Березень 2017 року

Березень 2017 року

Друк

 

30-31 березня 2017 року в місті Рівному проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Науково-методичні основи професійного розвитку керівних і педагогічних кадрів в умовах випереджувальної післядипломної освіти», у роботі якої взяли участь і педагоги Дубенщини.

Сухолейстер Галина Володимирівна, директор Семидубського аграрного ліцею і ЗОШ І-ІІ ступенів,  провела майстер-клас "Сучасні підходи до розвитку оптимального освітнього середовища сільської школи" у секції керівників загальноосвітніх навчальних закладів.

___________________________________________________________________________________________

Проведено ІІ етап олімпіади "Юне обдарування - 2017"

31 березня 2017 року на базі Тараканівської ЗОШ І-ІІІ ступенів  проведено ІІ етап олімпіади "Юне обдарування - 2017" серед учнів четвертих класів з української мови, математики та природознавства. В олімпіаді взяли участь 69 учнів із 34 загальноосвітніх навчальних закладів. Переможці олімпіади:

Українська мова:

І місце – Колінський Ілля, учень Вербської ЗОШ І-ІІІ ст.;

ІІ місце – Зух Тетяна, учениця Мирогощанської ЗОШ І-ІІ ст.;

ІІІ місце – Радчук Катерина, учениця Семидубського аграрного ліцею;

ІІІ місце – Добридник Марія, учениця  Квітневської ЗОШ І-ІІІ ст.

Математика:

І місце – Ніколайчук Роман, учень Вербської ЗОШ І-ІІІ ст.;

ІІ місце – Ткачук Анастасія, учениця  Липенської ЗОШ І ст.;

ІІІ місце – Козачук Борис, учень Птицької ЗОШ І-ІІ ст.;

ІІІ місце – Копилов Роман, учень Смизької ЗОШ І-ІІІ ст.;

ІІІ місце – Гаврилюк Денис, учень Мирогощанської ЗОШ І-ІІІ ст.

Природознавство:

І місце – Якута Ірина, учениця  Білоберізької ЗОШ І-ІІ ст.;

ІІ місце – Окренець Вікторія, учениця Білогородської ЗОШ І-ІІ ст.;

ІІІ місце – Сотська Катерина, учениця Семидубського аграрного ліцею;

ІІІ місце – Бронський Максим, учень Варковицького НВК.

__________________________________________________________________________________________

На виконання плану заходів відділу освіти Дубенської райдержадміністрації, комунальної установи “Дубенський районний методичний кабінет при відділі освіти Дубенської райдержадміністрації”, з метою покращення військово - патріотичного виховання молоді та підготовки молоді до служби в ЗСУ, за сприяння Дубенської районної організації Товариства сприяння обороні України 31 березня 2017 року на базі  Тараканівської ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено районну Спартакіаду серед допризовної молоді з підтягування на перекладині, метанні гранати, бігу на 100 та 3000 метрів, стрільби з ПМ гвинтівки. У змаганнях взяли участь учні з 11 загальносвітніх шкіл І-ІІІ ступенів. Загальна кількість учасників змагань – 33 учні.

Переможцями та призерами змагань стали учні:

-           підтягування на перекладині:

1 місце -  Добровольський Роман, 10 клас, Повчанська ЗОШ І-ІІІ ст.;

2 місце – Сіранчук Максим, 11 клас, Повчанська ЗОШ І-ІІІ ст.;

3 місце – Бондарчук Артем, 11 клас, Мильчанська ЗОШ І-ІІІ ст.;

- Ковальчук Ярослав, 11 клас Княгининська ЗОШ І-ІІІ ст.

