Жовтень 2018 року

Жовтень 2018 року

Друк

30 жовтня 2018 року з метою удосконалення підготовки учнів до ЗНО з географії відбулося засідання  методичного об’єднання вчителів географії та економіки з теми «Тестові технології оцінювання географічної компетентності учнів основної та старшої школи».

Керівник  методичного об’єднання, вчитель географії Варковицької гімназії Кирило Н.О. нагадала колегам про те, що таке географічна компетентність, який її зміст та структура. Про рівні володіння географічною компетентністю та її складовими  учнями основної та старшої школи  розповів присутнім Страшовський В.В., вчитель географії Мильчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Ондрей Л.А., вчитель географії та економіки Семидубського ліцею, ознайомила вчителів з технологіями оцінювання географічної компетентності учнів. Вчитель географії Соснівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Панасюк  П.В. продемонстрував фрагменти  практичних робіт, які є важливим методом оцінювання географічної компетентності учнів.

Семенюк А.В., методист відділу освіти, наголосила на тому, що питання, які розглядались на засіданні є особливо актуальні в умовах розвитку НУШ.

Після розгляду теоретичних питань та обміну досвідом з даної теми, відбулася екскурсія на фабрику склопакетів ТзОВ «Склоресурс». Під час екскурсії вчителі мали змогу ознайомитись з виробництвом склопакетів для фасадів та інтер’єрів. Дана екскурсія є корисною під час розгляду розділу «Вторинний сектор господарства» у 9 класі, як краєзнавча складова.

_______________________________________________________________________________________________

30  жовтня 2018 року на базі  Соснівського ДНЗ  відбулось засідання школи становлення молодого керівника з теми «Особливості організації діяльності закладів дошкільної освіти в умовах реалізації Концепції «Нова українська школа».

З метою розширення та удосконалення пофесійної  компетентності молодих керівників щодо наступності роботи дитячого садка і школи  педагоги на засіданні  розглянули питання «Базовий компонент дошкільної освіти та Концепція НУШ».

Учасники школи проаналізували відкрите заняття, яке провела вихователь Соснівського ДНЗ Мулик І.В. та визначили критерії оцінювання підготовки дітей до навчання у школі.

Методист РМК Бастюченко Л.М.  надала перелік нормативної бази документів та методичні рекомендації щодо організації спільної роботи дитячого садка і школи.

_______________________________________________________________________________________________

«ЗОЛОТА АГАТІВКА 2018»

28 жовтня 2018 року в лісовому масиві поблизу дитячого закладу оздоровлення та відпочинку санаторного типу «Агатівка» Гощанського району Рівненської області, відбулися відкриті змагання зі спортивного орієнтування «Золота Агатівка 2018», організовані і проведені Бугринською об’єднаною територіальною громадою.

Участь у змаганнях взяли понад 200 учасників з Дубенського, Гощанського, Острозького та Рівненського районів, міст Рівне, Острог, Нетішин, гуртківці комунального закладу «Рівненська обласна станція юних туристів», спортсмени Бугринської, Клеванської, Смизької та Мирогощанської об’єднаних територіальних громад, клубу спортивного орієнтування «Равлики».

Дубенський район на даних змаганнях представляли спортсмени – орієнтувальники, вихованці комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» – учні Стовпецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (тренери – Кравець І.В. та Антонюк В.І.), учні Птицької ЗОШ І-ІІ ступенів (тренер – Кравець Н.В. та Бернат Л.В.) та учні Семидубського ліцею (тренер – Горнійчук Л.В.).

Змагання проходили на середній дистанції «Заданий напрям». Вихованці закладу показали хороші результати. За підсумками змагань, Грондус Андрій – виборов бронзу серед юнаків, а Карпюк Василь посів ІІ місце. У нелегкій боротьбі срібло серед дівчат здобула Антонюк Богдана. Традиційно, участь у даних змаганнях прийняла і керівник гуртка-методист комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» Кравець Наталія Володимирівна, яка у своїй віковій групі здобула ІІ місце серед жінок. Всі переможці та призери змагань були нагороджені дипломами, медалями та кубками Бугринської об’єднаної територіальної громади.

