Серпень 2017 року

Серпень 2017 року

Друк

29 серпня 2017 року у залі засідань Дубенської райононної ради відбулась серпнева конференція педагогічних працівників Дубенського району.

У заході взяли участь Юрій Парфенюк, голова Дубенської РДА, Олександр Козак, голова Дубенської районної ради,  Наталія Левшенюк, заступник голови райдержадміністрації, працівники відділу освіти, районного методичного кабінету, керівники та педагоги загальноосвітніх навчальних закладів.

Пріоритетні напрями діяльності галузі освіти на шляху реалізації концепції створення нової української школи у 2017 – 2018 навчальному році окреслила в доповіді Галина Вознюк, начальник відділу освіти райдержадміністрації.

У виступах педагогів району були підняті актуальні питання, зокрема:

-  готовність  керівників загальноосвітніх навчальних закладів до діяльності в умовах змін;

- пріоритетні напрями освітньої роботи дошкільних навчальних закладів;

- пріоритети виховання особистості на шляху створення нової української школи;

- оновлення змісту, форм і методів діяльності методичної служби;

- організація інклюзивного навчання;

- аналіз результатів зовнішнього незалежного оцінювання.

За  багаторічну сумлінну працю, заслуги в реалізації державної політики в галузі національної освіти, навчанні та вихованні підростаючого покоління та за підсумками 2016-2017 навчального року у ході серпневої конференції кращі педагоги були нагороджені Почесними грамотами Дубенської районної державної адміністрації, Дубенської районної ради, управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації, грамотами відділу освіти Дубенської райдержадміністрації.

_______________________________________________________________________________________________

ДУБЕНСЬКА РАЙОННА СТАНЦІЯ ЮНИХ ТУРИСТІВ ПРОВЕЛА ТУРИСТИЧНІ НАВЧАННЯ ДЛЯ ДІТЕЙ ПРИВІЛЬНЕНСЬКОЇ ОТГ

26 серпня у лісовому масиві села Липа Дубенського району відбулися туристичні навчання для дітей та педагогів Привільненської об’єднаної територіальної громади, які проводив директор комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» Кравець Ігор Васильович. До навчань долучилися також і юні туристи гуртківці Дубенської райСЮТур з Мирогощанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Мирогощанської об’єднаної територіальної громади де функціонує гурток «Спортивне орієнтування» райСЮТур. Даний захід відбувався в рамках подальшої співпраці та участі в реалізації проекту «Високі пригоди» підтриманого Корпусом Миру США в Україні, який виграла Привільненська громада.

Навчання для майбутніх туристів  проходило надзвичайно насичено та цікаво, адже вони отримали основні теоретичні знання зі спортивного орієнтування, які згодом закріпили на практиці, а також дізналися про особливості виживання в лісі. Після приготовленого смачного обіду на вогнищі, дітей чекали змагання у вигляді туристської естафети, де необхідно було якомога швидше з природних матеріалів розпалити вогнище та встановити блискавично і правильно туристичний намет. Протягом даної естафети діти навчилися працювати в команді та розробляти власну тактику і стратегію якомога швидшого виконання поставлених перед ними завдань. Діти отримали практичні вміння та знання як поводити себе в природі, на незнайомій місцевості, життєво важливий досвід виживання та дій в непередбачуваних екстремальних ситуаціях. На завершення за чаєм з печивом учасники навчань поділилися своїми враженнями, підвели підсумки проведеного дня на природі та загорілися мріями про майбутні туристичні походи та заходи.

Цього дня, можна сказати, була закладена перша цеглинка подальшої плідної співпраці між комунальним закладом «Дубенська районна станція юних туристів» та Привільненською ОТГ в напрямку подальшого розвитку дитячого та юнацького туризму.

_______________________________________________________________________________________________

23 серпня 2017 року розпочалися традиційні серпневі педагогічні зустрічі освітян навчальних закладів району.