-  біг 100 метрів:

1 місце – Кравець Дмитро, 11 клас, Квітневська ЗОШ І-ІІІ ст.;

2 місце – Панасюк Василь, 10 клас, Стовпецька ЗОШ І-ІІІ ст.;

3 місце – Степанюк Дмитро, 11 клас, Вербська ЗОШ І-ІІІ ст.;

- метання гранати:

1 місце – Палійчук Володимир, 10 клас, Соснівська ЗОШ І-ІІІ ст.;

2 місце – Музичук Василь, 11 клас, Привільненська ЗОШ І-ІІІ ст.;

3 місце – Герасимчук Олег, 11 клас, Соснівська ЗОШ І-ІІІ ст.;

- Пелех Дмитро, 11 клас, Соснівська ЗОШ І-ІІІ ст.

- стрільба з ПМ гвинтівки:

1 місце – Владимірський В’ячеслав, 10 клас, Мильчанська ЗОШ І-ІІІ ст.;

2 місце – Соляр Вадим, 11 клас. Княгининська ЗОШ І-ІІІ ст.;

3 місце – Бондарчук Артем, 11 клас, Мильчанська ЗОШ І-ІІІ ст.;

- біг 3000 метрів:

1 місце – Пелих Дмитро, 11 клас, Соснівська ЗОШ І-ІІІ ст.;

2 місце – Герасимчук Олег, 11 клас, Соснівська ЗОШ І-ІІІ ст.;

3 місце – Кравець Дмитро, 11 клас, Квітневська ЗОШ І-ІІІ ст..

Загальнокомандні місця:

1 місце – Вербська ЗОШ І-ІІІ ступенів (вчитель ЗВ Пєтіков О.Д.);

2 місце – Мильчанська ЗОШ І-ІІІ ступенів (вчитель ЗВ Солоняк С.М.)

3 місце – Княгининська ЗОШ І-ІІІ ступенів (вчитель ЗВ Дещинський С.М.)

 

Головний суддя Спартакіади допризовної молоді                             П.Грисюк

__________________________________________________________________________________________

З метою профілактики насильства та жорстокості серед дітей, ознайомлення соціальних педагогів району з проблемою насильства в сім’ї та шкільному середовищі 31 березня 2017 року на базі Мильчанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів відбулося засідання методичного об’єднання соціальних педагогів з теми «Дитина в ситуації шкільного насильства. Запобігання   булінгу в шкільному середовищі.  Кібербулінг».

Керівник районної психологічної служби Харчишина М.О., виступила перед присутніми з теми «Соціально-економічні виклики і проблеми в дитячому середовищі. Ризики, які чекають на дитину в сучасному світі».

Габрилевич Н.А., соціальний педагог Мильчанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів провела заняття з елементами тренінгу «Насильство та його прояви в дитячому середовищі».

 

Усі учасники заходу були задоволені співпрацею та висловили вдячність за отриману актуальну та цікаву інформацію.

___________________________________________________________________________________________

29 березня 2017 року в Рівненському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти підведено підсумки ХІV обласного конкурсу-ярмарку педагогічної творчості, в якому взяли участь працівники районного методичного кабінету та педагогічні працівники загальноосвітніх навчальних закладів району.

Із вітальним словом до учасників заходу звернулися начальник управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації Таргонський Григорій Миколайович та ректор Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидат політичних наук Черній Алла Леонідівна.

Цьогоріч освітяни Дубенщини відзначені дипломами управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації за І, ІІ, ІІІ місця у 8-ми з 10-ти номінацій за актуальність та оригінальність педагогічних ідей, інноваційність поданих на обласний конкурс-ярмарок розробок. Зокрема:

Крім робіт, автори яких стали переможцями другого туру конкурсу-ярмарку, експертні комісії відзначили високий рівень поданих методичних розробок, серед яких 67 особливо відрізняються актуальністю змісту та практичним спрямуванням, а авторів нагороджено Дипломами Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Серед них:

___________________________________________________________________________________________

24 та 29 березня 2017 року на базі спортивного залу Варковицької гімназії відбулися районні фінальні змагання з волейболу (дівчата та юнаки) серед збірних команд загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів у залік районної Спартакіади школярів 2016-2017 н.р. Загальна кількість учасників змагань – 140 учнів.