Юні туристи із задоволенням розфарбовують свої будні цікавими і приємними емоціями та перемогами і з нетерпінням чекають наступної зустрічі з новими суперниками та друзями.

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________

26 жовтня 2018 року відбулося засідання Школи становлення молодого працівника психологічної служби з теми «Організаційно-методичні аспекти діяльності практичного психолога та соціального педагога  в умовах формування Нової української школи». У засіданні Школи становлення молодого працівника психологічної служби взяли участь 9 молодих працівників психологічної служби.

У ході роботи практичні психологи і соціальні педагоги ознайомилися із основними організаційно-змістовими аспектами становлення молодого фахівця, напрямами його роботи в умовах формування Нової української школи, а також особливостями здійснення психологічного та соціально-педагогічного супроводу дитини у закладі освіти. Інформацію із вказаних питань було висвітлено керівником районної психологічної служби Харчишиною Марією Олександрівною.

Окрім того, учасники засідання Школи становлення молодого працівника психологічної служби взяли участь у майстер-класі зі створення Арт-буку, який провела Остапчук Руслана Сергіївна, практичний психолог Малосадівського навчально-виховного комплексу.

_______________________________________________________________________________________________

25 жовтня 2018 року в актовій залі  Рівненського центру професійно-технічної освіти сервісу та дизайну відбувся обласний фестиваль-конкурс патріотичної пісні «Поліська січ» серед учнів закладів загальної середньої, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти. Мета конкурсу – розвиток талантів та популяризація творів, які передають любов до Батьківщини і героїчну боротьбу за її Свободу та незалежність, надання можливості юним виконавцям розкрити свій талант та донести до глядачів багату історію визвольного руху та героїзму українців.

У фестивалі взяли участь вокальні ансамблі, солісти, дуети тріо, гурти. Зі сцени лунали і повстанські пісні, пов’язані з героїчною історією нашого народу, і сучасні твори про незалежну Україну, і пісні, які народились під час подій на Майдані. Бурхливі емоції й незрівняні враження у глядачів викликали виступи усіх учасників фестивалю.

Оригінальністю та артистизмом вирізнився виступ Дарини Колінської та гурту «Родина» у складі Іллі та Олександра Колінських, Владислава Пагуби, Іллі Білецького, учнів  Вербської ЗОШ І-ІІІ ступенів Дубенської районної ради, під керівництвом вчителя музичного мистецтва Руслана Озірського, які за рішенням журі були визнані кращими серед учасників закладів загальної середньої та позашкільної освіти за виконання пісні В.Телезіна «Сто бійців».

Вітаємо переможців, бажаємо  нових успіхів та звершень!

_________________________________________________________________________________________________

За концепцією Нової української школи, найбільш успішними на ринку праці в найближчій перспективі будуть фахівці, які вміють навчатися впродовж життя, критично мислити, ставити цілі та досягати їх, працювати в команді, спілкуватися в багатокультурному середовищі та володіти іншими сучасними вміннями.

Вимоги та виклики часу добре усвідомлюють учителі англійської мови закладів загальної середньої освіти, підпорядкованих відділу освіти райдержадміністрації, які 25 жовтня 2018 року взяли участь у черговому занятті семінару-практикуму. Тема професійного спілкування - використання у практичній діяльності  технології «Storytelling», яка має на меті закріплення та вдосконалення вмінь і навичок вживання іншомовної лексики та граматики в усіх видах мовленнєвої діяльності.

У ході виконання інтерактивних вправ та завдань методичного практикуму, перегляду та аналізу відеосюжетів, вчителі іноземної мови поглибили професійні знання та уміння складати історії за опорними словами на задану тему, стисло і послідовно висловлювати думку, передавати її на письмі, удосконалюючи літературну вимову іноземних слів, збагачуючи власний словниковий запас, розвиваючи увагу та творчу уяву, креативність.
Узагальнюючи роботу, учасники семінару-практикуму, координаторами якого були Наталія Мельнікова, завідувач Дубенського РМК, Світлана Юхимчук-Шевчик, керівник методичного об’єднання, вчитель Плосківської ЗОШ І-ІІ ступенів, зробили висновок про те, що технологія «Storytelling» у навчанні англійської мови здатна пробудити в школярів інтерес до навчання; надає спрямованості навчального процесу на використання набутих учнями знань, умінь, навичок, способів діяльності в навчальних і життєвих ситуаціях. У перспективі подальшої діяльності необхідно систематизувати різні вправи технології «Storytelling» відповідно до тем, визначених навчальною програмою.

