Жовтень 2017 року

Жовтень 2017 року

Друк

31 жовтня 2017 року відбулось засідання  методичного об’єднання вчителів географії та економіки з теми «Розвиток краєзнавчих компетентностей у процесі географічної та економічної освіти школярів».

Під час круглого столу з теми  «Розвиток  краєзнавчих     компетентностей у школярів», організованого методистом відділу освіти

А.В. Семенюк, керівником методичного об’єднання Н.О. Кирило та вчителем географії  Квітневської ЗОШ І-ІІІ ступенів Н.П.Коханець, вчителі району поділилися власним багатим досвідом.  Так, вчитель географії  Староносовицької ЗОШ І-ІІ ступенів  Л. М. Ланцута розповіла присутнім про формування в учнів краєзнавчих компетентностей на конкретних темах вивчення географії у 8 класі. Розвиток особистості учня через  пізнання  свого краю  розкрила у своєму виступі вчительЗдовбицької ЗОШ І-ІІ ступенів Мельничук О.О.  Вчитель Тараканівської ЗОШ І-ІІ ступенів Цампер Л.В. акцентувала увагу на екологічному краєзнавстві  у формуванні ключових і предметних компетентностей на уроках  географії. З організацією власної позакласної роботи з географії з використанням краєзнавчих матеріалів ознайомила вчитель географії  Квітневської ЗОШ І-ІІІ ступенів Коханець Н.П..

Пізнавальною, цікавою  та корисною була екскурсія « Зелені скарби та цілющі властивості води в санаторії «Червона калина» . Зустріч з головним лікарем Сивим М. Ю. ще раз підтвердила думку , що географія  України починається з географії рідного краю. Санаторій здивував вчителів  своєю матеріальною базою, осінніми барвами, казковістю та доброзичливим ставленням до відпочиваючих.

_______________________________________________________________________________________________

Лідерство – запорука успіху!

27 жовтня 2017 року відбулося засідання обласної ради старшокласників "Імпульс" в якій взяла участь делегація Дубенського району в складі Мартинчук Вікторії, голови Дубенської райооної ради лідерів учнівського самоврядування "ТЕМП", учениці Соснівської ЗОШ, Заєць Олени, учениці Птицької ЗОШ, Хмари Назара, учня Стовпецької ЗОШ, голів самоврядування навчальних закладів під керівництвом педагога-організатора Птицької ЗОШ Наталії Володимирівни Кравець.

Під час участі в зльоті відбулася зустріч з першим заступником голови обласної адміністрації Ігорем Тимошенком, заступником голови обласної ради Олександром Корнійчуком, начальником управління освіти Григорієм Таргонським. Лідери області ставили запитання про те, як набути лідерських навичок, як стати та залишатися лідером, а представники влади доступно і цікаво відповідали на все. Поділився своїм рецептом успіху заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко: «Потрібно завжди пам’ятати, що, успіх – це розуміння своєї мети, а не чужої. І у жодному разі не можна впадати у відчай, коли щось не вийшло, потрібно розібрати помилки, які допустили, і йти далі».

Після завершення конференції всі діти мали можливість пройтися владними кабінетами, посидіти в кріслах управліньців і відчути себе частиною керівництва області.

В ході роботилідери разом з координаторами в РОІППО провели засідання обласної ради старшокласників під час якого обговорили основні питання організації роботи на навчальний рік, затвердили план заходів.

Згодом з дітьми а також їх наставниками було проведено тренінгові заняття в ході яких вони краще знайомилися один з одним, обмінювалися думками та планами.

Даний захід був корисний як для лідерів самоврядування так і їх координаторів, адже всі могли поспілкуватися, обмінятися досвідом і почерпнути щось для себе.

Олена Заєць,

голова ради старшокласників Птицької ЗОШ

_______________________________________________________________________________________________

27 жовтня 2017 року на базі Дубенської районної державної адміністрації проведено нараду керівників закладів освіти району за участю начальника відділу освіти Дубенської РДА Г. Вознюк, працівників відділу освіти та методистів РМК, у ході якої обговорювались питання щодо підготовки закладів освіти до роботи в осінньо-зимовий період (доповідач – Л.Панасюк,  інженер-будівельник господарської групи відділу освіти). Методист РМК В.Ковальчук проаналізував хід кампанії ЗНО-2017 у навчальних закладах району та ознайомив з особливостями проведення  ЗНО-2018. Про порядок прийому на роботу педагогічних працівників проінформував методист РМК М. Джаган.

