Квітень 2017 року

Квітень 2017 року

Друк

ГУРТКІВЦІ ДУБЕНСЬКОЇ РАЙОННОЇ СТАНЦІЇ ЮНИХ ТУРИСТІВ СТАЛИ УЧАСНИКАМИ ВІДКРИТИХ ЗМАГАНЬ З ВОДНОГО ТА ВЕЛОСИПЕДНОГО ТУРИЗМУ «КУБОК ІКВИ 2017»

З 27 по 29 квітня в селищі міського типу Млинів відбулися відкриті змагання серед учнівської молоді з водного та велосипедного туризму «Кубок Ікви 2017». У змаганнях з велосипедного туризму взяли участь 14 команд, а в змаганнях з водного туризму 13 команд (загалом більше 120 учасників), які представляли Рівненський, Дубенський, Млинівський, Острозький, Демидівський райони, м. Дубно, Бугринську об’єднану територіальну громаду, Млинівський районний центр туристсько-краєзнавчої творчості учнівської молоді та комунальних закладів «Рівненська обласна станція юних туристів» Рівненської обласної ради та «Дубенська районна станція юних туристів» Дубенської районної ради. Честь команд Дубенщини захищали учні Стовпецької ЗОШ та Березької ЗОШ Смизької селищної ради.

Змагання з водного туризму проходили на двох дистанціях —  «Слалом» та «Спринт». Змагання з велосипедного туризму на трьох дистанціях —  «Фігурне водіння велосипеда», «Велокрос» та «Тріал».

В загальному заліку в змаганнях з водного туризму (керівник Костючок А.М.) та велосипедного туризму (керівник Кравець І.В.) команди Дубенського району посіли 5 загальнокомандне місце.

__________________________________________________________________________________________

Дошкільне дитинство – дуже короткий відрізок в житті людини, але він має важливе значення. У цей період розвиток йде як ніколи бурхливо і стрімко. З абсолютно безпорадного немовля перетворюється у відносно самостійну, активну особистість. Ускладнюється емоційне життя дошкільника: збагачується зміст емоцій, формуються вищі почуття. З метою створення системи психологічного супроводу розвитку емоційної сфери, залучення педагогів та батьків задля формування в дитини старшого дошкільного віку емоційної децентрації 28 квітня 2017 року на базі Тараканівського дошкільного навчального закладу відбулося засідання проблемної групи практичних психологів ДНЗ з теми «Психолого-педагогічні умови збагачення емоційної компетентності дітей дошкільного віку».

Керівник районної психологічної служби Харчишина М.О., виступила перед присутніми з теми «Формування в дитини старшого дошкільного віку емоційної децентрації».

Харинюк Т.М., практичний психолог Тараканівського ДНЗ провела заняття з елементами тренінгу «Ростемо без страхів».

Іщишина І.С., практичний психолог Іваннівського ДНЗ провела лекцію з елементами тренінгу «Пропаганда психічного здоров’я. Психогігієна»

Усі учасники заходу були задоволені співпрацею та висловили вдячність за отриману актуальну та цікаву інформацію.

___________________________________________________________________________________________

28 квітня 2017 року відбувся районний етап фестивалю-конкурсу хореографічних колективів «Веселі закаблуки» з метою розвитку і популяризації художньої хореографії, естетичного виховання дітей та молоді засобами хореографічного мистецтва. У фестивалі-конкурсі взяли участь 9  хореографічних колективів із 7 загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів району, Мирогощанської, Смизької ОТГ.

Визначено переможцями  такі хореографічні колективи:

І вікова категорія

«Ритми серця» Мирогощанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (художній керівник – Гороховська Людмила Андріївна) – І місце;

«Водограй» Варковицького навчально-виховного комплексу (художній керівник – Стрибчук Ольга Вікторівна) – ІІ місце;

«Зорепад» Тараканівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (художній керівник – Кирильчук Вікторія Ігорівна) – ІІІ місце.

ІІ  вікова категорія

«Чарівне озерце» Квітневської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (художній керівник – Прадош Тереза Михайлівна) – І місце;

«Ритми серця» Мирогощанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (художній керівник – Гороховська Людмила Андріївна) – І місце;

«Водограй» Повчанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (художній керівник – Вавринюк Олена Петрівна) – ІІ місце;

«Вікторія» Будинку учнівської молоді на базі Смизької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (художній керівник – Гаврилюк Надія Андріївна) – ІІІ місце.

ІІІ  вікова категорія

«Ритми серця» Мирогощанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (художній керівник – Гороховська Людмила Андріївна) – І місце.

___________________________________________________________________________________________

28 квітня 2017 року на базі Дубенського районного методичного кабінету проведено методичне об’єднання вчителів індивідуального, інклюзивного навчання. Обговорено питання з теми “Формування життєвої компетентності в дітей з особливими освітніми потребами”. Л. Чорноус, завідувач районної психолого-медико-педагогічної консультації, ознайомила присутніх із особливостями організації навчально-виховного процесу для дітей з особливими освітніми потребами. Наголосила, що життєва компетентність –це здатність дитини з особливими освітніми потребами застосовувати на практиці знання, досвід, суспільні цінності, базові навички комунікації і соціально-побутової адаптації, набуті у процесі навчання.