Учасники студій (працювало 7 секцій: управлінська діяльність та методична робота; виховна діяльність; практична психологія; дошкільна освіта; іноземні мови; біологія, екологія, хімія, основи здоров’я) обговорили питання, що стосуються змін в галузі освіти, зокрема: оновлення змісту освіти, перехід від знаннєвої парадигми до компетентнісної, особливості інтегрованого навчання, надання свободи у діяльності вчителя, формування нового освітнього середовища. Увагу акцентували на сутності змін у початковій школі, пілотуванні нового Державного стандарту початкової загальної освіти, оновлених програмах 5 – 9 класів, запровадженні компетентнісного, діяльнісного та особистісно орієнтованого підходів, реалізації наскрізних змістових ліній в освітньому процесі. Серед висвітлених питань – пріоритети виховання особистості в умовах  створення Нової української школи, оновлення змісту освіти як основи формування національної свідомості, пріоритети діяльності психологічної служби та багато інших.

28 та 30 серпня пройдуть заняття ще у 8 секціях, учасники яких продовжать визначати пріоритетні напрями та окреслювати завдання щодо реалізації Концепції «Нова українська школа» у Дубенському районі.

_______________________________________________________________________________________________

23 серпня 2017 року на базі Дубенського районного методичного кабінету проведено засідання районної психолого–медико-педагогічної консультації. Обстежено дітей з особливими освітніми потребами. Батькам, педагогам надано рекомендації щодо навчання та виховання дітей.

_______________________________________________________________________________________________

День Державного Прапора України — державне свято України, присвячене одному з її державних символів — Прапору України.

23.08.2017 року колектив відділу освіти взяв участь в урочистій церемонії підняття Державного Прапора України.

Вихованці Семидубського аграрного ліцею і ЗОШ І-ІІ ступенів та Плосківської ЗОШ І-ІІ ступенів продемонстрували флеш-моби на підтримку державних символів України.

___________________________________________________________________________________________

Відділ освіти Дубенської райдержадміністрації, районний методичний кабінет активно готуються до початку нового 2017-2018 навчального року: обговорюється реформа загальної середньої освіти – концепція  «Нової Української Школи» та Державний стандарт початкової загальної освіти; опрацьовуються методичні рекомендації, надані МОН України з викладання предметів у новому навчальному році; готуються до обговорення реформи шкільної освіти та змін у навчальних Програмах у ході інтернет-марафону за ініціативи видавничої групи «Основа», який відбудеться  22 серпня 2017 року;  розробляються аналітичні матеріали за підсумками 2016-2017 навчального року та укладаються плани роботи структурних методичних осередків на 2017-2018 навчальний рік.

Проведено огляди  загальноосвітніх, дошкільних та  позашкільних навчальних закладів району  щодо готовності  до роботи в новому 2017- 2018 навчальному році та в осінньо-зимовий період. В цілому, навчальні заклади продемонстрували  належний рівень підготовки до організованого початку нового навчального року.

Завдяки підтримці і спільним зусиллям працівників навчальних закладів, батьків учнів та вихованців у закладах освіти проведено значну роботу, спрямовану на покращення умов навчання та виховання дітей, зроблено поточні косметичні ремонти, поновлено наочність, зміцнено матеріально-технічну базу. Продовжуються роботи по прибиранню  прилеглих територій, спортивних та ігрових майданчиків, клумб, капітальні ремонти.

Педагогічними працівниками проведено необхідну роботу щодо організації навчально-виховного процесу відповідно до сучасних вимог.

У закладах освіти району йде підготовка до проведення  заходів з нагоди  Дня прапора та  відзначення 26-ї річниці незалежності України.

____________________________________________________________________________________________

Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 05.12.2016 року №1/9-638 «Щодо організації роботи з охорони праці в навчальних закладах» головою Дубенської РДА видано розпорядження «Про створення комісії з перевірки стану готовності закладів освіти до нового 2017-2018  навчального року» за № 473 від 17 серпня 2017.