Вересень 2017 року

Вересень 2017 року

Друк

28 вересня 2017 року традиційно відбулися урочистості з нагоди  професійного свята -   Дня працівників освіти. Цьогоріч освітяни Дубенщини - керівники та педагоги навчальних закладів, працівники відділу освіти,  методичного кабінету,  централізованої бухгалтерії та господарської групи  зібралися у районному Будинку культури на святковий вогник.

Освітяни – люди особливого гатунку, які свої сили, знання і досвід віддають вихованню в молодій людині потреби до пізнання світу, самовдосконалення та самореалізації, готовності до праці на благо рідної України.

Найтепліші слова привітання й найщиріші слова вдячності на адресу працівників галузі висловили  голова Дубенської райдержадміністрації Юрій Парфенюк, голова Дубенської районної ради Олександ Козак,  заступник голови Дубенської районної ради Андрій Бронський, начальник відділу освіти Дубенської райдержадміністрації Галина Вознюк, голова ради Дубенської районної організації профспілки працівників освіти і науки України Наталія Андріюк.

Кращих педагогів району за сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток освіти Дубенщини  з нагоди свята було нагороджено Подяками Міністерства освіти і науки України, Почесними грамотами райдержадміністрації та районної ради, управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації, відділу освіти райдержадміністрації.

Музичні вітання для працівників освіти лунали у виконанні  учні та педагогів Птицької, Рачинської ЗОШ І-ІІ ступенів, Вербської ЗОШ І-ІІІ ступенів,  Варковицької гімназії.

_______________________________________________________________________________________________

Лідери стартували у новий навчальний рік

Характерною ознакою сучасного суспільства, що потребує активних дій, можна вважати підвищення ролі молоді у розвитку соціальної сфери. Велика ступінь готовності до змін і дії - виклик часу,  спрямований на молодь, котра здатна засвоїти нові знання, нові типи поведінки, нові ідеї. Розвивати такі якості неможливо без широкого залучення учнівської молоді до участі в процесах прийняття рішень шляхом  учнівського самоврядування.

27 вересня 2017 року відбувся перший у 2016-2017 навчальному році зліт лідерів учнівського самоврядування Дубенського району. Голова районної ради старшокласників «ТЕМП» Мартинчук Вікторія провела засідання районної ради, де лідери шкіл  затвердили статут, визначили структуру, окреслили пріоритетні напрямки роботи на навчальний рік та розподілили доручення.

Культорганізатор та психолог  районного Будинку учнівської молоді Стельмащук Т.А. та Меринюк І.К провели навчання у Школі  лідерів учнівського самоврядування.  В ході проведення Школи піднімалось питання успіху та його значення у житті. Лідери визначали основні складові успіху та якості успішних людей.

З метою допомоги педагогам в організації та координації роботи органів учнівського самоврядування було проведено і засідання Школи координаторів учнівського самоврядування з теми «Сучасні тенденції розвитку учнівського самоврядування на засадах єдності виховання, розвитку, психологічної підготовки учнів до самореалізації в соціумі», яке провела  керівник Школи  Горкавчук Н.М., педагог-організатор Повчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів. В ході засідання учасники  обмінялися досвідом  «Учнівське самоврядування в школі: здобутки, труднощі, перспективи», окреслили пріоритетні напрямки педагогічного супроводу діяльності учнівського самоврядування як шляху до формування ціннісних орієнтирів учнівської молоді.

_______________________________________________________________________________________________

27 вересня 2017 року відбулося засідання членів методичного об'єднання вчителів біології, екології і природознавства району з теми "Компетентнісний підхід до вивчення біології, екології таа природознавства у загальноосвітній школі". Вчителі опрацювали особливості планування і проведення компетентнісно зорієнтованого уроку, ознайомилися з досвідом Лісничої Р.В. (Сатиївська ЗОШ І-ІІІ ст.) щодо використання на уроках нестандартних завдань, що сприяють формуванню ключових компетенцій в учнів, обговорили особливості підготовки учнів до PISA та ЗНО, проаналізували участь учнів у конкурсах еколого-натуралістичного напрямку та спланували подальшу роботу.

