Червень 2017 року

Червень 2017 року

Друк

28 червня – День Конституції України

Стаття 5 Основного Закону України стверджує, що єдиним джерелом влади в Україні є народ. Якщо 28 червня 1996 року хтось з нас міг просто не надати належного значення цій нормі, то на сьогодні український народ у повній мірі виборов це право та заслуговує на його повну реалізацію.

Наше спільне завдання – побудувати гармонію в суспільстві, а шлях до цього закладений саме в Конституції.

З метою гідного відзначення у 2017 році 21-річниці Конституції України, на виконання Указу Президента України від 20.04.2017 року № 111/2017 «Про відзначення 21-річниці Конституції України», обласного плану заходів з відзначення 21-річниці Конституції України, в закладах освіти району проведено тематичні інформаційно-просвітницькі заходи:

- круглі столи  «Конституція моєї Батьківщини», "Яка Конституція потрібна Україні?", «Конституція України – основа життя незалежної, демократичної, суверенної, правової держави» (Дитиницький НВК, Іваннівська, Плосківська ЗОШ І-ІІ ступенів);

- усні журнали та години спілкування «Конституція України в моєму житті», «Овіяні славою Герб наш і Прапор», «Конституція – основний закон держави» (Вербська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Грядківський, Тростянецький НВК);

- міні-лекція «Основний Закон України» (Здовбицька ЗОШ І-ІІ ступенів);

- бесіди  «Конституція - основний закон моєї держави», «Основа життя - мій закон основний ...», «Права і обов’язки  дітей», «Історія створення Конституції» (Варковицька гімназія, Білогородський, Перерослянський НВК);

- юридичний марафон «Знаємо свої права, виконуємо свої обов’язки» (Плосківська ЗОШ І-ІІ ступенів);

- перегляд  презентації «Конституція  незалежної  України», відеоролика  «Конституція  Пилипа  Орлика» (Перерослянський НВК);

- перегляд відеофільмів «З історії Конституції України», «Історія законотворення» (Вербська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Грядківський НВК);

- розважально-ігрова програма для дітей початкових класів «Діти – квіти України» (Грядкіський НВК);

- вікторини, ігри-квести «Україна - правова держава», «Твої права і обов’язки», «Родина і Україна», «Патріот своєї Батьківщини»  (Вербська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Здовбицька ЗОШ І-ІІ ступенів, Жорнівський, Перерослянський НВК);

- конкурс малюнків на асфальті «Конституція очима дітей», «Основний Закон України» (Варковицька гімназія, Вербська ЗОШ І-ІІІ ступенів);

- бібліотечний урок «Виміряна поколіннями» (Білогородський НВК);

- тематичні виставки в шкільних бібліотеках «Конституція України – основний закон», «Основний закон мого життя», «Конституція України: шляхи вдосконалення».

_______________________________________________________________________________________________

Зліт лідерів Рівненщини

22-23 червня 2017 року на базі Дубровицького центру позашкільної освіти відбувся ХІ збір лідерів учнівського самоврядування Рівненської області. Дубенський район на даному заході представили Мартинчук Вікторія, голова районної ради лідерів учнівського самоврядування «Темп», учениця Соснівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Атаманюк Іванна, голова учнівської ради Княгининської ЗОШ І-ІІІ ступенів, член районної ради лідерів учнівського самоврядування «Темп» та Кравець Наталія Володимирівна, педагог-організатор Птицької ЗОШ І-ІІ ступенів, координатор учнівського самоврядування в закладах освіти Вербського освітнього округу.

Враховуючи те, що зустріч лідерів учнівського самоврядування області співпала з річницею вшанування пам'ять жертв війни в Україні, даний захід розпочався з хвилини мовчання.

З вітальним словом до учасників одинадцятого обласного збору лідерів учнівського самоврядування на урочистому відкритті збору  виступив  голова Дубровицької райдержадміністрації Микола Петрушко. Долучилися до вітання головний спеціаліст управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації Ангеліна Ровкач та начальник управління освіти, молоді та спорту Дубровицької райдержадміністрації Ніна Стасюк. Також всіх учасників та гостей зльоту вітали юні таланти Дубровиччини, переможці та призери конкурсів агід-бригад, вокальних та хореографічних фестивалів.

Після завершення офіційної частини заходу відбулися тренінги для лідерів «Мистецтво публічного виступу», «Безпечний інтернет та соціальні мережі», «Лідерство і тімбілдінг», які провели тренери-психологи центру позашкільної освіти.