Переможцями та призерами районних змагань з волейболу (дівчата) серед збірних команд загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів стали:

1 місце – Варковицька гімназія;

2 місце – Вербська ЗОШ І-ІІІ ступенів;

3 місце – Мирогощанська ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Переможцями та призерами районних змагань з волейболу (юнаки) серед збірних команд загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів стали:

1 місце – Соснівська ЗОШ І-ІІІ ступенів;

2 місце – Мильчанська ЗОШ І-ІІІ ступенів;

3 місце – Вербська ЗОШ І-ІІІ ступенів.

___________________________________________________________________________________________

29 березня 2017 року на базі Дубенського районного методичного кабінету проведено засідання районної психолого–медико-педагогічної консультації. Батькам, педагогам надано індивідуальні консультації щодо навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами.

___________________________________________________________________________________________

«Впевнений старт орієнтувальників

Дубенської райСЮТур»

26 березня 2017 року у с. Решуцьк Рівненського району розпочався новий сезон змагань зі спортивного орієнтування на Рівненщині, де відбувся І тур змагань «Зелений стадіон - 2017».

«Зелений стадіон» – це багатоетапні змагання зі спортивного орієнтування, що тривають близько року, популяризують здоровий спосіб життя, заняття спортом та гартують спортивний дух молоді. У І етапі взяли участь близько 200 осіб з 12 територій Рівненщини.

Змагання проводилися на дистанціях заданого напрямку у різних вікових групах серед гуртківців комунального закладу «Рівненська обласна станція юних туристів» Рівненської обласної ради, комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» Дубенської районної ради, учнів навчальних закладів Рівненського, Здолбунівського, Володимирецького, Млинівського районів, міста Рівне, Вараш, Бугринської об’єднаної територіальної громади, представників клубу спортивного орієнтування із селища Оржів Рівненського району.

Честь Дубенщини захищали гуртківці комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів»: учні Стовпецької ЗОШ І-ІІІ ступенів (тренер Кравець І.В.), Повчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів (тренер Горнійчук Л.В.), Березької ЗОШ І-ІІ ступенів (тренер Костючок А.М.), Мирогощанської ЗОШ І-ІІІ супенів (тренер Міщук О.С.), та Княгининської ЗОШ І-ІІІ ступенів (тренер Марчук В.М.).

За підсумками змагань почесне ІІІ місце серед юнаків у групі «Ч-16» завоював Карпюк Василь (Стовпецька ЗОШ) та Бугай Олена (Мирогощанська ЗОШ) серед дівчат у групі Ж-14. ІІ місце посіли: Бондарчук Дарина (група Ж-14), Конюкевич Роман (група Ч-16), Пархоменко Сергій (група Ч-14) та Кибукевич Дмитро (група Ч-10) учні Мирогощанської ЗОШ. А переможцем змагань серед дівчат у групі «Ж-16» стала Приходчук Анастасія (Березська ЗОШ).

Переможці та призери змагань були нагороджені дипломами комунального закладу «Рівненська обласна станція юних туристів» Рівненської обласної ради та медалями.

Тож, бажаємо нашим туристам-спортсменам нових тільки вдалих та результативних стартів.

Н. В. Кравець

керівник гуртків

__________________________________________________________________________________________

Якість навчально-виховного процесу значною мірою визначається тим, наскільки враховуються і реалізуються потенційні можливості навчання та розвитку кожної дитини, її індивідуальні особливості. Якими б не були фізичні чи психічні обмеження, поряд з ними у дитини завжди є резерви розвитку, використання яких може суттєво поліпшити якість її життя.

Як свідчить практика передових європейський країн, більшість дітей з особливостями психофізичного розвитку може навчатись у загальноосвітніх школах за умови використання моделі інклюзивної освіти.

З метою поглиблення знань практичних психологів з питань роботи практичного психолога в умовах інклюзивного навчання 24 березня 2017 року на базі Рачинської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів проведено засідання методичного об’єднання практичних психологів з теми «Психологічний супровід інклюзивного навчання, що передбачає приділення належної уваги вивченню індивідуальних якостей дітей з особливими освітніми потребами».