І. Пасічник, вчитель індивідуального навчання Микитицької загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів, окреслила основні напрямки роботи щодо використання індивідуального підходу в організації корекційно-розвивального процесу для дітей з особливими освітніми потребами.

В. Сумолинський говорив: “Розум дитини знаходиться на кінчиках пальців”. Завідувач районної психолого-медико-педагогічної консультації Л. Чорноус висвітлила питання з теми “Нетрадиційні форми роботи з дітьми з особливими освітніми потребами”. Ознайомила членів методичного об’єднання із вправами, які допоможуть дитині в розвитку когнітивної сфери та мовлення. Повідомила, що ефективність використання  новітніх підходів у корекційній роботі залежить від якісної взаємодії дорослих, що знаходяться поруч з дітьми. Позитивний емоційний настрій педагогів та батьків, уміння створити атмосферу радості й доброзичливості дасть кожній дитині можливість саморозкриттю та самовираженню.

І. Смалюх, вчитель індивідуального навчання Дитиницького навчально-виховного комплексу, поділилась досвідом роботи з теми “Сучасні підходи до  навчання дітей із порушеннями опорно-рухового апарату”.

Учасники методичного об’єднання обговорили рекомендації та підвели підсумки роботи.

___________________________________________________________________________________________

Весна приносить перемоги вихованцям районного Будинку учнівської молоді Дубенської районної ради

Квітень надзвичайно насичений місяць для вихованців та керівників гуртків науково-технічного напрямку районного Будинку учнівської молоді. Вагомі досягнення  у конкурсах, змаганнях та виставках з технічної творчості свідчать про високий професіоналізм педагогів-наставників та непереборне бажання дітей перемагати.

Обласна виставка-конкурс «Наш пошук і творчість – тобі, Україно!»  стала прекрасною нагодою  для вихованців технічних гуртків продемонструвати свою фантазію, творче мислення, технічні знання та вміння. Цьогоріч у номінації «Спортивно-технічне моделювання» Шмигельський  Давид та Заремба Антон, вихованці ракетомодельного  гуртка  (керівник Шмигельський В.Я.) за роботу «Модель-копія ракети «Метеор-2К» здобули - І місце. Вихованці гуртка «Винахідники-раціоналізатори» (керівник Манзюк І.С.) Андрійчук Володимир, за роботу «Крісло-драбина»   отримав -  ІІІ місце у номінації «Екологія, енергозбереження, медицина, біологія, сільське господарство» та Весельська Вікторія у номінації «Промислова техніка» за роботу «Техно «Helper» посіла ІІІ місце.
04 квітня 2017 року на базі Рівненського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді відбулися відкриті обласні змагання учнівської молоді з оригамі. Команду Дубенського району представляли вихованці гуртка «Оригамі» (керівник Кондратюк О.В.) комунального закладу «Районний Будинок  учнівської молоді», учні Повчанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Бондарчук Світлана та Пахольчук Тетяна.

В особистій першості Бондарчук Світлана стала  переможцем у виконанні практичного завдання в техніці класичного оригамі. В командному заліку юні  оригамістки зайняли ІІ місце.

07-08 квітня 2017 року у місті Рівному  було проведено відкриті обласні змагання з судномодельного спорту (моделі 600 мм). Шмигельський Давид у класі моделей ЕХ-600 став чемпіоном області, а Антонюк Сергій зайняв ІІІ місце (керівник-тренер Шмигельський В.Я.).

20-21 квітня 2017 року на базі Костопільського центру технічної творчості та комп’ютерних технологій був проведений обласний фестиваль повітряних зміїв «Поліське небо» серед учнівської молоді. У змаганнях брали участь 10 команд з усіх куточків Рівненщини.
За підсумками роботи суддівської колегії беззаперечну перемогу здобула команда Дубенського району. Наконечний Андрій, Процюк Денис, Коблюк Павло, Рубець Павло, Буксанчук Дмитро, Мельничук Роман –золота команда юних конструкторів повітряних зміїв, вихованці Шмигельського В.Я. керівника гуртків-методиста районного Будинку учнівської молоді. Завдяки наполегливій праці дітей та тренера команди  юні техніки Дубенського району 15 років поспіль підіймаються на найвищу сходинку п’єдесталу на фестивалі повітряних зміїв «Поліське небо».

Ще одним показником ефективної та результативної роботи педагогів районного Будинку учнівської молоді є участь керівників гуртків у конкурсах педагогічної майстерності різних рівнів. У 2017 році керівник гуртка-методист Шмигельський Володимир Ярославович став призером (ІІ місце) в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу педагогічої майстерності серед педагогів позашкільних навчальних закладів "Джерело творчості" в номінації "керівник гуртка спортивно-технічного напряму".