Усі присутні відзначили також атмосферу відкритості, довіри та доброзичливості під час взаємодії та навчання дорослих, високий рівень ефективності методичного заходу, де кожен учасник мав можливість максимально виявити свою ініціативу та творчість.

_______________________________________________________________________________________________

Що таке метапредметність? Яким є метапредметний зміст освіти з позицій ключових освітніх компетентностей? Яким має бути метапредметний урок в сучасних умовах? Як метапредметність забезпечує формування цілісної картини світу у свідомості сучасного школяра? Ці та інші питання розглянули учителі мистецьких предметів на засіданні з теми «Формування метапредметних компетентностей учнів Нової української школи на уроках мистецтва», яке було проведено 25 жовтня 2018 року на базі Дубенського районного методичного кабінету з метою підвищення фахової майстерності педагогів у формуванні метапредметних компетентностей учнів 5-11 класів.

У ході заняття методист РМК Ірина Панасюк висвітлила питання підготовки учителя мистецтва в умовах Нової школи, презентувала нові форми роботи та методи, спрямовані на формування метапредметних компетентностей вчителів мистецьких дисциплін.

Любов Кокоріна, вчитель мистецтва Жорнівського НВК презентувала колегам розробку  уроку «Музика охоплює весь світ» (метапредметність – музика і географія).

Лариса Копко, керівник методичного об’єднання вчителів мистецтва, висвітлила переваги проектної діяльності як засобу формування метапредметних умінь і навичок з метою розвитку особистості учня, підготовки його до вільного і комфортного життя в умовах інформаційного суспільства.

Енергійним був і підсумково-рефлексійний етап семінару, під час проведення якого учасники підбили підсумки заходу, поділилися враженнями та поставили «лайки» на імпровізованій сторінці у Twitter.

_______________________________________________________________________________________________

23  жовтня 2018 року на базі  Тростянецького НВК  відбувся семінар-практикум для вихователів різновікових груп з теми «Удосконалення професійної компетентності вихователя закладу дошкільної освіти в умовах реалізації Концепції «Нова українська школа».

З метою розширення та удосконалення пофесійної  компетентності педагогів учасники семінару розглянули питання організації освітньо-виховного процесу в різновіковій групі закладу дошкільної освіти.

Педагоги закладу підготували та провели для учасників семінару тренінг «Яким має бути сучасний вихователь?» та бесіду за круглим столом щодо співпраці дитячого садка та школи.

Учасники семінару мали можливість переглянути майстер-клас  «Елементарна пошукова діяльність як форма ознайомлення дітей з природою», яку підготовила та провела методист РМК Лариса Бастюченко, а також надала методичні рекомендації щодо професійної компетентності сучасного вихователя.

Засідання відбулось у позитивній робочій атмосфері. Учасники подякували педагогам за відмінну роботу колективу.

_______________________________________________________________________________________________

23 жовтня 2018 року відбувся семінар-практикум вчителів трудового навчання.

Обговорювалися питання організації проведення ІІ етапу олімпіади з трудового навчання. Цінні пропозиції керівників семінарів-практикумів Манзюка Ігоря Станіславовича та Шнирук Вікторії Михайлівни взяті до уваги.

Шнирук Вікторія Михайлівна, керівник семінару-практикуму, запросила майстриню Залевську Аню, яка провела майстер-клас по оздобленню пряників.

_______________________________________________________________________________________________

23 жовтня 2018 року на базі Стовпецької ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулось засідання методичого об’єднання вчителів суспільствознавчих предметів з теми « Розвиток критичного і творчого  мислення в учнів на уроках історії та правознавства». На засіданні методичного об’єднання розглядались  питання:

- критичне мислення як основна змістова лінія Нової української школи;

- формування творчого мислення учнів шляхом впровадження у навчально-виховний процес інноваційних технологій.

Педагоги поділились досвідом використання сучасних навчальних технологій, що сприяють розвитку інтелекту дитини, її критичного та творчого мислення, визначення нею власної ідентичності як особистості, громадянина.