Сторожишин В.М., практичний психолог Рачинської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів виступила перед присутніми з теми «Інклюзія – потреба чи необхідність сьогодення. Завдання та цілі практичного психолога у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами».

Досвід роботи практичного психолога в умовах інклюзивного навчання презентувала практичний психолог Студянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Камінська Т.В. У практичній частині роботи методичного об’єднання практичний психолог Камінська Т.В. провела заняття з елементами тренінгу на тему «Я всміхаюсь сонечку».

Усі учасники заходу були задоволені співпрацею та висловили вдячність за отриману актуальну та цікаву інформацію.

_________________________________________________________________________________________

23  березня 2017  року на базі Тараканівського ДНЗ відбувся районний семінар-практикум для вихователів середніх та старших груп з теми: «Економічне виховання у дитячому садку».  З метою вдосконалення професійної  майстерності,  учасники семінару розглянули питання «Зміст та форми економічного виховання», «Значення куточка економічного виховання у просторі дитячої діяльності».

Вихователь Панасюк Н.М провела інтегроване заняття з математики з елементами економічних понять «В гостях у гнома-Економа», після чого учасники семінару мали змогу проаналізувати виконання поставлених завдань відповідно до програми.

Бастюченко Л.М., методист РМК надала методичні рекомендації щодо застосування  форм, методів та прийомів  навчання та виховання дітей  елементам економіки. А також на засіданні  було підведено аналіз та підсумок роботи за рік. Педагоги подали свої пропозиції щодо вивчення проблемних питань у наступному навчальному році.

__________________________________________________________________________________________

У період 20-22 березня 2017 року у Києві проходив Всеукраїнський конкурс екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу». Честь Рівненщини гідно захистила Афанасієва Яна, учениця 11 класу Вербської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, переможець І (обласного) туру, яка за рішенням журі Всеукраїнського конкурсу посіла ІІ місце серед екскурсоводів музеїв етнографічного профілю.

Успіху старшокласниця завдячує педагогу-наставнику Кот Наталії Іванівні, керівнику музею «Етнографічна світлиця» Вербської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

Вітаємо переможців і бажаємо нових успіхів!

__________________________________________________________________________________________

22 березня 2017 року відбувся семінар методичного об’єднання  вчителів хімії за темою «Формування життєвої позиції учнів, їхньої ціннісної орієнтації засобами хімії як навчального предмета».

Теоретично з доповіддю виступила  Кокоріна Л.М.  «Соціальне спрямування хімічних знань,  уроки з елементами ужиткової хімії». Сухенюк  К.А. розповіла про формування життєвої позиції, ціннісної орієнтації засобами хімії в учнів  при вивчені целюлози, вищих карбонових кислот  у 9 класі, штучних та синтетичних волокон у 11 класі. Про екологічно безпечні способи отримання волокон презентував Крамчинський В.Я.

Практично,  перебуваючи на екскурсії ТОВ «Т – Стиль» на базі Рівненського льонокомбінату,  вчителі хімії мали змогу ознайомитися з сучасним обладнанням та технологією виготовлення тканин різного типу на основі бавовняних та лляних волокон.

__________________________________________________________________________________________

21 березня 2017 року відбувся виїзний семінар вчителів суспільствознавчих дисциплін з теми "Історико-краєзнавча спадщина Волинського краю, архітектурні пам’ятки та старожитності м. Луцька". В ході семінару педагоги Дубенського району мали можливість ознайомитись із архітектурними пам’ятками та старожитностями м. Луцька.

Незабутні враження освітяни отримали від екскурсії Старим містом, відвідування замку Любарта та Волинського краєзнавчого музею. У міському Меморіалі педагоги вшанували пам’ять загиблих воїнів, жертв окупації на Волині у часи ІІ світової війни, героїв АТО.

Семінар сприяв підвищенню фахового та культурного рівня освітян, впровадженню краєзнавства як засобу реалізації принципів компетентнісного підходу в умовах оновлення змісту освіти.