__________________________________________________________________________________________

Швидкими змінами в освітньому процесі вже нікого не здивуєш. Ми поспішаємо знайти нове, осягнути весь світ, а отже так важливо не збитись з правильного шляху, не піддатись паніці й метушні. Тому одним з найважливіших завдань вчителів сьогодні спрямувати учнів до самоорганізації: самоаналізу, самокритики, самовдосконалення.

Однією з форм організації самостійної роботи учнів на уроках іноземної мови є мовне портфоліо учня. Основною метою портфоліо є створення мотивації навчальної діяльності, розвиток пізнавальних навичок, розвиток об'єктивної самооцінки творчих здібностей, уміння самостійно конструювати свої знання, уміння орієнтуватися в інформаційному просторі, планувати свою діяльність, формування організаційних навичок. Саме мовному портфелю учня було присвячено засідання методичного об’єднання вчителів англійської мови, що відбулось на базі Рачинської ЗОШ І-ІІ ступенів 27 квітня 2017 року. Вчителі ділились досвідом роботи з учнівськими портфоліо, ідеями щодо вдосконалення сторінок. Цікавим став виступ про впровадження вчительського електронного портфоліо як ефективного інструменту фахового вдосконалення.

Вчителі вели дискусію за «круглим столом» і дійшли висновку, що електронне потрфоліо вчителя допоможе учням почерпнути матеріали для самоосвіти, а батькам дасть змогу глибше зрозуміти суть та завдання процесу навчання, пізнати ближче вчителя. А учнівське потрфоліо допоможе батькам побачити рівень досягнень їхніх дітей.

Мовний портфель дозволяє конкретизувати мету навчання іноземних мов, а отже, краще організувати навчальний процес навчає аналізувати його спільно з учнями, виходячи з їхньої самооцінки, потреб і мотивацій; корегувати зміст навчання; знаходити індивідуальний підхід до учнів, а отже підвищувати якість освіти.

___________________________________________________________________________________________

26.04.2017 року відбулось методичне об’єднання  вчителів основ здоров’я з теми «Формування здоров’язбережувальних компетентностей на уроках основ здоров’я».

З доповіддю «Пожежна безпека в курсі основ здоров’я (5 – 9 класи)» виступив Панасюк П. В. Перебуваючи на екскурсії на базі пожежно-рятувальної частини міста Дубно вчителі основ здоров’я мали змогу ознайомитись із специфікою роботи рятувальників.

__________________________________________________________________________________________

Школа – це унікальна система, особливий світ, де рух не припиняється ні на хвилину, адже його складовими часточками є діти, учнівська молодь і педагоги. А для того, щоб цей рух був плідним для кожного його учасника, необхідна злагоджена робота щодо організації навчально-виховного процесу. Особлива роль у ньому належить педагогу-організатору, від якого вимагається все більш високий рівень професіоналізму в роботі з дітьми, вміння організовувати спілкування, вибудовувати стосунки з кожною дитиною таким чином, щоб сприяти її духовному розвитку і вихованню.

З метою забезпечення якості інновацій шляхом спільного пошуку, відпрацювання і впровадження кращих традиційних і нових взірців педагогічної діяльності, взаємного перспективного спілкування та обміну досвідом 26 квітня 2017 року відбулося чергове засідання семінару-практикуму педагогів-організаторів з теми «Майстерність учителя – вияв творчої активності особистості педагога».

Ольга Чорнобай, методист районного методичного кабінету ознайомила присутніх з особливостями роботи педагога-організатора з учнівським колективом та окреслила основні педагогічні напрями використання інтернет-ресурсів у виховному процесі школи.

У ході практичної частини педагоги-організатори, які стали призерами районного конкурсу-ярмарку педагогічної творчості презентувати свої творчі доробки:

-          Формування патріотичних та громадянських якостей особистості учня засобами національно-патріотичного виховання

Хомедюк Т.І., педагог-організатор Плосківської ЗОШ І-ІІ ст..

-          Модель дитячого об’єднання «Вулик»

Петрук О.А, педагог-організатор  Тараканівської ЗОШ І-ІІІ ст..

-          Сценарії виховних вечорів

Хмара М.Д., педагог-організатор  Стовпецької ЗОШ І-ІІІ ст..

-          Реалізація Програми національного виховання та Концепції національно-патріотичного виховання у Білогородському НВК

Копко Л.І, педагог-організатор  Білогородського НВК

-          Формування патріотичних та громадянських якостей особистості учня засобами національно-патріотичного виховання

Левченко К.А., педагог-організатор  Іваннівської ЗОШ І-ІІ ст..

-          Учнівське самоврядування в школі

Парфенюк О.О, педагог-організатор  Варковицької гімназії

-          Національно-патріотичне виховання в умовах сьогодення

Макропольська К.О., методист РайСЮТур

-          Квестманія

Кравець Н.В, педагог-організатор  Птицької ЗОШ І-ІІ ст..