На нараду були запрошені перший проректор Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти  Іван Вєтров, який ознайомив керівників навчальних закладів з особливостями нового Закону України «Про освіту» та заступник директора Здолбунівської гімназії О. Галик,  який презентував міжнародний освітній  проект «Міксіке в Україні», організований OU MIKSIKE за підтримки Міністерства освіти і науки України та Міністерства закордонних справ Естонії.

_______________________________________________________________________________________________

27 жовтня 2017 року на базі  районного методичного кабінету проведено засідання  творчої групи вчителів початкових класів з теми “Вплив ціннісних орієнтацій на формування компетентностей особистості”.

Керівник творчої групи вчителів початкових класів, вчитель Білогородської ЗОШ І-ІІ ступенів Бабійчук З.М.  ознайомила присутніх з планами роботи на 2017-2018 навчальний рік, презентувала свій досвід роботи з теми “Педагогічний вплив на розвиток соціальної компетентності особистості молодшого школяра”.

Учасники творчої групи  за “круглим столом” обговорили питання щодо удосконалення професійної майстерності вчителя  початкових класів.

_______________________________________________________________________________________________

26 жовтня 2017 року на базі Дубенського районного методичного кабінету проведено засідання районної психолого–медико-педагогічної консультації. Обстежено дітей з особливими освітніми потребами. Батькам, педагогам надано рекомендації щодо навчання та виховання дітей.

_______________________________________________________________________________________________

25 жовтня 2017 року на базі Повчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся семінар-практикум вчителів хімії  з теми «Володіння хімічною компетентністю на базовому рівні освіти». Навчальну частину  семінару проводили методист  Бабак Т.П. та члени  методичного об’єднання. У рамках цього заходу Новак В.В., вчитель Здовбицької ЗОШ І-ІІ ст., у своєму виступі порушила актуальну проблему нашого часу «Знаннєвий, діяльнісний і ціннісний компоненти як основні складові предметної компетентності. Очікувані результати навчально-пізнавальної діяльності».

Родзинкою заходу стала презентація творчого  квест-проекту  «Подорож у світ хімії», до якого учасників семінару  долучили учні 8-11 класів та вчитель хімії Повчанської школи Кондратюк О.В. Педагоги району стали активними учасниками квесту, сумлінно виконували підготовлені учнями та вчителем  завдання, намагаючись вибороти перемогу для своїх команд: переглядали та аналізували  відеоролик «Цікаві факти з хімії», виконували досліди , відповідали на цікаві питання, грали в показуху, розгадували  ребуси тощо.

_______________________________________________________________________________________________

25 жовтня 2017 року у Тараканівській ЗОШ І – ІІІ ступенів відбувся майстер – клас  для вчителів української мови та літератури з теми «Підготовка учнів до ЗНО: як написати власне висловлення з української мови». Метою заходу було розкрити особливості оцінювання завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю та закцентувати увагу вчителів – філологів на структурі учнівського твору.

Майстер – клас провела вчитель української мови та літератури Ковальчук Олена Анатоліївна.

Під час роботи присутні могли переглянути мультимедійну презентацію «Як правильно написати власне висловлювання у форматі ЗНО». Крім того, учасники майстер – класу працювали над оцінюванням завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю та створенням власного висловлення у форматі ЗНО. На етапі рефлексії вчителі – словесники створювали «Квітку настрою», ділились очікуваннями та враженнями від зустрічі.

_______________________________________________________________________________________________

24  жовтня 2017 року на базі  Тараканівського ДНЗ  відбулось  засідання школи становлення молодого керівника з теми «Організація  роботи соціально-педагогічного патронату в умовах діяльності ДНЗ».

З метою розвитку знань молодих керівників щодо реалізації завдань організації та управління роботою дитячого садка учасники школи  розглянули питання  про здійснення соціально-педагогічного патронату, яке підготувала методист РМК Бастюченко Л.М., а також надала методичні рекомендації щодо організації соціально-педагогічного патронату в умовах дитячого садка. Керівники закладів вивчили документацію щодо організації роботи з дітьми, які неохоплені дошкільною освітою, а завідуюча дитячим садком Плужнікова Н.М. звернула особливу увагу на роль керівника в реалізації даного завдання.