__________________________________________________________________________________________

17 березня 2017 року відбулася  зустріч лідерів учнівського самоврядування навчальних закладів Дубенщини із головою Дубенської районної державної  адміністрації Парфенюком Юрієм Васильовичем та начальником відділу освіти райдержадміністрації Вознюк Галиною Федорівною.

Голова адміністрації ознайомив старшокласників із подіями, що відбуваються у Дубенському районі, із особливостями роботи виконавчої влади, представив учням своїх заступників, керівника апарату та розповів про їх обов’язки.

У приємній обстановці, за чашечкою смачного чаю із цукерками, піднімалися та вирішувалися питання, що турбують сучасну молодь. Учні мали можливість задати запитання стосовно розвитку району,  освіти, висловити свої пропозиції щодо покращення шкільного життя.

Наприкінці зустрічі Юрій Васильович та Галина Федорівна провели для учнів цікаву екскурсію та ознайомили їх із особливостями роботи відділів та структурних підрозділів районної адміністрації.

Тепла зустріч залишила приємні враження.

__________________________________________________________________________________________

17 березня 2017 року на базі РМК проведено методичне об’єднання вчителів 4-х класів із теми “Інтегрований урок як форма організації навчально – виховного процесу”,  у роботі якого взяли участь 36 педагогів району.

Федорук А.А., вчитель початкових класів Повчанської  ЗОШ І-ІІІ ступенів, ознайомив присутніх із змінами підходів до підготовки і проведення уроку як основної форми діяльності четвертокласників.

За “круглим столом” учасники методичного об’єднання обговорили питання щодо планування і проведення інтегрованих уроків.

У практичній частині роботи методичного об’єднання вчителі подивилися фрагмент інтегрованого відеоуроку   з української мови та природознавства в 4 класі ( вчитель Смизької ЗОШ І-ІІІ ст. Прокопчук І.О.), дидактичні матеріали до природознавства “Океанські шати” (витель Смизької ЗОш І-ІІІ ст. Кощук М.А.) та поділились своїми думками, враженнями. Опрацювали нормативні документи щодо проведення ДПА в 4 класі.

__________________________________________________________________________________________

17 березня 2017 року на базі спортивного залу Тараканівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів відбулися районні фінальні змагання з настільного тенісу серед збірних команд загальноосвітніх шкіл І-ІІ ступенів у залік районної Спартакіади школярів 2016-2017 н.р. У змаганнях взяли участь 14 команд. Загальна кількість учасників змагань – 42 учні.

Переможцями та призерами районних змагань з настільного тенісу серед збірних команд загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів стали:

1 місце – Майданська ЗОШ І-ІІ ступенів;

2 місце – Староносовицька ЗОШ І-ІІ ступенів;

3 місце – Грядківський НВК.

__________________________________________________________________________________________

16 березня 2017 року на базі Вербської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулося  засідання Школи становлення молодого виховника на тему «Використання   інтернет-ресурсів у виховному процесі школи».

Молоді педагоги-організатори та заступники директорів з виховної роботи

обґрунтували доцільність використання комп’ютерних технологій у виховному процесі, визначали переваги та ризики використання комп’ютера учнями, вирішували, які заходи профілактики необхідно використовувати, щоб не допустити проблем у використанні комп’ютера, а також ділилися досвідом використання інтернет-ресурсів у виховній роботі школи.

Всі учасники семінару щиро подякували господарям – адміністрації Вербської ЗОШ І-ІІІ ступенів за створені умови і затишну атмосферу для проведення семінару.

__________________________________________________________________________________________

16 березня 2017 року на базі Іваннівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів відбулося засідання Школи Становлення молодого вчителя англійської мови  на тему «Розвиток патріотичних якостей учня засобами іноземної мови».

Методист районного методичного кабінету, Токар Валентина Іванівна, познайомила колег з актуальністю теми розвитку патріотичних якостей учня засобами іноземної мови та презентувала свій досвід роботи з учнями початкової ланки.