-          Настільна інтерактивна гра «Скарби премудрості»

Чорнобай О.П., методист РМК

Усі учасники заходу були задоволені співпрацею та висловили вдячність за отриману актуальну та цікаву інформацію.

__________________________________________________________________________________________

26 квітня 2017 року на базі Дубенського районного методичного кабінету проведено засідання районної психолого–медико-педагогічної консультації. Батькам, педагогам надано індивідуальні консультації щодо навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами.

__________________________________________________________________________________________

25 квітня 2017 року на базі Білогородського НВК проведено засідання  творчої групи вчителів початкових класів з теми “Всебічний розвиток особистості школяра шляхом впровадження компетентнісного підходу у навчально-виховний процес”.

Вчитель Іваннівської ЗОШ І-ІІ ступенів Желязко С.В. презентувала матеріал з теми “Компетентнісний підхід у навчанні молодших школярів”.

Маковей М.О., вчитель Смизької ЗОШ І-ІІІ ступенів поділилась досвідом роботи з теми “Диференційований підхід в умовах оновленої освіти”.

Члени творчої групи відвідали  інтегрований урок природознавства-літературного читання  в 2 класі (вчитель Білогородського НВК Бабійчук З.М), поділились своїми враженнями та думками, підвели підсумки роботи за навчальний рік.

___________________________________________________________________________________________

«ВЕЛИКОДНЯ ЗУСТРІЧ - 2017» ГУРТКІВЦІВ ДУБЕНСЬКОЇ РАЙОННОЇ СТАНЦІЇ ЮНИХ ТУРИСТІВ

22 квітня 2017 року у лісовому масиві поблизу с. Липа Дубенського району відбулися відкриті змагання зі спортивного орієнтування та туристсько-спортивних конкурсів «Великодня зустріч – 2017», які проводилися комунальним закладом «Дубенська районна станція юних туристів» Дубенської районної ради. Даний масовий захід був проведений з метою пропаганди здорового способу життя серед учнівської молоді, розвитку спортивного туризму і спортивного орієнтування на Дубенщині, популяризації туристсько-спортивної діяльності у об’єднаних територіальних громадах, налагодження тісної співпраці та обміном досвідом.

До участі у змаганнях долучилися учні навчальних закладів Мирогощанської (Мирогощанська ЗОШ та Княгининська ЗОШ) і Смизької (Смизька ЗОШ та Березька ЗОШ) об’єднаних територіальних громад та Дубенського району (Стовпецька ЗОШ, Птицька ЗОШ, Повчанська ЗОШ, Рачинська ЗОШ, Судобицька ЗОШ) на базі яких проводяться заняття гуртків Дубенської райСЮТур. Наставниками представлених команд були директор райСЮТур Кравець І.В. та керівники гуртків Костючок А.М., Юрчик Є.М., Міщук О.С., Марчук В.М., Кравець Н.В., Джурик С.М. та Горнійчук Л.В.

Першим етапом цього заходу були змагання зі спортивного орієнтування в особистому заліку на дистанціях заданого напрямку у різних вікових групах. Так у групі Ч-10 Вац Роман – виборов І місце (Мирогощанська ЗОШ), Лівовський Дмитро – ІІ місце (Мирогощанська ЗОШ), Максимюк Василь – ІІІ місце (Княгининська ЗОШ); Ж-10 – Лівовська Іванна та Семенюк Адріана – І місце.

Ч-12 – Пархоменко Віктор – І місце (Мирогощанська ЗОШ), Шумеєв Максим – ІІ місце (Княгининська ЗОШ), Манелюк Дмитро – ІІІ місце (Мирогощанська ЗОШ); Ж-12 – Тишковець Софія – І місце (Княгининська ЗОШ), Дволінська Яна та Мельничук Мар’яна – ІІ місце (Березька ЗОШ), Щиглевська Ангеліна – ІІІ місце (Княгининська ЗОШ).

Ч-14 – Гусетинський Тарас – І місце (Повчанська ЗОШ), Чуй Олександр – ІІ місце (Мирогощанська ЗОШ), Юрчук Назар – ІІІ місце (Княгининська ЗОШ); Ж-14 – Ільчук Ірина – І місце (Березька ЗОШ), Ляшик Далина – ІІ місце (Княгининська ЗОШ), Головчук Олена та Козачук Наталія – ІІІ місце (Птицька ЗОШ).

Ч-16 – Пархоменко Сергій – І місце (Мирогощанська ЗОШ), Конюкевич Роман – ІІ місце (Мирогощанська ЗОШ), Писарчук Андрій – ІІІ місце (Мирогощанський аграрний коледж); Ж-16 – Приходчук Анастасія – І місце (Березька ЗОШ).

Ч-18 – Кот Юрій – І місце (Стовпецька ЗОШ), Карпюк Василь – ІІ місце (Стовпецька ЗОШ), Чернишевський Богдан – ІІІ місце (Стовпецька ЗОШ).