Педагоги  мали можливість переглянути та  аналізувати   фрагменти  занять з дітьми групи соціально-педагогічного патронату, які продемонструвала вихователь Чорнобай О.М..  Керівник школи Парфенюк О.М. запропонувала орієнтовний план роботи з дітьми такої групи.

З метою психологічного розвантаження та релаксації психолог закладу Харинюк Т.М. провела з учасниками засідання тренінг «Пізнай себе».

Засідання ШСМК відбулось у позитивній робочій атмосфері. Учасники подякували педагогам за відмінну роботу колективу.

_______________________________________________________________________________________________

Нові здобутки гуртківців Дубенської районної станції юних туристів

22 жовтня у лісовому масиві поблизу смт. Оржів Рівненського району пройшли відкриті обласні змагання зі спортивного орієнтування та спортивного туризму «Осінні стежки 2017». У змаганнях взяли участь більше 200 учасників, які представляли команди Рокитнівського, Корецького, Рівненського, Острозького районів, міста Рівне, Бугринської, Смизької та Млинівської об’єднаних територіальних громад, гуртківців комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» та комунального закладу «Рівненська обласна станція юних туристів». Честь Дубенщини захищали гуртківці комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» – учні Стовпецької ЗОШ – Карпюк Василь, Кот Юрій, Грондус Андрій, Чернишевський Богдан, Антонюк Богдана, Хмара Діана, Жаборецька Олена та Братійчук Ніна.

Змагалися спортсмени на дистанціях «Спортивне орієнтування за вибором» та «Особиста смуга перешкод» у двох вікових групах: старшій (2001-2003 р.н.) та молодшій (2004-2005 р.н.).

Всі учасники демонстрували свою майстерність – швидко долали перешкоди, злагоджено та дружньо діяли в команді, допомагали один одному. Вмілий вибір тактичних дій, наполегливість та велике бажання принесли команді свої результати, а саме:

на дистанції «Спортивне орієнтування» Кот Юрій у старшій віковій групі виборов бронзу.

ІІ місце на дистанції «Особиста смуга перешкод» зайняла Жаборецька Олена, а Хмара Діана на цій же дистанції виборола почесне І місце (тренер – директор районної станції юних туристів І.В. Кравець).

За підсумками змагань переможців та призерів нагороджено дипломами та медалями комунального закладу «Рівненська обласна станція юних туристів» Рівненської обласної ради.

Колектив Дубенської райСЮТур висловлює слова вдячності начальнику відділу освіти Г.Ф. Вознюк за постійну підтримку та сприяння у розвитку туристичного потенціалу юних школярів Дубенщини.

Також дякуємо батькам наших юних туристів за чудових, наполегливих і вихованих дітей.

методист райСЮТур

Г. Ковальчук

_______________________________________________________________________________________________

20 жовтня 2017 року на базі Мильчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулося засідання методичного об’єднання вчителів математики Дубенського району з теми «Розвиток творчих здібностей учнів»,  в якому взяли участь   20 вчителів математики району.

На засіданні методичного об’єднання розглядались питання:

-    Вибір методів і прийомів  навчальної діяльності учнів з метою розвитку творчої особистості.

-          Головні аспекти розвиваючого навчання.

-          Ігрові та проблемні ситуації на уроках.

-          Евристична діяльність учня – основа  розвиваючого навчання

-          Основні компоненти та шляхи реалізації методу проектів.

-          Впровадження в практику довгострокових домашніх завдань.

-          Технологія групової творчої справи.

Вчителі математики поділились досвідом з підготовки учнів до ЗНО, олімпіад та конкурсів.

Вчителем математики Мильчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів Яцюк Н.В.  був проведений методичний квест «Математика в сучасному світі».

_______________________________________________________________________________________________

19 жовтня 2017 року на базі  районного методичного кабінету проведено засідання школи становлення молодого вчителя початкових класів з теми “Нормативно-правова база вчителя початкових класів”.

Грогуль Л.М., методист РМК ознайомила присутніх педагогів з нормативними документами, що регламентують навчально-виховний процес в початковій школі.

Керівник ШСМВ, вчитель Придорожнянської ЗОШ І ст. Остапчук А.П. провела інструктаж молодим вчителям з теми “Якість роботи вчителя із шкільною документацією”.