Незабутні враження освітяни отримали  від екскурсії у м. Корець, в ході якої педагоги Дубенського району мали можливість ознайомитись із історико-краєзнавчою спадщиною Кореччини.

_______________________________________________________________________________________________

«Осінні стежки 2018»

20-21 жовтня 2018 року у лісовому масиві поблизу смт. Оржів Рівненського району пройшли відкриті обласні змагання зі спортивного орієнтування та спортивного туризму «Осінні стежки 2018». У змаганнях взяли участь більше 200 учасників, які представляли команди Корецького, Рівненського, Володимирецького, Млиніського, Здолбунівського районів, міста Рівне, Бугринської, Смизької та Млинівської об’єднаних територіальних громад, гуртківців комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» та комунального закладу «Рівненська обласна станція юних туристів». Честь Дубенщини захищали гуртківці комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів» – учні Стовпецької ЗОШ – Карпюк Василь, Кот Юрій, Грондус Андрій, Чернишевський Богдан, Свінтозельський Костянтин, Жаборецький Андрій, Майборода Олександр, Хмара Діана, Ільчук Ірина, Жаборецька Олена, Наконечна Анна, Панасюк Іванна, Мелещук Вікторія та Карпюк Юлія

Змагалися спортсмени у двох видах: «Спортивне орієнтування», дистанція «Заданий напрямок» та «Особиста смуга перешкод» у двох вікових групах: старшій (2002-2004 р.н.) та молодшій (2005-2007 р.н.).

Всі учасники демонстрували свою майстерність – швидко долали перешкоди, злагоджено та дружньо діяли в команді, допомагали один одному. Вмілий вибір тактичних дій, наполегливість та велике бажання принесли команді свої результати, а саме:

ІІІ місце на дистанції «Особиста смуга перешкод» зайняли Кот Юрій Свінтозельський Костянтин, Мелещук Вікторія та Ільчук Ірина. Почесне ІІ місце вибороли Майборода Олександр та Карпюк Юлія.  А Карпюк Василь та Жаборецький Андрій на цій же дистанції вибороли почесне І місце (тренер – директор Дубенської районної станції юних туристів І.В. Кравець).

За підсумками змагань переможців та призерів нагороджено дипломами комунального закладу «Рівненська обласна станція юних туристів» Рівненської обласної ради.

Тож, в подальшому бажаємо нашим вихованцям вдалих стартів, результативних виступів на змаганнях та віри у власні сили.

________________________________________________________________________________________

19 жовтня 2018 року на базі Вербської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулося засідання методичного обєднання вчителів математики Дубенського району з теми «Використання сучасних технологій навчання на уроках математики»,  в якому взяли участь   18 вчителів математики району.

На засіданні методичного об’єднання розглядались питання:

- Використання сучасних технологій навчання на уроках математик.

- Співвідношення понять «методика» і «технологія».

- Сутність понять «інноваційні технології» та «інтерактивні технології»

- Інтерактивні технології та їх використання на уроках математики.

- Проблемно-модульна технологія.

- Технологія колективно-групової діяльності.

- Проектна технологія.

Вчителі математики поділились досвідом використання компютерних технологій у навчальному процесі та відвідали підприємство по виробництву ігрових та спортивних майданчиків.

_______________________________________________________________________________________________

18 жовтня 2018 року на базі Грядківського НВК відбувся семінар-практикум з питань наступності дитячого садка та школи з теми «Наступність – проблема актуальна».

З метою розширення обсягу знань педагогів щодо спільної роботи дитячого садка і школи в умовах реалізації Концепції «Нова українська школа» вдосконалення теоретичних знань та практичних навичок педагогів щодо організації роботи у різновіковій групі, учасники засідання  вивчали питання «Формування мотиваційних сфер майбутнього школяра. Особливості організації форм роботи з дітьми старшого дошкільного віку».

Вихователі та вчителі початкових класів обмінялися досвідом роботи щодо організації спільної роботи дитячого садка та школи.

Учасники семінару проаналізували відкрите інтегроване заняття,  яке провела вихователь Сидорчук О.Л.

Методист РМК Бастюченко Л.М.  провела бесіду з учасниками семінару «за круглим столом», надала методичні рекомендації щодо особливостей організації діяльності дошкільного закладу в умовах реалізації Концепції «Нова українська школа».