У цей день гуртківці туристсько-спортивного напряму мали можливість перевірити свої навички зі спортивного орієнтування та поділитися своїм досвідом з гуртківцями краєзнавчого напряму.

Коли розпочався старт зі спортивного орієнтування, навіть погода сприяла дітям у проведенні чудового та веселого Великоднього дня, адже після ранкового дощу засвітило ясне сонечко. Після фінішу останнього учасника на них чекав смачний обід, який надав сил для подальшої участі уже в конкурсах.

Перший конкурс полягав у розпалюванні багаття з природних лісових матеріалів, перемогу здобував той хто швидше розпалить вогнище, щоб перегоріла нитка, яка знаходилася над ним. У даному конкурсі по парах переможцями стали: Пархоменко Віктор та Писарчук Андрій – І місце (Мирогощанська ЗОШ), Ільчук Єлизавета і Герасимчук Ганна – ІІ місце (Березька ЗОШ), Лепа Роман та Лабуда Мирослав – ІІІ місце (Повчанська ЗОШ).

Другий конкурс був із в’язання п’яти туристських вузлів (прямий, схоплюючий, провідник «вісімка», булінь, брамшкотовий) на швидкість, де перемогу здобули серед дівчат: Власюк Наталія – І місце (Рачинська ЗОШ), Подерня Юлія – ІІ місце (Рачинська ЗОШ), Ляшик Дарина – ІІІ місце (Княгининська ЗОШ), а серед хлопців переможцями стали: Карпюк Василь –      І місце (Стовпецька ЗОШ), Чернишевський Богдан – ІІ місце (Стовпецька ЗОШ), Грондус Андрій – ІІІ місце (Стовпецька ЗОШ).

З метою обміну досвідом на захід завітав також і волонтер Корпусу миру Максиміліан Хемм, який проводить волонтерську діяльність у Привільненській об’єднаній громаді, та планує там розвивати серед місцевої учнівської молоді  спортивний туризм. Для того аби для гостя була зрозуміла специфіка роботи зі спортивного туризму та спортивного орієнтування, директор Дубенської райСЮТур Кравець Ігор Васильович ділився своїм досвідом роботи та надавав консультаційні поради. Максиміліану також запропонували пройти по місцевості маршрут зі спортивного орієнтування, який він успішно подолав під керівництвом методиста Дубенської райСЮТур Маркополської К.О., яка в свою чергу розповіла йому про особливості туристичної спортивної карти. Аби подякувати за запрошення волонтер з Корпусу миру продемонстрував техніку в’язання вузлів, яку вивчав в Сполучених Штатах Америки.

Адміністрація комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» висловлює слова вдячності усім хто долучився до проведення такого гарного святкового заходу для дітей.

___________________________________________________________________________________________

19 березня  2017 року на базі Рачинського Будинку культури з метою розвитку жанру естрадної пісні та виявлення нових обдарувань  проведено районний етап огляду-конкурсу української естрадної пісні «Юна зірка» серед учнів загальноосвітніх  навчальних закладів району.  Конкурс української пісні – це практично візитна картка нашої естради, нашої культури, один з небагатьох у державі, зорієнтований саме на українську естрадну музику. Основними завданнями конкурсу є патріотичне виховання дітей та молоді засобами українського мистецтва, виявлення і підтримка кращих дитячих художніх колективів та виконавців, підвищення професійного та педагогічного рівня керівників дитячих художніх колективів.

З кожним роком у районі  відзначається все більший і вищий рівень виконавства. На участь у пісенних змаганнях  подали заявки 28 учасників із 19 навчальних закладів району, Мирогощанської, Смизької, Привільненської об’єднаних територіальних громад. Кращими, за результатами журі, стали:

у І віковій категорії  (9-13 років):

І місце -    Декер Анна (Мирогощанська ЗОШ І-ІІІ ступенів);

ІІ місце -   Гуч Лілія (Староносовицька ЗОШ І-ІІ ступенів),

Лічний Михайло (Семидубський аграрний ліцей і ЗОШ І-ІІ ступенів);

ІІІ місце - Мокра Наталія (Повчанська ЗОШ І-ІІІ ступенів),

Арсенюк Каріна (Тараканівська ЗОШ І-ІІІ ступенів),

Кость Анна (Іваннівська ЗОШ І-ІІ ступенів).

у ІІ  віковій категорії (14-18 років):

І місце -    Парфенюк Роман (Варковицька гімназія);

ІІ місце -   Сойко Марина (Княгининська ЗОШ І-ІІІ ступенів);

ІІІ місце -  Федорук Ольга (Повчанська ЗОШ І-ІІІ ступенів).

у номінації «Дуети, тріо»:

І місце -   тріо у складі Бубнової Дарини, Бронської Ірини, Фурманець Катерини (Вербська ЗОШ І-ІІІ ступенів);

дует у складі Кривчун Оксани, Власюк Наталії (Рачинська ЗОШ І-ІІ ступенів).