З метою підвищення мотивації до знайомства з культурою країни, мова якої вивчається, презентувала свій досвід вчитель англійської мови Жорнівського НВК Тимошишина О.І.

Вчитель Мильчанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенівська, Міщук Л.М., організувала круглий стіл, де молоді педагоги обговорили проблему з даної теми та вирішення її, шляхом впровадження  на уроках англійської мови.

Молоді педагоги Іваннівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів провели відкриті уроки для своїх колег.

__________________________________________________________________________________________

15 березня 2017 року на базі спортивного залу Тараканівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів відбулися районні фінальні змагання з настільного тенісу серед збірних команд загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів у залік районної Спартакіади школярів 2016-2017 н.р. У змаганнях взяли участь 11 команд. Загальна кількість учасників змагань – 33 учні.

Переможцями та призерами районних змагань з настільного тенісу серед збірних команд загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів стали:

1 місце – Мирогощанська ЗОШ І-ІІІ ступенів;

2 місце – Соснівська ЗОШ І-ІІІ ступенів;

3 місце – Варковицька гімназія.

___________________________________________________________________________________________

Чи роздрукували Ви запрошення-перепустку на пробне ЗНО?

Львівським регіональним центром оцінювання якості освіти здійснено розподіл учасників пробного ЗНО за пунктами проведення.

Із 13 березня 2017 року зареєстровані на пробне зовнішнє незалежне оцінювання учасники Волинської, Львівської, Рівненської областей мають можливість роздрукувати запрошення-перепустку для участі у пробному тестуванні.

Для цього необхідно зайти в «Особистий кабінет учасника ПЗНО (за логіном та паролем, який отримали під час реєстрації) на сайті ЛРЦОЯО http://www.lvtest.org.ua .

Нагадуємо, що допуск учасників у пункти проведення пробного ЗНО здійснюється за наявності документа, що посвідчує особу (паспорта чи свідоцтва про народження), запрошення-перепустки у дні проведення тестувань з 10.15 год. до 10 год.50 хв.

Календар пробного ЗНО -2017

01 квітня 2017 р. – українська мова та література

08 квітня 2017 р. – історія України, математика, іноземні мови, географія, фізика, хімія, біологія, російська мова.

__________________________________________________________________________________________

15 березня 2017 року на базі Дубенського районного методичного кабінетупроведено засідання районної психолого–медико-педагогічної консультації. Батькам, педагогам надано індивідуальні консультації щодо навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами.

__________________________________________________________________________________________

Навчально-тренувальний збір гуртківців

Дубенської районної станції юних туристів

З 10 по 12 березня 2017 року в місті Житомир на базі спортивного комплексу Житомирського державного університету ім. Івана Франка був проведений навчально-тренувальний збір кандидатів до збірної команди Рівненської області з пішохідного туризму до участі у якому були запрошені також і гуртківці комунального закладу «Дубенської районної станції юних туристів», учні Стовпецької ЗОШ І-ІІІ ступенів (Грондус Андрій, Карпюк Василь, Чернишевський Богдан, Кішик Володимир, Кот Юрій).

Під час проведення збору діти мали змогу вдосконалити свою спортивну майстерність, підвищити навички долання технічних перешкод з пішохідного туризму, відпрацювати тактичні дії під час проходження дистанцій. Учасники також мали можливість проявити свої особисті уміння та здібності на дистанціях ІV класу, а також попрацювати у командах.

Тож, бажаємо нашим вихованцям в майбутньому тільки вдалих стартів.

 

методист райСЮТур

К. Маркопольська

___________________________________________________________________________________________

«Освіта – найвизначніша з усіх земних благ, але тільки тоді, коли вона найкращої якості. Інакше вона абсолютно марна». Так у свій час влучно висловився Редьярд Кіплінг.