_______________________________________________________________________________________________

18 жовтня 2018 року в актовій залі Вищого професійного училища № 1 м. Рівне відбувся обласний огляд-конкурс читців-гумористів «Поліські пересмішники».

Дубенський район представляли переможці районного етапу конкурсу Анна Павленко та Олександр Парфенюк, учні Жорнівського НВК «ЗОШ І-ІІ ступенів - ДНЗ» Дубенської районної ради, які з числа 60 учасників із 15 районів області, 15 об’єднаних територіальних громад, міст Рівного, Острога, Дубно та Вараша за рішенням членів журі були найкращими серед учнів закладів загальної середньої та позашкільної освіти.

Досягти успіхів читцям-декламаторам допомогли педагоги-наставники Жорнівського НВК Терещук Любов Володимирівна, Парфенюк Галина Василівна.

Вітаємо наших юних артистів з перемогою та бажаємо нових успіхів!

_______________________________________________________________________________________________

18 жовтня 2018 року освітяни Дубенщини взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції з теми «Розвиток управлінської компетентності керівника як важливого ресурсу забезпечення якості роботи закладу освіти», ініціаторами проведення якої виступили Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти та Брестський обласний інститут розвитку освіти.

Основна мета зустрічі – вирішення широкого спектру теоретичних, методологічних та організаційно-управлінських проблем, пов’язаних із розвитком професійної компетентності керівника закладу освіти як креативного менеджера та лідера змін, формуванням і вдосконаленням внутрішньої системи забезпечення якості освіти, прозорості та інформаційної відкритості освітньої системи.

 

Наукова програма передбачала пленарне засідання з обговоренням широкого кола питань. Начальник відділу освіти Дубенської райдержадміністрації Галина Вознюк  висвітлила питання «Розвиток професійної компетентності керівників закладів загальної середньої освіти в умовах сільського регіону».

У другій половині дня делегація Брестського інституту розвитку освіти на чолі з першим проректором Станіславом Рачевським відвідала Дубенщину. Після знайомства з перлиною нашого краю, історико-культурним комплексом у Дубенському замку відбулась зустріч із головою Дубенської райдержадміністрації Юрієм Парфенюком.

Колеги із Білорусії ознайомились також з умовами праці, матеріально-технічною базою відділу освіти райдержадміністрації, районного методичного кабінету, інклюзивно-ресурсного центру.

Гарним подарунком для гостей стало музичне вітання юних зірочок Анастасії Лисинчук та Ірини Паламарчук із Вербської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Проведення науково-методичних заходів, зустрічей у такому форматі, налагодження партнерських зв’язків та розширення співпраці дає змогу підвищувати фаховий рівень керівників закладів та установ освіти, педагогів, формувати нові світоглядні засади сучасного освітнього процесу.

 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________________

17 жовтня 2018 року на базі Варковицької гімназії відбувся педагогічний міст за темою «Інноваційні підходи до організації освітнього процесу з природничих предметів». Учасники педагогічного мосту, методисти Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти; методисти районних методичних кабінетів Дубенського та Корецького районів; педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти Дубенського та Корецького районів, обговорювали актуальні проблеми організації освітнього процесу з природничих предметів у руслі компетентнісного підходу; поширення кращого педагогічного досвіду; обмінювалися досвідом організації науково-методичної роботи з підвищення рівня компетентності педагогів шляхом  використання інновацій та краєзнавчого матеріалу у реалізації завдань природничої освіти.

Нестерук Галина Олександрівна, методист кабінету природничих предметів    Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти розкрила питання про шляхи підвищення ефективності освітнього процесу з хімії в умовах упровадження Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа». Бабак Тамара Петрівна, методист комунальної установи «Дубенський районний  методичний кабінет», презентувала методичне забезпечення вивчення курсу хімії в умовах реалізації компетентнісного підходу. Романовська Валентина Іванівна, голова МО,  учитель біології та хімії, учитель-методист Квітневської загальноосвітньої школи  І – ІІІ ступенів презентувала  сучасні форми роботи методичного об’єднання учителів біології та хімії. З питанням «Реалізація інтеграційного підходу в освітньому процесі через організацію позакласної роботи» виступила Кондратюк Олена Вікторівна, вчитель хімії Повчанської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів. За «круглим столом» учасники педагогічного мосту обговорили «Напрями модернізації освітнього процесу з природничих предметів в умовах реформи освітньої галузі».