ІІ місце -  дует у складі Ромасюк Софії, Берник Владистави (Смизька ЗОШ І-ІІІ ступенів).

Вітаємо переможців  і  бажаємо успіхів  на обласному  конкурсі, який відбудеться  28 квітня у смт Демидівка.

__________________________________________________________________________________________

11 квітня  2017 року на базі  Смизького ДНЗ  відбулось  засідання школи становлення молодого керівника з теми «Дошкільна освіта і глобалізацїя».

З метою удосконалення  професійних  компетентностей  педагогів учасники школи розглянули питання взаємодії дитячого садка та школи, соціально-економічного виховання дітей дошкільного віку.

Педагоги мали можливість переглянути та детально аналізувати   відкрите інтегроване заняття з дітьми, яке провели вихователі В.Житницька та К.Яросевич. Практичний психолог закладу І Свінтозельська організувала тренінги щодо питання організації роботи з молодими спеціалістами.

Методист РМК Л.Бастюченко  надала методичні рекомендації  щодо  ведення ділової документації керівника відповідно до Примірної інструкції з діловодства.

Про важливість соціально-економічного виховання дітей з дошкільного віку наголосила керівник школи становлення молодого керівника Г.Момотюк.

Засідання ШСМК відбулось у позитивній робочій атмосфері. Учасники подякували педагогам за відмінну роботу колективу.

__________________________________________________________________________________________

НАВЧАЛЬНО-ТРЕНУВАЛЬНИЙ ЗБІР ГУРТКІВЦІВ

ДУБЕНСЬКОЇ РАЙОННОЇ СТАНЦІЇ ЮНИХ ТУРИСТІВ

З ВЕЛОСИПЕДНОГО ТУРИЗМУ

9 квітня 2017 року на базі Стовпецької загальноосвітньої школи відбувся навчально-тренувальний збір гуртківців-кандидатів до збірної команди Дубенського району з велосипедного туризму під керівництвом тренера – директора закладу Кравця Ігоря Васильовича.

Дані тренування відбулися з метою підготовки до Кубку Рівненської області з велосипедного туризму серед юніорів, який відбудеться наприкінці квітня в селищі міського типу Млинів.

У підготовці до змагань юним туристам сприяла і погода, завдяки чому вони змогли добре відпрацювати елементи дистанції «Фігурне водіння велосипеду»: вісімка, гойдалка, колія, коло, змійка між фішками, ворота, стоп-лінія та інші, які  були розташовані на шкільному майданчику з ґрунтовим покриттям. Також вдосконалювали навички долання перешкод на дистанціях «Тріал», де потрібно було подолати на велосипеді природні та штучні перешкоди: вузький проїзд, проїзд лабіринтом, крутий поворот, підйом, спуск, піщану ділянку та інші. Відпрацювали і спеціальні технічні завдання по проведенню технічного огляду та ремонту основних видів поломок велосипеду, а саме:  вісь переднього колеса, вісь педалі,  гальмівної колодки, заміна камери колеса. Для закріплення даних знань гуртківці на час ремонтувати велосипед відповідно до вказаної поломки.

На завершення навчально-тренувального збору гуртківці практикувалися у доланні комбінованої дистанції на швидкість та правильність. Найкращий результат у фінальних заїздах продемонстрували учні 9 класу Грондус Андрій та Карпюк Василь.

Такі тренування дають можливість дітям успішно готуватися до змагань та сприяють здоровому фізичному розвитку і залучають до активного способу відпочинку на природі.

Тому, в подальшому чекаємо від наших гуртківців хороших результатів на змаганнях та бажаємо їм віри у власні сили.

___________________________________________________________________________________________

Колективи відділу освіти райдержадміністрації, загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів району з метою забезпечення чистоти і порядку, благоустрою території, посадки дерев, кущів та розбивки газонів і квітників 8 квітня 2017 року взяли активну участь у суботнику в рамках щорічної всеукраїнської акції  «За чисте довкілля» та Дня благоустрою населених пунктів.

Зусиллями колективів закладів та установ  освіти Дубенщини, учнівської молоді у спільній взаємодії з жителями населених пунктів висаджено зелені насадження дерев, кущів, газонів, квітників, розчищено від сміття чимало джерел, берегів водойм, прибрано територію сільських та шкільних парків, скверів, садків, дитячих, спортивних та господарських майданчиків, ліквідовано несанкціоновані сміттєзвалища.

___________________________________________________________________________________________

Акція «Посади дерево миру»

у загальноосвітніх навчальних закладах  Дубенщини

Колективи загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів району з метою забезпечення суттєвого поліпшення стану озеленення територій сіл, благоустрою зелених зон парків, садів, алей, створення нових зелених насаджень стали активними учасниками всеукраїнської акції  «Посади дерево миру».

Так завдяки заповзятості та старанності вихованців та наставників Вербської, Соснівської, Мильчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Майданської ЗОШ І-ІІ ступенів, Грядківського НВК на території Любомирського лісництва висаджено 7650 саджанців сосни звичайної та 14210 саджанців дуба.