Найкращої якості освіта – пріоритет у діяльності педагогів Дубенщини. А зустріч у форматі засідання Великої методичної ради, що відбулась 10 березня 2017 року за участю начальника відділу освіти Дубенської райдержадміністрації Галини Вознюк, членів науково-методичної ради, керівників районних методичних осередків, директорів шкіл, заступників директорів шкіл з навчально-виховної, навчально-методичної роботи– один із ефективних та дієвих кроків у досягненні високої цілі.

Мета -  вивчення й  узагальнення  педагогічного  досвіду  для  його  подальшого застосування у навчально-виховному  процесі  та  удосконалення професійного рівня педагогічних кадрів району.

Себе презентували 17 педагогів із 15 навчальних закладів, яким у ході атестації 2017 року прогнозується присвоєння, підтвердження педагогічних звань «старший вчитель», «вчитель-методист», «педагог-організатор – методист», «керівник гуртка – методист».

Кожен із виступаючих в рамках відведеного часу (регламент – до 4 хвилин) представляв власні досягнення в роботі, ознайомлював широкий педагогічний загал із методичними розробками за результатами науково-методичної, науково-дослідної діяльності протягом атестаційного періоду, прагнув привернути увагу, інтерес колег до власних цінних якостей.

Дві години професійного спілкування сприяли збагаченню кожного із учасників Великої методичної ради корисними ідеями, які в кінцевому результаті позитивно вплинуть на якість освітнього процесу в закладах освіти нашого району.

__________________________________________________________________________________________

10 березня 2017 року на базі районного методичного кабінету відбулося засідання методичного об’єднання вчителів фізики Дубенського району з теми «Створення і організація роботи шкільного фізичного кабінету у загальноосвітньому навчальному закладі», в якому взяли участь 27 вчителів фізики району.

На засіданні методичного об’єднання розглядались питання:

-  Оснащення шкільних фізичних кабінетів. Проблеми та перспективи.

-  Організація позакласної роботи з фізики та астрономії та підготовка учнів до олімпіад та ЗНО з фізики.

-   Діти та нові інформаційні технології:   позитивні та негативні   наслідки нової культури людського життя.

-   Сучасні методи використання обладнання кабінету фізики  в навчально-виховному процесі з фізики.

-   Аналіз олімпіад і конкурсів.

Вчителі,  які атестуються в 2017 році, презентували  свій досвід роботи.

Також було проведено діагностування членів методичного об’єднання з метою планування роботи на наступний навчальний рік.

__________________________________________________________________________________________

Вчителі німецької мови Дубенського району 09 березня 2017 року після довгих канікул провели першу зустріч у новому році разом із лідером та фаворитом клубу - волонтером фонду Роберта Боша, Грегором Штратеманом. Педагоги обмінялися враженнями, яких накопичилося багато, і перейшли до актуальних обговорень - наближення весни.

Початок весняного сезону у Німеччині традиційно ототожнюється із фестивалями, які розпочнуться одразу після Пасхи. Німці - великі любителі всіляких свят. Берлінський календар, наприклад, завантажений щорічними ярмарками, фестивалями, концертами і шоу буквально "під зав'язку", причому багато хто з них мають міжнародну популярність і дуже популярні у туристів. Вчителі переглянули низку відео, приготованих волонтером, про особливості проведення фестивалів у різних куточках Німеччини. Під кінець зустрічі всі педагоги  поділилися  своїми  враженнями  від зустрічі і почерпнули багато цікавого для роботи зі своїми учнями.

__________________________________________________________________________________________

03 березня 2017 року на базі  районного методичного кабінету проведено засідання динамічної групи вчителів початкових класів з теми “Форми співробітництва вчителя й учнів у процесі навчання”.

Керівник динамічної групи, вчитель Судобицької ЗОШ  Селіверстова Л.В. висвітлила питання з теми “Педагогічна майстерність педагога: шляхи звільнення від стереотипів та шаблонів”.

Ланцута Л.О., вчитель Микитицької ЗОШ,  ознайомила присутніх з основними формами педагогічного співробітництва.

Присутні, за “круглим столом”, обговорили шляхи вирішення якості знань молодших школярів, поділились досвідом роботи.