_______________________________________________________________________________________________

19 жовтня 2017 року на базі  районного методичного кабінету проведено засідання  творчої лабораторії вчителя початкових класів Семидубського НВК Лічної Т.Й. з теми “Навчання й виховання молодших школярів у контексті ідей гуманної педагогіки”.

Вчитель Семидубського НВК Лічна Т.Й. презентувала свій досвід роботи з теми “Розвиток творчих здібностей учнів початкових класів на основі християнських цінностей та духовної культури” та провела майстер-клас “Дорогою добра”.

_______________________________________________________________________________________________

Навчаємось граючи

З метою підтримки та здійснення науково-методичного супроводу діяльності молодих педагогів, відповідно до плану роботи Дубенського районного методичного кабінету на 2017-2018 н.р., 18 жовтня 2017 року на базі Судобицької ЗОШ І-ІІ ступенів відбулось перше засідання Школи становлення новопризначеного педагога-виховника з теми «Інтерактивні виховні технології – шлях до формування творчої особистості учня».

Учасники Школи становлення новопризначеного педагога-виховника опановували премудрості педагогічної діяльності граючи інтерактивну настольну гру «Скарби премудрості». Вони отримали позитивний заряд енергії виконуючи завдання та збираючи скарбнички цінностей: виконували тестові завдання із теорії виховання, із частинок складали вислови відомих педагогів про виховання, складали опис інноваційних виховних технологій, проводили ігри та співали пісні.

Ця захоплива гра допомогла педагогам-виховникам опанувати премудрості педагогічної діяльності. Винахідливість і кмітливість, уміле поєднання теорії та практики, розважливості і гумору не лише привели гравців до перемоги у грі, але й, без сумніву, стануть у нагоді в їх професійному становленні.

_______________________________________________________________________________________________

17 жовтня 2017 року на базі Соснівської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулося засідання районного методичного об’єднання вчителів духовно-морального спрямування з теми «Вплив духовної спадщини християнства на розвиток моральних цінностей школярів». Навчальну частину  семінару проводили методист Семенюк А.В. та голова  методичного об’єднання  Климчук Н.М., у ході  відбувся круглий стіл з обміну думками. У рамках цього заходу Войцещук Р.П., вчитель Здовбицької ЗОШ І-ІІ ст., у своєму виступі порушив актуальну проблему нашого часу «Формування моральних цінностей школярів на уроках християнської етики». Позитивним і цікавим був виступ Мельничука С.Ю., вчителя Соснівської ЗОШ І-ІІІ ступенів на тему  «Роль церкви у вихованні підростаючого покоління».  В ході роботи вчителі району мали можливість поділитися досвідом роботи з дітьми під час проведення уроків духовно-морального спрямування. Алла Василівна звернулася до педагогів  і закликала бути толерантними, ерудованими, використовувати міжпредметні зв’язки на уроках, дбати про всебічний розвиток учнів, працювати  плідно і віддано.

Засідання МО продовжилося екскурсійною поїздкою святими місцями рідного краю. Учасники відвідали  Свято-Успенську Почаївську Лавру, Богоявленський жіночий монастир (м.Кременець).

На завершення засідання всі  присутні помолилися за мир в Україні, мир у душах та за тернисту дорогу кожного вчителя на нелегкій ниві Христового служіння. Методист  відділу освіти Семенюк А.В. підсумувала плідну та новаторську роботу вчителів. Алла Василівна наголосила, що саме вчителі християнської етики відповідають за моральний і духовний стан душі дитини, а найголовніше - учитель звітує за свою працю перед Богом. Войцещук Р.П. зацікавив учителів оригінальним викладом думок про духовний світ учителя, вміння його толерантно доносити Боже слово до кожного учня.

_______________________________________________________________________________________________

Чергові перемоги гуртківців

Дубенської районної станції юних туристів

Цього року стало хорошою традицією для гуртківців комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» брати участь у багатотурових змаганнях зі спортивного орієнтування «Зелений стадіон 2017». 15 жовтня пройшов ІІІ тур таких змагань у лісовому масиві поблизу с. Суськ Костопільського району у якому взяло участь більше 150 учасників з різних куточків Рівненщини та Волині.