Всі учасники та їх керівники взяли участь у флешмобі «З Україною в серці», під час якого об'єднали рушники як символ єднання лідерів всіх районів Рівненщини, а також пов'язали жовті і блакитні стрічки на "мостику бажань" у  знак віри в світле майбутнє України.

Для учасників зльоту було проведено екскурсії до Дубровицького костелу, ретро-вечірку в  стилі 80-х, 90-х років.

У другий день зльоту відбувся звіт президії обласної ради про роботу за навчальний рік, а також вибори голови обласної ради.

__________________________________________________________________________________________

З метою популяризації  іноземних мов та удосконалення мовленнєвої компетенції учнів та участі вчителів у проекті «Go camp»  закінчили роботу літні англомовні табори у Варковицькій гімназії, Здовбицькій загальноосвітній школі І-ІІ ступенів та Бортницькому-навчально-виховному комплексі. У  мовних таборах життя дітвори було  дуже насичене і розплановане по хвилинам.  Кожен день роботи  мав свою назву і присвячений чомусь новому. Так, у «День рекордів і талантів» учні  мали змогу дізнатись більше про свою країну, під час «Дня безпеки життєдіяльності» діти потрапили у казкову країну дорожніх знаків, у «День здоров’я» відкрили для себе найбільший людський скарб.  Шкільний мовний табір  став осередком невимушеної атмосфери, сучасної освіти, творчого розвитку та комунікативних навичок дітей.

Вчителі англійської мови протягом  цих 10 днів показали учням, що процес вивчення іноземної мови може бути цікавим, захоплюючим. Успіх табору залежить від творчості педагогів, які доклали максимум зусиль, щоб об’єднати різновіковий  табір у єдину родину.

_________________________________________________________________________________________

З  12 по 23 червня на базі 3 загальноосвітніх навчальних  закладів (Варковицька гімназія, Здовбицька загальноосвітня  школа І-ІІ ступенів та Бортницький навчально-виховний комплекс) розпочинають роботу літні мовні табори, учасники проекту  «Go Camp», які охоплять 89 дітей.

Основною метою  та завданнями табору є створення англомовного середовища, подолання мовного бар’єру у дітей.

Сьогодні володіння англійською мовою- це не лише престижно, а й необхідно для кожної людини. Тому ще з початкової школи ми закладаємо дітям навички іншомовного спілкування. А удосконалити їх та вміти застосовувати на практиці допоможуть живі розмови з друзями та цікаві завдання у роботі літніх мовних таборів. Тут за допомогою веселих ігор, вправ та пісень діти можуть засвоїти щось нове, граючись та відпочиваючи. Саме такий мовний табір “Smart Kids” розпочав свою роботу 12 червня у Бортницькому навчально – виховному комплексі. Діти з нетерпінням чекали його відкриття. Вони розучили англійські вірші та пісні, створили флеш – моб у формі серця на знак поваги та дружби між українським та британським народами. Після урочистої лінійки відкриття школярі працювали творчо в групах та власноруч виготовили план - сітку табору.

__________________________________________________________________________________________

9 червня 2017 року відбулась важлива подія 2016-2017 навчального року – урочисте вручення документів про базову загальну середню освіту випускникам дев’ятих класів загальноосвітніх навчальних закладів району.  Всього свідоцтва отримали 229 учнів, із них 22 випускники - свідоцтво з відзнакою.   Урочистості відбулися за участю  учнів, батьків, педагогів, працівників відділу освіти райдержадміністрації, районного методичного кабінету, представників органів місцевого самоврядування, громадськості. Для випускників  пролунали слова вітання, побажання  творчих успіхів у подальшому навчанні, правильного вибору життєвого шляху.

___________________________________________________________________________________________

Літній  мовний  табір – це сучасний  проект,  який доводить, що сьогодні  вивчення  мови  не може  обмежуватись  лише  типовими  уроками в класах.Іноземна  мова  має стати не наукою, а цікавою  частиною  життя для дітей. Тому ретельно  сплановане та цікаво організоване вивчення  мови на дозвіллі  дає прекрасні  результати.

З 29 травня по 9 червня на базі 23 загальноосвітніх навчальних  закладів працювали літні мовні табори,  які охопили 410 дітей.

Школярі практично  застосовували знання з мов, отриманих протягом навчального року. У таборах  діти спілкувалися іноземними  мовами та застосовували  їх у різних формах діяльності.