___________________________________________________________________________________________

Творча лабораторія вчителя образотворчого мистецтва

Головне завдання  учителя образотворчого мистецтва -  створювати захоплюючу емоційно піднесену атмосферу творчості на кожному  уроці мистецтва. Педагог повинен  надихати учнів на творчість! Він повинен бути висококваліфікованим та висококультурним фахівцем, здатним критично оцінювати й творчо сприймати педагогічну дійсність. Високі вимоги до сучасного педагога зумовлені об’єктивними потребами суспільства, новими завданнями, які ставить перед нами життя.

З метою  підвищення фахової майстерності учителів образотворчого мистецтва на основі передачі досвіду педагога-майстра, забезпечення процесу трансформації педагогічного досвіду в практичну діяльність 02 березня 2017 року на базі Птицької ЗОШ І-ІІ ступенів відбулося чергове засідання творчої лабораторії  старшого учителя  Вікторії Шнирук з теми «Творчість як процес і креативність як здатність до творчості».

У практичному блоці  лабораторії педагог ознайомила колег  з малюванням на водному просторі. Вчителі образотворчого мистецтва  створювали  власні композиції в техніці ебру.

Учасники лабораторії  високо оцінили  креативність та індивідуальність учителя та погодилися з думкою, що творчість – це складний процес, що має відповідні етапи і свій механізм, а природні нахили є лише однією з можливостей творчого характеру діяльності людини.

____________________________________________________________________________________________

У перший день весни  на базі Сатиївської  ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся семінар-практикум заступників директорів з виховної роботи з теми  «Удосконалення процесу виховання шляхом вибору ефективних форм виховної роботи».

Заступник директора з виховної роботи Сатиївської  ЗОШ І-ІІІ ступенів Ірина Шовкун презентувала власний посібник «Психолого-педагогічні ідеї  виховання особистості» та окреслила пріоритетні форми виховної роботи, спрямовані на розвиток і виховання учнів у своєму навчальному закладі.

Ольга Чорнобай, методист РМК, акцентувала увагу присутніх на доцільності використання інтерактивних форм у виховному процесі школи.

Родзинкою семінару-практикуму став методичний аукціон «Дієві форми виховної роботи». Кожен учасник зустрічі «продавав» найцікавіші для сучасних учнів форми роботи. Обговоривши переваги та недоліки, учасники семінару «купували» запропоновані ідеї. В результаті «купівлі-продажу» було визначено, що найпопулярнішими та ефективними формами виховної роботи є квест, флешмоб та рольова гра.

навчально-виховного процесу значною мірою визначається тим, наскільки враховуються і реалізуються потенційні можливості навчання та розвитку кожної дитини, її індивідуальні особливості. Якими б не були фізичні чи психічні обмеження, поряд з ними у дитини завжди є резерви розвитку, використання яких може суттєво поліпшити якість її життя.

Як свідчить практика передових європейський країн, більшість дітей з особливостями психофізичного розвитку може навчатись у загальноосвітніх школах за умови використання моделі інклюзивної освіти.

З метою поглиблення знань практичних психологів з питань роботи практичного психолога в умовах інклюзивного навчання 24 березня 2017 року на базі Рачинської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів проведено засідання методичного об’єднання практичних психологів з теми «Психологічний супровід інклюзивного навчання, що передбачає приділення належної уваги вивченню індивідуальних якостей дітей з особливими освітніми потребами».

Сторожишин В.М., практичний психолог Рачинської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів виступила перед присутніми з теми «Інклюзія – потреба чи необхідність сьогодення. Завдання та цілі практичного психолога у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами».

Досвід роботи практичного психолога в умовах інклюзивного навчання презентувала практичний психолог Студянської загальноосвітньої школи     І-ІІІ ступенів Камінська Т.В. У практичній частині роботи методичного об’єднання практичний психолог Камінська Т.В. провела заняття з елементами тренінгу на тему «Я всміхаюсь сонечку».

Усі учасники заходу були задоволені співпрацею та висловили вдячність за отриману актуальну та цікаву інформацію.