Команду Дубенського району представляли гуртківці-учні Стовпецької ЗОШ (тренер Кравець І.В.), Княгининської ЗОШ (тренер Марчук В.М.), Мирогощанської ЗОШ (тренер Міщук О.С.) та Повчанської ЗОШ (тренер Горнійчук Л.М.).

Змагання проходили на дистанції «Заданий напрямок» у 4 вікових групах. Завдяки наполегливості і праці наші гуртківці показали гарні результати, а саме:  ІІІ місце у групі Ж-14 отримала Бугай Олена (Мирогощанська ЗОШ), у групі Ч-12 також бронзу завоював Шумеєв Максим (Княгининська ЗОШ). Почесне 2 місце у групі Ч-16 виборов Чернишевський Богдан (Стовпецька ЗОШ), а золото у групі Ч-12 здобув Вац Роман (Мирогощанська ЗОШ).

Вітаємо наших переможців і призерів та бажаємо не зупинятися на досягнутому, адже попереду ще багато цікавих та захоплюючих туристсько-спортивних змагань!!!

 

методист райСЮТур

Г. Ковальчук

_________________________________________________________________________________________

11 жовтня 2017 року на базі Дубенського районного методичного кабінету проведено засідання районної психолого–медико-педагогічної консультації. Обстежено дітей з особливими освітніми потребами. Батькам, педагогам надано рекомендації щодо навчання та виховання дітей.

__________________________________________________________________________________________

11 жовтня 2017 року на базі Варковицької гімназії відбувся семінар-практикум заступників директорів із виховної роботи з теми "Формування ціннісного ставлення особистості до культурних, духовних та історичних надбань рідного краю". Мета семінару -  підвищення фахового та культурного рівня освітян, впровадження краєзнавства як засобу реалізації принципів компетентнісного підходу в умовах оновлення змісту освіти.

Учасникам семінару презентували свій виступ-вітання учні Варковицької гімназії. Захоплюючу екскурсію «Мандрівка історичними місцями села Варковичі» провела вчитель історії Бондарук В.П..  В цікавій та ігровій формі провела міні-тренінгове заняття особистісного зростання  практичний психолог гімназії Данильчук С.В.

Родзинкою заходу був квест «Цікава історія рідного краю», який провели заступник директора з виховної роботи Тимошишина С.В. та педагог-організатор Варковицької гімназії Парфенюк О.О. У ньому взяли участь учасники семінару та учні Варковицької гімназії. Основна мета квесту – відтворити інформацію, яку педагоги мали змогу почути під час екскурсії, а учням необхідно було проявити високий рівень знань історії рідного краю.

Під час  семінару учасники мали можливість обговорити значення,  форми та методи формування ціннісного ставлення особистості до культурних, духовних та історичних надбань рідного краю, проаналізувати життєві ситуації. Під час семінару педагоги ділилися з присутніми власним досвідом, знаннями, активно спілкувалися.

_______________________________________________________________________________________________

10 жовтня 2017 року на базі Стовпецького дитячого садка відбувся семінар-практикум для вихователів різновікових груп з теми: «Формування професійної компетентності вихователя в умовах оптимізації педагогічного процесу».

З метою вдосконалення теоретичних знань та практичних навичок педагогів щодо організації роботи у різновіковій групі, учасники ознайомились з планом роботи семінару на навчальний рік та вивчили питання, а саме: «Організація освітньо-виховного процесу в різновіковій групі дошкільного закладу», «Підвищення компетентності педагогів-дошкільників через застосування інформаційно-комп’ютерних технологій (ІКТ)».

Учасники семінару проаналізували режимні моменти у ранкові години та відкрите інтегроване заняття,  які провела вихователь Прохорчук О.І.

Методист РМК Бастюченко Л.М.  провела бесіду з учасниками семінару «за круглим столом», де педагоги обмінялись досвідом своєї діяльності в організації роботи різновікових груп та надала методичні рекомендації щодо етапів формування професійної компетентності вихователя в умовах оптимізації педагогічного процесу.

 

_______________________________________________________________________________________________

06 жовтня 2017 року на базі районного методичного кабінету відбулося засідання методичного об’єднання вчителів інформатики Дубенського району з теми «Зміст, технології та методи  діяльності педагога при навчанні  інформатики», в якому взяли участь 19 вчителів інформатики району.