Гості з Кореччини ознайомилися з краєзнавчими та виробничими об'єктами Дубенщини,  відвідали Дубенський історико – культурний заповідник міста Дубно  та підприємство «Ізотерм-С» села Варковичі.

_______________________________________________________________________________________________

16 жовтня 2018 року на базі Здовбицької ЗОШ І-ІІ ступенів відбулося засідання методичного об’єднання вчителів християнської етики на тему: «Формування життєвих цінностей учнівської молоді на уроках християнської етики та в позакласній роботі». Про освітньо-виховне середовище Здовбицької ЗОШ І-ІІ ступенів розповів директор Фенюк М.В. Із планом  роботи  засідання   методичного об’єднання присутніх ознайомила методист РМК Семенюк А.В.

Педагоги розглянули сучасні підходи щодо формування у дітей та молоді на уроках християнської етики життєвих цінностей, патріотичної та громадянської свідомості. З метою поглиблення знань вчителів щодо формування у школярів на уроках християнської етики високоморальних якостей, патріотичної та громадянської свідомості, відбувся круглий стіл з обміну думками. У рамках цього заходу Климчук Н.М., голова методичного об’єднання, у своєму виступі порушила актуальну проблему нашого часу «Пошуки нових шляхів та орієнтирів виховання молоді у сучасному суспільстві». На аукціоні педагогічних ідей педагоги морально-духовних предметів обговорили методи виховання дітей та завдання християнської етики в сучасній школі, обмінялися досвідом роботи з дітьми. Методист РМК Семенюк А.В. ознайомила присутніх з публікаціями у фахових електронних та друкованих виданнях.

_______________________________________________________________________________________________

Чого очікувати від ЗНО у 2019 році?

1. Зовнішнє незалежне оцінювання 2019 року буде проведено з 20 травня до 12 липня 2019 року, відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 22.08.2018 № 931 «Деякі питання проведення в 2019 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти», зареєстрованого в Міністерстві юстиції 11.09.2018 за № 1030/ 32482.

2. Кожен зареєстрований учасник ЗНО матиме можливість скласти тести не більш як із чотирьох предметів із 11: українська мова і література, математика, історія України, біологія, географія, фізика, хімія, англійська, німецька, іспанська, французька мови.

3. Результати ЗНО з трьох предметів: українська мова і література (українська мова), математика або історія України (період XX – поч. XXI століття), а також ще один предмет за вибором випускника закладу загальної середньої освіти зараховуватимуться як результати державної підсумкової атестації (ДПА) за освітній рівень повної загальної середньої освіти.

4. Випускникам закладів загальної середньої освіти, які виявлять бажання проходити ЗНО з іноземної мови та зарахувати їх як результати ДПА, необхідно буде обрати академічний рівень (якщо вивчали мову на академічному рівні чи рівні стандарту) або профільний (якщо вивчали на профільному рівні).

5. Для студентів закладів вищої освіти І-ІІ р.а., учнів, (студентів, слухачів) закладів професійно-технічної освіти, які у 2019 році здобудуть повну загальну середню освіту, обов’язковим є проходження ЗНО з української мови та літератури, математики або історії України (за вибором учня, слухача (студента) для зарахування результатів ДПА з української мови, математики або історії України.

6. Львівський регіональний центр оцінювання якості освіти запрошує майбутніх учасників ЗНО відвідати сайт

www.lv.testportal.gov.ua та скористатись оновленим ресурсом тренувального он-лайн тестування (http://lv.testportal.gov.ua:8080/), методичними доробками з історії України з метою належної підготовки до ЗНО 2019.

Додаткову інформацію можна почерпнути на електронних ресурсах, вказаних за гіперпосиланнями нижче:

www.testportal.gov.ua – сайт Українського центру оцінювання якості освіти;

www.lvtest.org.ua – сайт Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти;

http://rivneosvita.org.ua/community/forum/index.php/forum1/ - загальний форум порталу «Освіта Рівненщини»;

http://www.roippo.org.ua - сайт Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (кабінет ЗНО та моніторингу якості освіти).