У шкільних садах Тараканівської, Повчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Семидубського аграрного ліцею і ЗОШ І-ІІ ступенів, Тростянецького, Жорнівського, Малосадівського НВК спільними зусиллями усіх учасників навчально-виховного процесу висаджено плодові дерева.

Учні Варковицької гімназії поповнили саджанцями калини і сосни алею випускників. Прикрасили територію школи декоративними деревами вихованці Здовбицької, Староносовицької, Микитицької, Судобицької, Птицької ЗОШ І-ІІ ступенів, Білогородського НВК.

Як із маленького саджанця виростає велике могутнє дерево, так і з маленьких добрих справ зароджується любов дитини до природи. Кожна людина не може стояти осторонь проблем довкілля, оскільки кожен з нас – частина природи.

_____________________________________________________________________________________________

Юні майстри рідного краю

З 1 по 5 квітня 2017 року на базі комунального закладу «Районний Будинок учнівської молоді» Дубенської районної ради проходив районний етап Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Знай і люби свій край».

Метою конкурсу є:

- пошук та підтримка обдарованих і талановитих дітей, розвиток їх творчості з образотворчого, декоративно-ужиткового мистецтв і традиційних художніх ремесел;

- художньо-естетичне виховання учнівської молоді в традиціях національної культурної спадщини.

В організації виставки-конкурсу взяли участь учні 14 загальноосвітніх шкіл району та вихованці гуртків районного Будинку учнівської молоді. На розгляд журі було представлено 67 творчих робіт у таких розділах:

- декоративно-ужиткове мистецтво (художнє різьблення по дереву, гончарство та художня кераміка, витинанка, художня вишивка, ляльки, писанкарство, вироби з тіста, декоративний розпис та народний живопис, паперова пластика, вироби з соломки, лозоплетіння, ткацтво, художнє плетіння гачком та спицями, флористика та вироби з природного матеріалу, художня обробка шкіри, розпис тканини та інше);

- образотворче мистецтво (графіка, живопис).

Усі роботи відзначалися високим рівнем виконавської майстерності. Нові техніки декоративно-ужиткового мистецтва, нові матеріали  розвивають дитячу творчу уяву, формують дизайнерські навики.

Щоразу вражають актуальністю вироби з соломи, які вміло поєднують сучасність та давні традиції нашого нарду (роботи гуртківці районного Будинку учнівської молоді); ляльки-мотанки, які представили на конкурс учні Семидубського аграрного ліцею, і сьогодні служать оберегами українських родин. Яскравим рішенням привернула увагу робота у техніці квілінг «Квітуча земля» учнів Молодавської ЗОШ І-ІІ ст., роботи з образотворчого мистецтва учнів Студянської та Смизької загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ст., вишивка хрестиком – роботи гуртківців районного Будинку учнівської молоді та Іваннівської ЗОШ І-ІІ ст., вишивка бісером – учні Варковицької гімназії.

Роботи переможців районного етапу конкурсу представлятимуть Дубенщину в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу  «Знай і люби свій край».

___________________________________________________________________________________________

05 квітня 2017 року на базі Дубенського районного методичного кабінету проведено засідання районної психолого–медико-педагогічної консультації. Батькам, педагогам надано індивідуальні консультації щодо навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами.

_____________________________________________________________________________________________

04 квітня 2017 року на базі Грядківського НВК відбувся семінар-практикум для вихователів різновікових груп з теми: «Патріотичне виховання засобами інтегрованої освітньої діяльності. Особливості виховання патріотизму у дошкільників».

З метою вдосконалення теоретичних знань та практичних навичок педагогів щодо організації роботи у різновіковій групі, учасники засідання  вивчали питання «Система роботи з дітьми дошкільного віку щодо формування у них основ патріотичного виховання».

Учасники семінару проаналізували режимні моменти у ранкові години та відкрите інтегроване заняття,  які провела вихователь Сидорчук О.Л.

Методист РМК Бастюченко Л.М.  провела бесіду з учасниками семінару «за круглим столом», де педагоги обмінялись досвідом роботи  щодо суті та принципів патріотичного виховання в сучасному українському суспільстві та надала методичні рекомендації щодо патріотичного виховання засобами інтегрованої освітньої діяльності  у ДНЗ.

___________________________________________________________________________________________

Семидубський аграрний ліцей і ЗОШ І-ІІ ступенів – експериментальний навчальний заклад Всеукраїнського рівня. З 2013 року у закладі ведеться дослідно-експериментальна робота з теми «Педагогічні умови виховання в учнів ціннісного ставлення до праці».

04 квітня 2017 року у Києві на засіданні комісії з питань інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи з проблем виховання, розвитку дітей та учнівської молоді у загальноосвітніх навчальних закладах Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України директор Сухолейстер Галина Володимирівна прозвітувалась про проведену роботу на ІІІ (формувальному) етапі експериментальної роботи.