_______________________________________________________________________________________________

26 вересня 2017 року на базі Вербського ДНЗ  відбулося І засідання семінару - практикуму для музичних керівників та інструкторів з фізкультури на тему: «Організація роботи з фізичного та музичного виховання  з дітьми  дошкільного віку». З метою вдосконалення теоретичних знань та практичних навичок педагогів  в організації  форм роботи з музичного та фізичного виховання,  учасники семінару розглянули питання «Інтегровані заняття в педпроцесі: функції керівника закладу».

Керівник семінару – практикуму Людмила Котвінська  поділилась досвідом роботи  щодо сучасних підходів до організації музичної діяльності та фізичного виховання дітей».

Педагоги мали можливість переглянути та проаналізувати  інтегроване музичне заняття з використанням елементів фізкультури у старшій групі, яке майстерно провела музичний керівник закладу Тетяна Вишневська.

Методист РМК Лариса Бастюченко підготувала для педагогів методичні рекомендації щодо організації та проведення інтегрованих занять з музичного та фізичного виховання.

_______________________________________________________________________________________________

ОСВІТЯНИ ДУБЕНЩИНИ ПІДТВЕРДИЛИ СВІЙ ТИТУЛ ЧЕМПІОНІВ ОБЛАСТІ ЗІ СПОРТИВНОГО ТУРИЗМУ

З 23 по 26 вересня відбулися обласні змагання зі спортивного туризму серед працівників освіти Рівненщини на берегах мальовничого Білого озера Володимирецького району. В змаганнях прийняло участь 33 команди з 16 районів та міст області, серед яких був і Дубенський район.

Команду Дубенського району, за групами: працівники відділів (управлінь), ветерани освіти та працівників навчально-виховних закладів, представляли найкращі туристи-спортсмени нашого краю, які з року в рік захищають честь району на обласному рівні, а саме: Ігор Васильович Кравець (директор Дубенської районної станції юних туристів), Олег Олексійович Панчук (директор Грядківського НВК), Любомир Вікторович Горнійчук (методист РМК, керівник гуртка Дубенської районної станції юних туристів), Марія Олександрівна Харчишина (керівник районної психологічної служби), Наталія Василівна Яцюк (заступник директора з виховної роботи Мильчанської ЗОШ), Катерина Олександрівна Маркопольська (методист Дубенської районної станції юних туристів), Наталія Володимирівна Кравець (педагог-організатор Птицької ЗОШ, керівник гуртків Дубенської районної станції юних туристів), Василь Миколайович Марчук (керівник гуртків Дубенської районної станції юних туристів), Іванна Миколаївна Боярчук (вчитель історії Рачинської ЗОШ, керівник гуртків Дубенської районної станції юних туристів), Світлана Миколаївна Джурик (керівник гуртків Дубенської районної станції юних туристів), Андрій Михайлович Костючок (вчитель трудового навчання Березької ЗОШ), Олександр Леонідович Мельничук (вчитель фізичної культури Квітневської ЗОШ), Максим Вікторович Мовчан (вчитель фізичної культури Здовбицької ЗОШ). Окремо потрібно згадати ветеранів освіти та туризму Дубенщини: Олександра Івановича Бованка (вчителя фізичної культури Семидубського НВК), Володимира Констянтиновича Селіверстова (вчителя фізичної культури Сатиївської ЗОШ) та Василя Сергійовича Яцюка (водія шкільного автобуса Повчанської ЗОШ) котрі з року в рік вирушають на змагання, щоб показати молодшим приклад для наслідування.

Для працівників відділів (управлінь) освіти проводилося два види змагань – це «Комбінована естафета» та «Туристська смуга перешкод», а для ветеранів освіти Рівненщини підготували змагання на дистанціях «Спортивне орієнтування» та «Смуга перешкод».

Змагання для учасників команд працівників навчально-виховних закладів складалися з таких дистанцій, де наші туристи-освітяни посіли наступні місця: «Спортивне орієнтування» (ІІ місце), «Комбінована естафета з вело- і водного туризму» (V місце) та «Смуга перешкод» (І місце). У підсумку команда педагогів Дубенського району завоювала І загальнокомандне місце, цим самим підтвердивши свій титул «Чемпіонів», здобутий у минулому році.