_______________________________________________________________________________________________

10 жовтня 2018 року вчителі української мови та літератури, заступники директорів із виховної роботи закладів освіти Дубенщини відвідали  пам`ятні місця, де пройшли дитячі та юнацькі роки Лесі Українки, щоб вклонитися їм, відчути те, особливе, що так вражало геніальну письменницю.

Час, проведений у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки,  минув на одному подиху! З цікавістю педагоги знайомились із експозицією, яка розкриває життєвий і творчий шлях Лесі Українки. Експозиція музею складається з двох частин – меморіальної і літературної. Меморіальна експозиція представлена у двох будинках: Лесиному будиночку – „Білому”, побудованому у 1890 році для старших дітей як літературне шале-флігель, і батьківському будинку – „Сірому”, спорудженому Петром Косачем, батьком поетеси у 1896 році. Меморіальні будинки є пам’ятками історії, в них відтворено обстановку, яка була при житті Лесі Українки.

У літературному музеї в чотирьох експозиційних залах зібрані документальні матеріали та експонати, які розповідають про життя і творчість Лесі Українки.  Колекція музею нараховує понад 5,6 тис. музейних предметів основного фонду, у тому числі – меморіальні, що є безцінними для історії та культури українського народу.

Освітяни Дубенщини вражені значною пошуковою, науково-дослідницькою та науково-освітньою роботою, яку проводять працівники літературно-меморіального музею.

Усі учасники екскурсійної поїздки повезли по домівках неповторні враження, які надихатимуть педагогів  у їх професійній діяльності!

________________________________________________________________________________________________

09 жовтня 2018 року відбулось урочисте відкриття комунальної установи “Дубенський інклюзивно-ресурсний центр”Дубенської районної ради Рівненської області за участю заступника начальника управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації – начальника відділу виховної роботи та соціального захисту дітей Ладюк Ольги Дмитрівни, завідувача сектору інклюзивної освіти управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації Ковальчук Юлії Іванівни, голови Дубенської районної державної адміністрації Парфенюка Юрія Васильовича, голови Дубенської районної ради Козака Олександра Володимировича, заступника голови Дубенської районної державної адміністрації Іщука Володимира Сергійовича, заступника голови Дубенської районної ради Бронського Андрія Борисовича, начальника відділу освіти райдержадміністрації Вознюк Галини Федорівни, начальника служби у справах дітей та молоді райдержадміністрації Матвійчука Сергія Сергійовича, представників з об’єднаних територіальних громад, батьків дітей з особливими освітніми потребами.

В інклюзивно-ресурсному центрі працюють вчителі-дефектологи та практичний психолог. Фахівці центру забезпечують методичний, психологічний, дефектологічний, логопедичний супровід дітей з особливими освітніми потребами, надають комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку  дитини та всебічну допомогу батькам і педагогам.

Дубенський інклюзивно-ресурсний центр – сучасна освітня установа, створена відповідно до вимог чинного законодавства та нормативно-правових актів.

_______________________________________________________________________________________________

09 жовтня на базі Семидубського НВК, філії села Майдан відбулось засідання творчої групи вчителів історії та географії з теми «УПА- творець і захисник нашої державності».

Ідея незалежності України пронизує всю її історію. За досягнення цієї мети боролася  і Українська Повстанська Армія. Село Майдан є центром боротьби УПА у нашому краї.

В ході дискусії «Відомі та невідомі сторінки історії», яку провела керівник творчої групи Павлунь Л.О. було обговорено ідею визвольної боротьби, розкрито нові факти визвольних змагань. Плідними результатами проекту «Коли ви вмирали, вам сурми не грали…» поділилися юні екскурсоводи-краєзнавці Семидубського НВК, філії села Майдан. Члени творчої групи обмінялися думками з питань «Творчі знахідки у вивченні краєзнавства». Методист відділу освіти Семенюк А.В. презентувала свою  книгу « Світити не згоряючи. Фотолітопис Дубенської «Просвіти».