На засіданні методичного об’єднання розглядались питання:

-   Зміст вимог до обов'язкової підготовки школярів по інформатиці і їхнє відображення в освітній програмі навчання

-   Інноваційні технології при викладанні курсу інформатики

-   Тести як вимірники навчальних досягнень учнів  за курс інформатики.

-   Безпечна робота учнів у мережі Інтернет.

-   Підготовка учнів до  олімпіад і конкурсів.

Вчителі  обмінялись досвідом   організації позакласної роботи  з обдарованими дітьми з інформатики.

_______________________________________________________________________________________________

Варіативність та особистісна орієнтація сучасної освіти потребують змін у теорії й методиці навчання іноземної мови в загальноосвітніх навчальних закладах, змін у технологіях навчання на всіх ступенях. Зростає питома вага методик, які сприяють формуванню практичних навичок пошуку й аналізу інформації, самонавчанню, самоорганізації, досвіду відповідального вибору та поведінки, становленню ціннісних орієнтацій.

У зв'язку з цим зростає і коло вимог до особистості вчителя іноземної мови, визначене змінами в суспільстві, концептуальними засадами Концепції «Нової української школи», а на практиці відповідати цим вимогам стає все важче.

Тому відповідно до концептуальних засад реформування середньої школи, з метою розвитку майстерності та професіоналізму педагогів іноземної мови,  районним методичним кабінетом 05 жовтня 2017 року організовано  семінар-практикум вчителів англійської мови «Розвиток критичного мислення на уроках англійської мови» на базі Семидубського НВК.

У теоретичному модулі, модератором якого була Людмила Максімова, керівник районного методичного об’єднання, вчитель Тараканівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, учасники семінару поглибили знання щодо використання прийомів та методів розвитку критичного мислення.

У практичному модулі вчителями Семидубського НВК Віталією Тимейчук проведено майстер-клас «Критично не означає негативно», а педагогом Плосківської ЗОШ І-ІІ ступенів Світланою Юхимчук-Шевчик – практикум «Етапи уроку у системі критичного мислення». Кожен із учасників семінару був залучений до активної діяльності, практичного опрацювання представлених методів та прийомів роботи, коментування методичної доцільності їх використання.

___________________________________________________________________________________________

04 жовтня 2017 року відбувся заключний етап районного огляду-конкурсу  читців-гумористів “Поліські пересмішники”, у якому взяли участь 11 учасників, переможці відбіркових етапів, що проведені в 5 освітніх округах.

За рішенням членів журі переможцями конкурсу визнано

у молодшій віковій категорії

І місце – Хоптюк Аліна, учениця Білогородського НВК;

ІІ місце – Скаржевська Яна, учениця Повчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів;

ІІ місце – Яцюк Валерія, учениця Микитицької ЗОШ І-ІІ ступенів;

ІІІ місце – Волосюк Ірина, учень Квітневської ЗОШ І-ІІІ ступенів;

ІІІ місце – Грогуль Катерина, учениця Соснівської ЗОШ І-ІІІ ступенів;

у старшій віковій категорії

І місце – Хіц Ольга, Кривичун Оксана, Пахальчук Михайло, Ліщук Максим -  учні Рачинської ЗОШ І-ІІ ступенів;

ІІ місце – Максимюк Іван, учень Грядківського НВК;

ІІІ місце – Колінська Дарина, учениця Вербської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

________________________________________________________________________________________________

03 жовтня 2017 р. на базі Жорнівського НВК відбулось засідання методичного об’єднання вчителів суспільствознавчих предметів з теми «Реалізація діяльнісного підходу до вивчення суспільствознавчих предметів за допомогою екскурсій».

На засіданні методоб’єднання розглядалися питання:

- діяльнісний підхід до вивчення суспільствознавчих предметів у загальноосвітній школі як вимога сьогодення;

- формування навчально-пізнавальної компетенції учнів під час екскурсій;

-  місце і роль екскурсій у вивченні суспільствознавчих предметів.

Незабутні враження освітяни отримали від екскурсії у м. Остріг і у Межиріцький Свято-Троїцький монастир, в ході якої педагоги Дубенського району мали можливість ознайомитись із історико-краєзнавчою спадщиною Рівненщини, оглянути архітектурні пам’ятки та музеї м. Острога.

Семінар сприяв підвищенню фахового, культурного та естетичного рівня освітян, впровадженню краєзнавства як засобу реалізації принципів компетентнісного підходу в умовах оновлення змісту освіти.