Також варто відзначити особисті досягнення учасників команди: Кравець Ігор в особистому заліку на дистанції «Спортивне орієнтування» виборов ІІ місце та Яцюк Наталія на цій же дистанції здобула золото.

Команда освітян-туристів Дубенщини висловлюють слова вдячності начальнику відділу освіти Галині Федорівні Вознюк, голові Дубенської районної організації профспілки працівників освіти Наталії Василівні Андріюк, за постійне сприяння та підтримку у підготовці і участі команди в обласних змаганнях зі спортивного туризму серед працівників освіти.

Також, адміністрація та колектив комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» вітає всіх туристів і любителів активного відпочинку з Міжнародним днем туризму, бажаємо всім міцного здоров’я, завзяття, наснаги, цікавих зустрічей та відкриттів.

методист райСЮТур

К. Маркопольська

_______________________________________________________________________________________________

Очікування та несподіванки ЗНО-2018

  1. Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 31.07.2017 №1103 «Деякі питання проведення в 2018 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти», зареєстрованого в Міністерстві юстиції 16.08.2017 за  №1014/ 30882 зовнішнє незалежне оцінювання 2018 року буде проведено з 22 травня до 14 липня 2018 року.
  2. Зменшився перелік навчальних предметів для вибору до 11: українська мова і література, математика, історія України, англійська мова, німецька мова, французька мова, іспанська мова, фізика, хімія, біологія та географія.
    Цьогоріч не буде проводитись ЗНО з російської мови.
  3. Абітурієнти матимуть можливість скласти тести не більш як із чотирьох предметів із 11 запропонованих.
  4. Результати зовнішнього незалежного оцінювання з трьох предметів: українська мова і література (українська мова), математика або історія України (період XX- поч. XXI століття), а також ще один предмет за вибором випускника загальноосвітнього навчального закладу зараховуватимуться як результати державної підсумкової атестації (ДПА) за освітній рівень повної загальної середньої освіти.
  5. Для студентів ВНЗ І-ІІ р.а., а також студентів (слухачів) професійно-технічних навчальних закладів, які у 2018 році здобудуть повну загальну середню освіту обов’язковим є проходження зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури для зарахування результатів як ДПАз української мови.
  6. Абітурієнти, які виявлять бажання проходити ЗНО з іноземної мови, вперше матимуть можливість виконати новаційну частину тесту «Розуміння мови на слух», яка передбачає прослуховування звукових фрагментів і виконання завдань до них.

Львівський регіональний центр оцінювання якості освіти запрошує майбутніх абітурієнтів відвідати сайт www.lvtest.org.ua та пройти он-лайн тестування з метою належної підготовки до ЗНО 2018.

_______________________________________________________________________________________________

22 вересня  2017 року на базі Озерянського ДНЗ  відбувся семінар-практикум з питань наступності роботи дитячого садка та школи з теми: «Організація роботи з дітьми старшого дошкільного віку». З метою удосконалення  діяльності педагогів-дошкільників в організації роботи з дітьми старшого дошкільного віку щодо наступності дошкільного закладу і школи учасники засідання розглянули ряд питань. Так вихователь Білогородського НВК  Людмила Фисюк акцентувала увагу присутніх на освітніх завданнях для старших дошкільників за програмою «Українське дошкілля», вихователь Вербського ДНЗ Ілонна Продун презентувала  особливості  планування роботи зі старшими дошкільниками. Завідувач РПМПК Людмила Чорноус  провела теоретичний лекторій щодо організації діяльності інклюзивної групи в дошкільному закладі та наголосила про порядок прийому у дитячий садок дітей з особливими потребами. Педагоги мали можливість відвідати та проаналізувати відкрите інтегроване заняття, яке майстерно провела  вихователь закладу Валентина  Кравчук. Вихователі та запрошена на семінар-практикум вчитель початкових класів Квітневської ЗОШ І-ІІІ ступенів Галина Абрамчук  обмінялись досвідом роботи щодо  спільної роботи дитячого садка та школи.

Методист РМК Лариса Бастюченко надала методичні рекомендації з питання використання  форм організації роботи з дітьми старшого дошкільного віку.