_______________________________________________________________________________________________

5 жовтня 2018 року з нагоди професійного свята – Дня працівників освіти та Всесвітнього дня вчителя вдячні вихованці шкіл Дубенського району подарували своїм наставникам, шановним і рідним педагогам,  святкову програму «Цей світлий день належить вам по праву», яку приготували з теплом, ніжністю та любов’ю.

На честь учителів, вихователів, керівників гуртків, педагогів-організаторів та працівників психологічної служби, керівників закладів освіти,  методистів, усіх освітян Дубенщини звучали теплі слова вітань та вдячності за натхненну, самовіддану працю від учнів Судобицької ЗОШ І-ІІ ступенів, Семидубського НВК. Музичні вітання педагогам приготували юні таланти Вербської, Іваннівської, Староносовицькоїї шкіл, Варковицького, Жорнівського НВК.

Педагогів привітали зі святом голова Дубенської райдержадміністрації Юрій Парфенюк, начальник відділу освіти райдержадміністрації Галина Вознюк, депутат Рівненської обласної ради Валентин Королюк, прес-секретар Дубенської районної ради Віктор Джурик, голова ради Дубенської районної організації профспілки працівників освіти і науки України Ірина Меринюк.

Кращих педагогів району за сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток освіти Дубенщини  з нагоди свята було нагороджено Подяками Міністерства освіти України, Почесними грамотами Рівненської ОДА, Рівненської обласної ради, райдержадміністрації та районної ради, управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації, відділу освіти райдержадміністрації, обласної та районної організацій профспілки працівників освіти і науки України.

_________________________________________________________________________________________________

03 жовтня 2018 року відбулося засідання методичного об'єднання вчителів біології, екології та природознавства з теми "Основи сучасної систематики живих організмів". Справжньою родзинкою засідання стала екскурсія у Воротнів - ботанічний заказник загальнодержавного значення. Вчителі ознайомилися з видовою різноманітністю рослин заказника, роботою лісівничого молодіжного центру.

Чого очікувати від ЗНО у 2019 році?

1. Зовнішнє незалежне оцінювання 2019 року буде проведено з 20 травня до 12 липня 2019 року, відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 22.08.2018 № 931 «Деякі питання проведення в 2019 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти», зареєстрованого в Міністерстві юстиції 11.09.2018 за № 1030/ 32482.

2. Кожен зареєстрований учасник ЗНО матиме можливість скласти тести не більш як із чотирьох предметів із 11: українська мова і література, математика, історія України, біологія, географія, фізика, хімія, англійська, німецька, іспанська, французька мови.

3. Результати ЗНО з трьох предметів: українська мова і література (українська мова), математика або історія України (період XX - поч. XXI століття), а також ще один предмет за вибором випускника закладу загальної середньої освіти зараховуватимуться як результати державної підсумкової атестації (ДПА) за освітній рівень повної загальної середньої освіти.

4. Випускникам закладів загальної середньої освіти, які виявлять бажання проходити ЗНО з іноземної мови та зарахувати їх як результати ДПА, необхідно буде обрати академічний рівень (якщо вивчали мову на академічному рівні чи рівні стандарту) або профільний (якщо вивчали на профільному рівні).

5. Для студентів закладів вищої освіти І-ІІ р.а., учнів, (студентів, слухачів) закладів професійно-технічної освіти, які у 2019 році здобудуть повну загальну середню освіту, обов’язковим є проходження ЗНО з української мови та літератури, математики або історії України (за вибором учня, слухача (студента) для зарахування результатів ДПА з української мови, математики або історії України.

6. Львівський регіональний центр оцінювання якості освіти запрошує майбутніх учасників ЗНО відвідати сайт
www.lv.testportal.gov.ua та скористатись оновленим ресурсом тренувального он-лайн тестування (http://lv.testportal.gov.ua:8080/), методичними доробками з історії України з метою належної підготовки до ЗНО 2019.

Додаткову інформацію можна почерпнути на електронних ресурса, вказаних за гіперпосиланнями нижче:

www.testportal.gov.ua сайт Українського центру оцінювання якості освіти;

www.lvtest.org. – сайт Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти;

http://rivneosvita.org.ua/community/forum/index.php/forum1/ - загальний форум порталу «Освіта Рівненщини»;

http://www.roippo.org.ua/ - сайт Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (кабінет ЗНО та моніторингу якості освіти).