Вона ознайомила членів комісії із педагогічною моделлю виховання в учнів ціннісного ставлення до праці; цільовою творчою програмою «Орієнтир», моделлю сформованості в учнів ціннісного ставлення до праці, програмами та положеннями, які були розроблені та апробовані педагогами Семидубського аграрного ліцею і ЗОШ І-ІІ ступенів.

Робота педагогічного колективу отримала схвальну оцінку Беха Івана Дмитровича, академіка, доктора психологічних наук, директора Інституту проблем виховання НАПН України, Кириленко Світлани Володимирівни, кандидата педагогічних наук, начальника відділу дослідження підготовки вчителів Інституту МЗО МОН України.

___________________________________________________________________________________________

Юні гуртківці-дослідники

Дубенської райСЮТур відвідали Козацький редут

Теплого, сонячного дня, в неділю 2 квітня 2017 року юні дослідники, вихованці гуртка «Історичне краєзнавство» комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» на базі Судобицької ЗОШ, під керівництвом керівника гуртків Юрчика Євгена Миколайовича здійснили похід до знаменитого Козацького редуту, що знаходиться між селами Плоска та Семидуби. До походу долучилося 15 активних гуртківців-дослідників.

Головною метою походу було віддати данину пам'яті загиблим українським козакам під час Берестецької битви, а також провести екскурсію на місці героїчного бою козаків-богунівців під проводом Богдана Хмельницького в липні 1651 року із польським військом.

Похід супроводжувався цікавими і пізнавальними розповідями Євгена Миколайовича про створення козацтва та про видатних його представників.

Шлях був не легким, але гуртківці мужньо подолали перешкоди, а саме заболочену частину поля між селами Судобичі та Переросля і дісталися кінцевого місця призначення – Козацького редуту.

Прибувши до редуту юні туристи були вражені тесаними кам’яними хрестами, які нагадують про той запеклий бій. Також в знак поваги до загиблих козаків, відразу були покладені квіти до пам’ятного знаку, який має форму дзвіниці.

Після чого на них чекав екскурсовод, молодий активіст, житель села Плоска – пан Назар, який є військовослужбовцем ЗСУ та перебуває на ротації в одній з військових частин міста Дубно.

В ході екскурсії вихованці райСЮТур відвідали каплицю, де відбуваються щороку в першу неділю липня богослужіння в честь вшанування пам'яті загиблих козаків та ознайомились з експонатами музею, що знаходиться на території редуту.

В загальному за день юні краєзнавці подолали понад 20 кілометрів.

У гуртківців завдяки даному походу, можна було спостерігати справжній запал патріотичного духу.

Тому, хотілося б побажати нашим краєзнавцям, залишатися справжніми патріотами своєї країни та пам’ятати подвиги славних козаків, які боролися за свободу.

___________________________________________________________________________________________

НАВЧАЛЬНО-ТРЕНУВАЛЬНИЙ ЗБІР

ГУРТКІВЦІВ РАЙСЮТУР ЗІ СПОРТИВНОГО ОРІЄНТУВАННЯ

02 квітня 2017 року в селі Руда Красна Рівненського району відбувся другий тур відкритих багатотурових змагань зі спортивного орієнтування «Зелений стадіон 2017», участь у якому прийняло більше 150 спортсменів. Серед такої великої кількості учасників честь Дубенського краю відстоювали традиційно гуртківці комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів». Також паралельно із змаганнями був проведений навчально-тренувальний збір зі спортивного орієнтування, з метою підготовки до змагань зі спортивного орієнтування у залік обласної Спартакіади школярів Рівненщини та формування збірної команди Дубенського району.

У навчально-тренувальному зборі прийняло участь 25 гуртківців з Стовпецької ЗОШ (тренер Кравець І.В.), Повчанської ЗОШ (тренер Горнійчук Л.В.), Березької ЗОШ Смизької селищної ради (тренер Костючок А.М.), Мирогощанської (тренер Міщук О.С.) та Княгининської ЗОШ Мирогощанської сільської ради (тренер Марчук В.М.).

Цього сонячного дня діти також мали можливість провести свій час корисно для здоров’я перебуваючи на свіжому повітрі та покращуючи свою фізичну форму. Гуртківці мали можливість поспілкуватися один з одним, адже вони з різних шкіл Дубенського району, та учнями з інших територій області і поділитися з ними своїм досвідом та перейняти від них щось корисне для себе.

По завершенню тренування на дітей чекала приготовлена на вогнищі смачна та запашна уха і теплий чай, які дали можливість відновити свої сили.

Дані тренування дали змогу гуртківцям добре підготуватися до наступних змагань зі спортивного орієнтування, вдосконалити навички читання спортивної карти та просто знайти нових друзів і з користю провести час.

Ми, раді, що наші вихованці є яскравим прикладом для решти дітей та молоді Дубенщини, що потрібно вести здоровий спосіб життя і займатися спортом, тому хочемо побажати їм наснаги та сил для звершення нових досягнень.