Кожний  день в мовному таборі був  тематичним. Тут були і Дні знайомств, де вихованці розповідали про себе іноземною мовою, і Дні спорту, де  учні  закріплювали  знання, уміння та навички з теми “Sport”; будували  ланцюжок  видів спорту, що розвивало логічне  мислення та монологічне  мовлення.

Літні мовні  табори  пройшли у творчій позитивній атмосфері. Усі учасники проекту були  задоволені  співпрацею та висловили вдячність за отриману актуальну та цікаву інформацію.

___________________________________________________________________________________________

Перші підсумки проведення ЗНО-2017

За підсумками проведення перших тестувань у Львівському регіональному центрі оцінювання якості освіти спостерігається досить високий показник явки абітурієнтів:

96, 8% – з української мови та літератури;

90,7% – з німецької мови;

85,2% – з французької мови;

86,9% – з іспанської мови;

94,9%– з англійської мови.

За сприяння управлінь/віддів освіти забезпечено доїзд випускників загальноосвітніх навчальних закладів з сіл і районних центрів до /з пунктів проведення ЗНО.

Незважаючи на велику кількість повідомлень про умови допуску учасників ЗНО до пунктів тестування, були випадки недопущення абітурієнтів через спізнення чи відсутність необхідних документів (Сертифіката або ж паспортного документа).

Наголошуємо, що допуск в пункт проведення ЗНО здійснюється за наявності:

•          Сертифіката ЗНО-2017;

•          Оригіналу документа, за яким проводилась реєстрація (паспорт, свідоцтво про народження чи інший документ, серія та номер якого зазначені у Сертифікаті);

•          Запрошення-перепустки (де вказано дати проведення тестування та адреси пунктів проведення ЗНО).

з 10.15. год до 10.50 год.

Пам'ятаймо, це здобуття учасниками документа про середню освіту і вступ до ВНЗ.

___________________________________________________________________________________________

Щороку у перший день літа, у Міжнародний день захисту дітей, освітянська родина Дубенщини збирається на саме очікуване, величне і найкрасивіше свято у нашому районі, коли на п’єдестал пошани піднімаються учні, які  гідно виступили в олімпіадах, конкурсах, турнірах, змаганнях обласного та Всеукраїнського рівнів.

За 14 років склалося чимало чудових традицій його проведення. Але кожний рік – це хвилювання, очікування чогось нового та незвичайного! І кожний присутній у залі вніс часточку свого таланту, знань, умінь у розвиток освітнього простору Дубенщини.

01 червня 2017 року під час ХІV районного свята вшанування обдарованих дітей та їх педагогів «Земля, де сходить юних дарувань зоря» про успіхи, творчі злети дітей нашого району розказали   яскраві намистинки, які переплилися у намисті успіхів, досягнень та звершень.

Почесну відзнаку «Золоте зернятко» 170 переможцям обласних, всеукраїнських, національних олімпіад з навчальних предметів, конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт, змагань еколого-натуралістичного, художньо-естетичного, спортивно-туристичного, науково-технічного напрямів та подарунки 72 педагогам-наставникам із 27 шкіл та навчально-виховних комплексів, Будинку учнівської молоді, Станції юних туристів вручали голова Дубенської РДА Юрій Парфенюк, голова Дубенської районної ради Олександр Козак, Дубенський районний благочинний, протоієрей Ігор Загребельний, перший заступник голови Дубенської РДА Володимир Іщук, заступник голови Дубенської районної ради Андрій Бронський, начальник відділу освіти Галина Вознюк, голова ради Дубенської районної організації профспілки працівників освіти і науки України Наталія Андріюк, депутати Дубенської районної ради, сільські голови та працівники Мирогощанської, Привільненської об’єднаних територіальних громад, Варковицької, Вербської, Іваннівської, Гірницької, Малосадівської, Майданської, Мильчанської, Озерянської, Повчанської, Плосківської, Птицької, Рачинської, Сатиївської, Соснівської, Стовпецької, Тараканівської сільських рад, керівники закладів освіти району.

Окрасою святкової програми стали виступи  кращих дітей-вокалістів з Варковицької гімназії, Семидубського ліцею, Вербської, Княгининської, Мирогощанської, Повчанської, Привільненської, Тараканівської, Здовбицької, Іваннівської, Староносовицької, Рачинської шкіл, Тростянецького НВК, народного ансамблю танцю «Україночка» Будинку дітей та молоді міста Дубна, Зразкового аматорського колективу «Ритми серця» Мирогощанської школи мистецтв, танцювального колективу «Чарівне озерце» Квітневської школи.