групи: відвідати пам’ятку архітектури в селі Буща       Свято-Олексіївську церкву побудовану в 1906 році, пройтися шляхами воїнів ОУН-УПА по території музею під відкритим небом «Табір ОУН-УПА «Волтнь-Південь» (Тернопільська обл.), покласти квіти до пам’ятного знаку бою між повстанськими та німецькими загонами, напитися цілющої води з гідрологічної пам’ятки джерела Святої Анни (с. Лішня) та  піднятися на одну з вершин Кременецьких гір – гору Уніас та побачити там залишки давньослов’янського поселення ХІ-ХІІІ століття.

Завдяки плідний праці та любові до рідного краю, в обласному турі вихованці гуртка: Кічер Олег, Крук Катерина, Антонюк Денис, Слівінський Андрій, Приходчук Юлія, Гончарук Мар’яна, Панасюк Віктор, Дмитрук Богдан, під керівництвом керівника гуртка Юрчика Євгена Миколайовича, за звіт про туристсько-краєзнавчу експедицію походу за темою «Шляхами героїв», посіли ІІІ місце та були нагороджені грамотами управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації та комунального закладу «Рівненська обласна станція юних туристів» Рівненської обласної ради.

Пішохідні походи різного ступеня складності дають можливість вихованцям Дубенської райСЮТур більш детальніше дослідити та відкрити нові горизонти для себе з історії, географії та фольклору рідного краю, тому бажаємо нашим юним туристам наснаги, терпіння та впевненості у прокладанні нових туристських маршрутів.

К. Маркопольська,

методист райСЮТур

 

____________________________________________________________________________________________