Зустріч педагогів пройшла в результативній та творчій атмосфері. Учасники семінару висловили вдячність за системну роботу колективу та побажали подальших успіхів у роботі закладу.

________________________________________________________________________________________________

Що таке предметні мистецькі компетентності? Як  формуються міжпредметні естетичні компетентності? Яким має бути компетентний учитель мистецтва нового формату в умовах Нової української школи? Як перебудовувати навчальний процес на засадах нових підходів у навчанні сучасної дитини? Відповіді на ці  та інші питання отримали вчителі мистецьких предметів у ході  засідання методичного об’єднання з теми «Формування предметних мистецьких і між предметних естетичних  компетентностей учнів на уроках мистецьких дисциплін», проведеного 21 вересня  2017 року на базі Квітневської ЗОШ І-ІІІ ступенів з метою ознайомлення педагогів району із новітніми тенденціями щодо навчання музичного та образотворчого мистецтва, сучасними методами формування предметних мистецьких та між предметних естетичних компетентностей учнів на уроці та позаурочний час, сучасними підходами до вивчення мистецьких предметів.

Девізом заняття стали слова  Міністра освіти України Лілії Гриневич: «Школа має навчити дітей використовувати знання і вміння, отримані в процесі навчання, для вирішення повсякденних проблем і життєвих ситуацій… Основні компетенції мають пронизувати увесь зміст освіти і робити його прикладним до життя».

У теоретичному блоці методист районного методичного кабінету Ірина Панасюк ознайомила вчителів із формуванням предметних компетентностей  педагогів  у процесі реалізації освітньої галузі «Мистецтво» та провела методичний дайджест «Професійна компетентність учителя мистецтва у форматі нового мислення».

Досвідом побудови єдиного простору навчання мистецтву на уроці музичного та образотворчого мистецтва  у практичному блоці заняття поділилися вчителі Квітневської школи Сорока Віра Олександрівна та Надаховська Людмила Юріївна, які провели для колег урок-майстерню.

У ході проведення підсумково-рефлексійного етапу семінару, учасники дали відповідь на питання: «Чи готовий Я до реалізації мети компетентнісного навчання?»

_______________________________________________________________________________________________

Протягом першої половини вересня у загальноосвітніх навчальних закладах району проведено Всеукраїнський олімпійський урок, який супроводжувався концертами, виступами запрошених гостей, спортивними змаганнями, направленими на популяризацію здорового способу життя та поширення ідей олімпізму.

_______________________________________________________________________________________________

12  вересня 2017 року на базі  Повчанського ДНЗ  відбулося  засідання школи становлення молодого керівника з теми: Організація управління роботою дошкільного навчального закладу.

З метою розвитку знань молодих керівників щодо реалізації завдань організації та управління роботою дошкільного навчального закладу учасники школи розглянули питання «Організація освітнього процесу: функції керівника закладу» та опрацювали інструктивно-методичні рекомендації щодо організації освітньої роботи в дошкільних навчальних закладах у 2017-2018 н.р. з визначенням пріоритетних напрямів розвитку дошкільної освіти на 2017-20178 н.р., адже сучасний керівник дошкільного навчального закладу має формуватись як ефективний менеджер освіти.

Педагоги закладу презентували фільм про створення та шляхи зростання Повчанського дитячого садка «Дитинства радісні краплини в життєву річку переллю» та провели тренінг «Мотивація діяльності педагогічних працівників, як фактор успішного управління у закладі освіти».

Методист РМК Бастюченко Л.М. надала рекомендації щодо організації управління роботою  ДНЗ.

Засідання пройшло у позитивній атмосфері. Учасники школи становлення молодого керівника подякували працівникам закладу  за плідну роботу .

________________________________________________________________________________________________

9 вересня 2017 року на базі шкіл району відбулися Старти надій до дня фізичної культури та спорту.

_______________________________________________________________________________________________

06 вересня 2017 року на базі Дубенського районного методичного кабінету проведено засідання районної психолого–медико-педагогічної консультації. Обстежено дітей з особливими освітніми потребами. Батькам, педагогам надано рекомендації щодо навчання та виховання дітей.

________________________________________________________________________________________________